Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Fermentis SafAle HA-18  (gelezen 4308 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #50 Gepost op: 05-12-2017 16:36 u »
Interessant nieuws. Jammer genoeg heb ik deze discussie gemist en dus ook het prachtaanbod van Robert. Voor de zekerheid toch nog een PM gestuurd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Rijnberg

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #51 Gepost op: 05-12-2017 17:07 u »
Zojuist ook de envelop ontvangen.  Erg bedankt voor de gulle gift op deze pakjesavond Robert.

Brouwse.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #52 Gepost op: 05-12-2017 17:21 u »
Hier ook de gist ontvangen. Hartstikke bedankt! Komend weekend wordt ie gebruikt. Ben benieuwd.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #53 Gepost op: 05-12-2017 18:51 u »
Ook hier ontvangen. Hartstikke bedankt!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 912
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #54 Gepost op: 05-12-2017 19:30 u »
Hier ook! Valt op hoe poederig deze gist is in tegenstellling tot andere korrels die ik gewend ben.
Duurt nog even totdat ik hem gebruik maar zal mijn bevindingen hier posten

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #55 Gepost op: 05-12-2017 20:03 u »
Hier is ie nog niet binnen, ben benieuwd  ;D

Offline Jedoka

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #56 Gepost op: 05-12-2017 20:11 u »
Binnen! Inderdaad erg fijne korrels, ben benieuwd. Bedankt Robert!

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #57 Gepost op: 05-12-2017 22:36 u »
Ik heb de envelop ook ontvangen, echt top super bedankt. Opvallende structuur heeft de gist inderdaad. Heb hem nu nog even in de koelkast liggen, zou toch nog wel even goedblijven zo?

Mijn vrouw maakt de envelope open en trof een gripzakje met een poederachtige substantie aan, die dacht wat is dit nu weer haha!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 894
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #58 Gepost op: 06-12-2017 08:09 u »
Hebben jullie allen goed gelezen?
Die HA 18 is geen zuivere gist die bevat ook nog  Glucoamylase van de Aspergillus niger, de toegevoegde Glucoamylase gaat tijdens de vergisting de nog achtergebleven hogere suikers en dextrinnes verder omzetten naar eenvoudige suikers daar die actief is bij lage temperatuur! Vandaar dat die tot 100% Vergist ;D
Het lijkt me meer op een distilleerders gist dan een biergist.
18% alcohol tolerantie, extra Glucoamylase, hoge vergistingstemperatuur...  :weetniet:



Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #59 Gepost op: 06-12-2017 08:45 u »
We gaan het zien Serge!

Gisteren ook de poederbrief ontvangen ;). Robert, bedankt voor deze actie!

Offline Robbert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #60 Gepost op: 06-12-2017 09:09 u »
Gisteren nog geen poederbrief :( al wel melding van PostNL dat er post naar mij onderweg is, maar nog geen bericht. Hopelijk vandaag :) Alvast bedankt!

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #61 Gepost op: 06-12-2017 09:25 u »
De veiligheidsdiensten maken overuren met al die poeders van jullie over de post  :lol:

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #62 Gepost op: 06-12-2017 09:29 u »
Gisteren ook de poederbrief ontvangen ;). Robert, bedankt voor deze actie!

Robert bedankt! Ook hier is de poederbrief binnen!  :groots:

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #63 Gepost op: 06-12-2017 09:48 u »
Bedankt Robert! Ook hier de "poeder" ontvangen!  :groots:

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #64 Gepost op: 06-12-2017 10:18 u »
Hebben jullie allen goed gelezen?
Die HA 18 is geen zuivere gist die bevat ook nog  Glucoamylase van de Aspergillus niger, de toegevoegde Glucoamylase gaat tijdens de vergisting de nog achtergebleven hogere suikers en dextrinnes verder omzetten naar eenvoudige suikers daar die actief is bij lage temperatuur! Vandaar dat die tot 100% Vergist ;D
Het lijkt me meer op een distilleerders gist dan een biergist.
18% alcohol tolerantie, extra Glucoamylase, hoge vergistingstemperatuur...  :weetniet:


Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 727
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #65 Gepost op: 06-12-2017 11:03 u »
Gisteren bracht de post ook mijn envelop. Nogmaals heel erg bedankt, ik ga er dit weekend waarschijnlijk een sterke blonde of amber of iets in die richting mee brouwen. :brouwen:

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.724
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #66 Gepost op: 06-12-2017 11:37 u »
een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te groten is dus bijvoorbeeld een giststarter?
Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #67 Gepost op: 06-12-2017 21:25 u »
Yay ook hier binnen, super bedankt!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 894
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #68 Gepost op: 07-12-2017 07:04 u »
Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer doorgisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #69 Gepost op: 07-12-2017 07:48 u »
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer door gisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.

Dat is goed om te weten! Gist is ook hier binnen, superbedankt!

Hoeveel liter van bijv SG 1090 kun je met de 16 gram vergisten (ivm de Glucoamylase en geen starter kunnen maken)? Litertje of 20?

Normaal gezien hydrateer ik korrelgist niet, wellicht met deze wel om zoveel mogelijk vitale gist te krijgen (en NEE, ik wil hier NIET de discussie over wel/niet hydrateren in het algemeen gaan voeren!)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.724
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #70 Gepost op: 07-12-2017 08:12 u »
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer door gisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.
Zoiets had ik ook gepost maar om een of andere manier was het bericht van Martijn nogmaals geplaatst ???

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.724
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #71 Gepost op: 07-12-2017 08:15 u »
Dat is goed om te weten! Gist is ook hier binnen, superbedankt!

Hoeveel liter van bijv SG 1090 kun je met de 16 gram vergisten (ivm de Glucoamylase en geen starter kunnen maken)? Litertje of 20?

Normaal gezien hydrateer ik korrelgist niet, wellicht met deze wel om zoveel mogelijk vitale gist te krijgen (en NEE, ik wil hier NIET de discussie over wel/niet hydrateren in het algemeen gaan voeren!)
De gist gaat verder door vanwege de glucoamylase, maar het blijft een sach. Dus gewoon normale enthoeveelheid nemen (mrmalty, brewersfriend etc..)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 727
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #72 Gepost op: 12-12-2017 07:51 u »
Afgelopen zondag heb ik een amberkleurig bier gebrouwen met deze gist, deze is inderdaad erg poederig en bij het rehydrateren waren er ook klontjes die niet goed in suspensie kwamen.

De vergisting is, zoals gewoonlijk, na een uur of vier al op gang gekomen (klimaatkast op 25 C) en sinds zondagavond staat het waterslot mooi te bluppen.

Opvallend is de 'gistige' geur die uit de gistkast komt - doet denken aan rijzend brood. Niet onaangenaam, maar wel aanwezig.

Is dit andere brouwers ook al opgevallen?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 801
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #73 Gepost op: 12-12-2017 10:21 u »
Ja viel mij ook op. Zeer sterke gist- en CO2 geur, die wel verdwijnt bij einde gisting. Het waterslot is bij mij gisteren met blubben gestopt, na circa 1,5 week.  Ik verwacht op circa 12-13% alcohol uit te komen, en een klein slokje bier uit het gistvat bevestigde dit ruimschoots  :)

Bij hydrateren heb ik vrij lang geroerd om de gist goed in suspensie te krijgen.

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #74 Gepost op: Gisteren om 12:46 »
Onder het motto: extreme gist, extreem bier ben ik van plan de ha-18 het volgende voor zijn kiezen te geven, Robert:

HOME BREW RECIPE:
Title: Mark's Divine Stout (Tokyo Twist)
Author: Mark Rieken

Brew Method: BIAB
Style Name: Imperial Stout
Boil Time: 90 min
Batch Size: 20.5 liters (fermentor volume)
Boil Size: 24.9 liters
Boil Gravity: 1.111
Efficiency: 76% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.135
Final Gravity: 1.001
ABV (standard): 17.67%
IBU (tinseth): 100.55
SRM (ebcmorey): 98.5

FERMENTABLES:
9 kg - Belgian - Pale Ale (75%)
1 kg - American - karamel / Crystal 40L (8.3%)
0.75 kg - Belgian - Chocolate (6.3%)
0.75 kg - Belgian - Roasted Barley (6.3%)
0.5 kg - Flaked Oats (4.2%)

HOPS:
60 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: First Wort, IBU: 29.73
40 g - Magnum, Type: Leaf/Whole, AA: 11.6, Use: First Wort, IBU: 35.37
40 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 8.36
25 g - Styrian Goldings, Type: Leaf/Whole, AA: 3.2, Use: Aroma for 15 min, IBU: 2.57
25 g - Saaz, Type: Leaf/Whole, AA: 2.6, Use: Whirlpool for 0 min at 70 C, IBU: 3.17
25 g - Citra, Type: Pellet, AA: 11, Use: Whirlpool for 0 min at 70 C, IBU: 13.42
25 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: Whirlpool for 0 min at 70 C, IBU: 7.93

MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 65 C, Time: 90 min, Amount: 23 L
2) Infusion, Temp: 73 C, Time: 15 min, Amount: 23 L
3) Sparge, Temp: 78 C, Time: 15 min, Amount: 5 L

OTHER INGREDIENTS:
25 g - fresh cranberries, Time: 10 min, Type: Flavor, Use: Boil
1 each - fresh!!! bay leaf from own bush, Time: 10 min, Type: Herb, Use: Boil
15 g - medium oak chips soaked in ardbeg, Time: 43200 min, Type: Fining, Use: Secondary

YEAST:
Default - - -
Starter: No
Form: Liquid
Attenuation (custom): 97%
Flocculation: Med
Optimum Temp: 18.89 - 22.22 C
Fermentation Temp: 25 C
Pitch Rate: 1.25 (M cells / ml / deg P)
Additional Yeast: fermentis ha-18

PRIMING:
Method: glucose
Amount: 8 g/l
CO2 Level: 3.5 g/l

Target WATER PROFILE:
Profile Name: Delft tap water, not corrected
Ca2: 47
Mg2: 8
Na: 38
Cl: 60
SO4: 52
HCO3: 126
Water Notes:
pH = 7.97

Droog, stroef, bitter, kruidig, zwart en zwaar dus. Het is het soort bier waar ik er heel af en toe eentje van lust, dus hopelijk blijft het lekker lang op de fles rijpen. Jammer dat mijn aquariumelement er mee opgehouden is, die moet ik nog opnieuw aanschaffen. Het wordt overigens wel 10 liter ipv 20.

Vies h?

Mark.

Tags: gist