Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"  (gelezen 1637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Gepost op: 22-08-2017 12:01 u »
Hallo,

Onlangs gestart met brouwen met behulp van BrouwHulp. Een uitgebreid en handig programma.
In heb geprobeerd om meerdere recepten als brouwsel te maken maar loop telkens aan tegen het feit dat, bij het tabblad "maisschen en water", het "volume voor koken" in een rood vlak wordt weergegeven. Wat doe ik hier fout?

Ook verschillende dingen geprobeerd te veranderen in de setup van de brouwinstallatie, maar ook dat lijkt geen effect te hebben.

Groeten, Carl

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.140
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #1 Gepost op: 22-08-2017 12:05 u »
Die kleurt rood op het moment dat het volume niet past in je pan (of randje buitenspel is, ik weet niet welke parameters er gebruikt worden).
Stel dat je 22 liter voor koken hebt en een brouwpan van 20l, dan zal dit in rood getoond worden.
Weet niet welk volume je hebt voor koken, en welk volume je als setup hebt opgegeven bij kookketel?

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #2 Gepost op: 22-08-2017 12:17 u »
Ik heb aangegeven dat ik in total 23liter wil maken en dat ik een kookpan gebruik die 65l is.
Als ik schuif in getallen (maischwater, spoelwater etc) blijft het rood oplichten.


Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2017 12:27 u »





Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2017 12:39 u »
Voorraad?

Je hebt geen voorraad, dus die zijn rood om aan te geven dat je het niet hebt.

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2017 13:51 u »
Dag Sander,

Dank voor de reactive!
Lijkt ook niet de oplossing, ook meerdere malen geprobeerd.
Ik zie in mijn vorige post dat er een aantal foto's niet zijn meegestuurd, hierbij alsnog:

Weergave en rode vlak bij "Volume voor koken":



Weergave instellingen brouwinstallatie:




Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2017 13:52 u »
Overigens ben ik ook benieuwd waarom ik maishwater moet invullen bij de instellingen van de installatie.
Dit is toch een getal wat elk brouwsel anders is?

Toch neemt BrouwHulp dit getal standard over naar de berekening op het recept.

Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2017 14:57 u »
Carl,

Je getallen in je recept overzicht zijn rood omdat je geen voorraad hebt.
Het andere getal krijg ik bij mij ook gereproduceerd. Eens kijken of ik kan vinden waarom het fout is...

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2017 15:13 u »
Dank! Dus als ik het goed begrijp komt dit goed als ik een kleinere pan gebruik, of wanneer ik besluit meer te gaan brouwen?

Is er ook een manier te bedenken om dit te omzeilen?

Wat is het effect op mijn brouwsel als ik besluit om hier maling aan te hebben?

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2017 15:14 u »
15 liter water om te maischen en 17,6 on te spoelen levert bij elkaar een te grote hoeveelheid zoals muldereric schreef. Dit in combinatie met dat je voor je hop geen voorraad hebt aangemaakt zorgt voor al die rode vlakken.

Hoeveelheid maisch water is ten dele variabel aan het brouwsel, ten dele vast voor je installatie als je een vaste hoeveelheid brouwt, je wilt een bepaalde verhouding water/mout hebben die niet te dik is, anders kun je het niet goed roeren.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #10 Gepost op: 22-08-2017 15:17 u »
4,9 liter per uur af koken zou 27,9 liter voor koken moeten zijn om 23 over te houden, maar kan niet terughalen of BrouwHulp ook rode velden geeft als je te laag zit, wel te hoog.

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #11 Gepost op: 22-08-2017 15:21 u »
Dank weer Sander!

Die 4,9 die er nu staat is beetje uit mijn duik gezogen. Ik weet nog niet goed hoe ik dit exact kan meten? Wellicht gewoon eens 50l koken en kijken wat ik na een uur over houdt?

Ik heb dit recept uit het boek thuisbrouwen. Die geeft aan dat je moet beginnen met 15l beslagwater (maisch) en in totaal gebruik moet maken van 33l water om uit te komen op 23l. Inderdaad 27l voor koken.

Voorraad rood snap ik. Dank daarvoor. Maar in hoeverre heeft dat effect op de rest?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #12 Gepost op: 22-08-2017 21:25 u »
Dat vakje is bij mij rood of geel, en ik gebruik 3 verschillende installaties in BrouwHulp. Ik lig er niet wakker van, het is een bug of zo.
Met de berekende volumes is niets mis.


Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #13 Gepost op: 25-08-2017 10:10 u »
ik heb wel gemerkt dat als je op het recept-tabblad het volume heen en weer wijzigd en daarnaast ook nog eens af en toe vinkje 'schaal met volume' aan en uit vinkt het lijkt (maar ik heb er dan ook de ballen verstand van) of het programma dan helemaal van de leg raakt qua volumes...

Offline Carl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #14 Gepost op: 25-08-2017 10:12 u »
Bedant. Ik ga af op de post van mbroek. Het lijkt inderdaad een bug. Alle mogelijkheden inmiddels geprobeerd zonder succes.
zal wel loslopen.

Dank,
Carl

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: BrouwHulp Hulp bij "Volume voor koken"
« Reactie #15 Gepost op: 25-08-2017 14:43 u »
Merk nu ook tijdens het spelen af en toe onverklaarbaar gekleurde velden, maar ook waardes die ik niet kan herleiden.
Uiteindelijk valt het me op dat het best belangrijk is de tabbladen op volgorde af te werken.
Maar nog belangrijker is dat het lijkt of sommige (hulp-/tussen-) berekeningen niet (met name die van invloed zijn op waardes in/op andere tabs) worden uitgevoerd. Om dit te bewerkstellingen moet je dan een edit-veld ingaan, niets wijzigen (of wel natuurlijk, wat je wilt) daarna een andere edit-veld ingaan en dan wordt er vanalles getriggered (ws dus onExit-trigger)

Tags: