Hallo collega brouwers, hierbij wil ik graag een recept met jullie delen. Dit recept is me uitzonderlijk goed bevallen. Laat het me maar weten als je er ook een poging aan waagt. Ik ben benieuwd!
Dit bier is fris, droog, ietwat kruidig en aan de donkere kant voor een witbiertje.
OG 1,050
FG: 1,026
ABV: 4,8%
IBU: 27
Voor 15 liter
3 kg Pilsmout
2 kg tarwemout
0,5 kg rogge
0,4 kg havervlokken (voorgekookt)
Gist WY3944 Wyeast belgian witbier
Maischen:
25 liter water verhit tot 62 graden, mout toegevoegd en 50 min. Op temperatuur houden.
Verhitten naar 72 graden, 10 min. Op temperatuur houden.
Verhitten naar 78 graden, 5 min. Op temperatuur houden.
Spoelen met 7 liter water op 78 graden.
Hop:
60' 30 gr Saaz 3,3%
30' 15 gr Saaz 3,3%
10' 25 gr oranjeschil (bitter)
10' 8 gr Citra 12,5%
10' 35 gr verse gember
0' 7 gr Citra 12,5%
0' 25 gr Yerba Mate
Veel plezier met dit recept! Ik zou een volgende keer wat meer gember gebruiken. Nu kon ik hem niet zo goed proeven, eigenlijk alleen nadat ik eerst een slok van normale pils had genomen. De Citra is een hele goede combinatie met dit bier. Yerba Mate is misschien een onbekend bij de meeste brouwers en een smaak die je niet zo snel thuis kunt brengen. Het is een soort aardse, kruidig-bittere thee uit Zuid-Amerika. Probeer het eens zou ik zeggen! Ik ben geen fan van Iki bier (met groene thee) of Earl Grey IPA maar Yerba Mate geeft een leuke draai aan dit bier.