Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Fermentis SafAle HA-18  (gelezen 14382 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Fermentis SafAle HA-18
« Gepost op: 19-08-2017 23:07 u »
Elk jaar wordt er in Duitsland een grote beurs gehouden voor de professionele brouwers. Meestal is die in Nürnberg (Brau Beviale genoemd) maar één keer in de 5 jaar is München (Drinktec) de plek waar de beurs gehouden wordt. Om de zoveel jaren bezoek ik de beurs. Altijd leuk om te zien wat er allemaal op de markt is voor de professionele brouwers. De laatste jaren is er ook meer aandacht voor het hobbybrouwen. Dat is inmiddels een markt van betekenis.

De beurs wordt dit jaar in München gehouden en ik had het idee om weer eens te gaan. Totdat ik prijzen zag voor verblijfsaccommodaties. De prijzen voor hotelkamers, vakantiewoningen, pensions er dergelijk waren belachelijk hoog. Zeker 3 keer zo hoog als komende week. Ongetwijfeld speelt het feit dat een week later het Octoberfest gevierd wordt een grote rol bij deze exorbitante prijzen. Toch maar afgezien van een bezoekje aan Drinktec. Na mijn beslissing meteen gaan zoeken naar aan onderkomen voor Brau Beviale 2018. Ik heb een betaalbaar appartement gevonden in de buurt van het oude centrum en niet al te ver van een brouwerij met proeflokaal. Ik zal mijn kostje niet zelf hoeven te koken. Omdat het appartement ook in de buurt is van een metrostation zal het ook goedkomen met het vervoer naar de beurs. Een mooi vooruitblik.

Het leuke is dat ik ook kan vooruitblikken op de komende Drinktec die van 11 september tot en met 15 september 2017 wordt gehouden. In het blad Brauwelt waar ik al vele jaren een abonnement heb is elk jaar een Vorschau. Je kunt je hierdoor thuis oriënteren. Dankzij plattegronden van de hallen kun je de leveranciers vinden die je wilt bezoeken. En verder zijn er korte beschrijvingen van deelnemende bedrijven en noviteiten. Echte opzienbarende innoverende producten heb ik de de Vorschau niet gezien. Wel een opmerkelijk nieuwtje dat Fermentis met een nieuwe korrelgist komt, de SafAle HA-18. Deze gist heeft een hoge vergistingsgraad zelfs bij zeer zwaar bier zoals Barley Wine. De alcoholtolerantie zou rond de 18% zijn. Verder zou de gist een hoge osmotische druk en hoge vergistingstemperaturen kunnen doorstaan. Toch jammer dat ik niet naar de Drinktec ga want ik sluit niet uit dat in de stand van Fermentis bier te proeven is dat vergist is met deze nieuwe gist.

Nu moeten we wachten tot deze gist voor ons beschikbaar komt. Ik ben benieuwd. Al langer is er een trend aan de gang van het beschikbaar komen van gisten die een hoge vergistingsgraad kennen. De meeste van deze gisten kan ik goed waarderen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #1 Gepost op: 19-08-2017 23:16 u »
Mooie post Jacques. Was me helemaal niet bewust van die beurzen. Heb er dan ook nooit echt naar gekeken moet ik eerlijk zeggen. Wat betreft de hoge prijzen, dat ken ik wel vanuit mijn werk!
Ben benieuwd naar de safale HA-18 gist. Klinkt allemaal wel erg mooi, maar wat zal de smaak zijn die de gist met zich mee brengt!
Fijn dat je ons ook mededeelt dat er brouwbeurzen zijn, had ik nooit bij stil gestaan. Zijn er ook zulk soort dingen in Nederland?
Zou leuk te combineren zijn met een hobbybrouwen meeting

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #2 Gepost op: 19-08-2017 23:41 u »
In Nederland kennen we dit soort hele grote beurzen niet. Wel zijn er af en toe kleinere beurzen voor hobbybrouwers.

Een link naar de site van Drinktec.

Overigens gaan er  altijd veel Nederlandse brouwers naar Brau Beviale.
10 jaar geleden zijn een aantal leden van het forum er ook geweest. Zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8151.msg92710.html#msg92710

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #3 Gepost op: 20-08-2017 00:11 u »
Had wel gezien dat er een nieuwe Saison gist is.


SafAle™ BE-134
Recommended for Belgian Saison style beer and characterized by a particularly high attenuation


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.081
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #4 Gepost op: 20-08-2017 00:16 u »
Ik ben extreem geintresseerd in beiden! Safale maakt topgisten! Ik vind eigenlijk al hun gisten top tot nu toe.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.429
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #5 Gepost op: 20-08-2017 01:56 u »
Klinkt als een gist voor mij, die HA18 :)

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 674
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #6 Gepost op: 20-08-2017 09:33 u »
Ik ben afgelopen jaar naar de Brau-Beviale geweest in Nürnberg. Twee hele dagen. Dat was te kort. Drinktic is nog groter dus daar zou ik zeker drie dagen heen willen. Maar tijd heb ik helaas niet. Hotels zijn dan altijd te duur. Ik heb afgelopen jaar via Air'B'N'B een studentenkamer gehuurd voor €35,00 per nacht. Dat was prima en leuk om weer eens twee nachten in een studentenhuis te verblijven. Dat was ook al weer 20 jaar geleden.
Maar het gaat hier over gisten. Dat is natuurlijk mooi nieuws.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #7 Gepost op: 20-08-2017 09:35 u »
Zal aan een (Heineken) collega vragen die naar de beurs gaat, vragen of hij een zakje kan meenemen.
Ik ben zelf 2 jaar geleden naar de Brau geweest in Nuremberg, ook daar wisten ze van forse hotelprijzen (350 euro per hotelkamer).
 

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #8 Gepost op: 28-11-2017 20:23 u »
Op de beurs zelf waren bij de Fermentis stand geen zakjes van deze gist te verkrijgen. Collega liet een visitekaartje achter en vandaag werd prompt gratis op kantoor een pondpak HA-18 verzorgd. Tja, wat moet ik zo'n hoeveelheid? Goed voor bv. 750 l barleywine. Binenkort maar (weer) eens een gerstewijn inplannen. Gist heeft hoge vergistingsgraad en is bestand tegen max. 18% alcohol.



Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #9 Gepost op: 28-11-2017 20:49 u »
Mocht er interesse voor zijn, dan kan ik wellicht geïnteresseerden tegen kostprijs (postzegel, envelop, sluitzakje: circa 1 EURO) 15 gram korrelgist per post doen toekomen. Laat even weten of hier animo voor is.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #10 Gepost op: 28-11-2017 21:52 u »
Klinkt heel interessant, die gist! Ik hou me aanbevolen voor één of twee van je zakjes. Top dat je met dat idee komt!

Mark.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #11 Gepost op: 28-11-2017 21:56 u »
Klinkt zeker interessant, ik hou me ook aanbevolen!

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #12 Gepost op: 28-11-2017 23:20 u »
Mocht er interesse voor zijn, dan kan ik wellicht geïnteresseerden tegen kostprijs (postzegel, envelop, sluitzakje: circa 1 EURO) 15 gram korrelgist per post doen toekomen. Laat even weten of hier animo voor is.
Heel graag!

Offline Jedoka

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #13 Gepost op: 28-11-2017 23:33 u »
Bij deze :duimop:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #14 Gepost op: 28-11-2017 23:53 u »
Hou ik me ook voor aanbevolen!

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #15 Gepost op: 29-11-2017 05:36 u »
Ik doe ook mee!

Offline RobPh

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #16 Gepost op: 29-11-2017 06:46 u »
Heel graag!

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #17 Gepost op: 29-11-2017 07:48 u »
Idem - altijd leuk wat maken met een nieuwe gist. Ik stuur je een PM met gegevens, als jij dan je bankgegevens geeft maak ik gelijk de vergoeding over (mocht je in de buurt van Utrecht / Amersfoort wonen dan kom ik ook graag langs om te halen krijg je wat homebrews!)

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #18 Gepost op: 29-11-2017 08:29 u »
Als je nog over hebt doe ik ook graag mee.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.160
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #19 Gepost op: 29-11-2017 08:38 u »
Ben altijd in voor 1 of 2 zakjes, goed initiatief Robert!

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #20 Gepost op: 29-11-2017 08:45 u »
Mocht er interesse voor zijn, dan kan ik wellicht geïnteresseerden tegen kostprijs (postzegel, envelop, sluitzakje: circa 1 EURO) 15 gram korrelgist per post doen toekomen. Laat even weten of hier animo voor is.

Als je nog hebt, wil ik ook wel een zakje :)

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #21 Gepost op: 29-11-2017 08:46 u »
Ok. Zal vandaag wat sluitzakjes gaan kopen. De teller qua aanmeldingen stopt bij 25 zakjes van 16 gram korrelgist (op volgorde van aanmelding!). Hou ik ook nog wat over om zelf te gebruiken en weg te geven en blijft het onder 20 gram totaal gewicht zodat 1 postzegel voor verzending toereikend is.

Als alles rond is, laat ik dit weten en ik verzoek ik je je adresgegevens via een PM toe te sturen. Je krijgt van mijn dan een bankrekeningnr.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #22 Gepost op: 29-11-2017 08:51 u »
Klinkt erg interresant, ik houd me ook graag aanbevolen  :biersmile:

Wat voor mij wel vreemd is zijn de hoge optimale temperaturen voor deze gist

https://fermentis.ovh/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-HA-18_eng-Rev-pjs.pdf

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #23 Gepost op: 29-11-2017 09:00 u »
Ok. Zal vandaag wat sluitzakjes gaan kopen. De teller qua aanmeldingen stopt bij 25 zakjes van 16 gram korrelgist. Hou ik ook nog wat over om zelf te gebruiken en weg te geven en blijft het onder 20 gram totaal gewicht zodat 1 postzegel voor verzending toereikend is.

Als alles rond is, laat ik dit weten en ik verzoek ik je je adresgegevens via een PM toe te sturen. Je krijgt van mijn dan een bankrekeningnr.
:biersmile: goede actie Robert!

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.808
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #24 Gepost op: 29-11-2017 09:08 u »
Elk jaar wordt er in Duitsland een grote beurs gehouden voor de professionele brouwers. Meestal is die in Nürnberg (Brau Beviale genoemd) maar één keer in de 5 jaar is München (Drinktec) de plek waar de beurs gehouden wordt. Om de zoveel jaren bezoek ik de beurs. Altijd leuk om te zien wat er allemaal op de markt is voor de professionele brouwers. De laatste jaren is er ook meer aandacht voor het hobbybrouwen.....

Ook is er Electronica Munich ergens in die periode. 30 jaar geleden al zat heel Munchen volgeboekt die periode , begin november, ik ging toen al logeren in Rosenheim, da's 40 km met de wagen, is daar in toeristenhotelletjes stukken minder duur dan in Munchen. (De laatste keer is 17 jaar geleden geweest).

Nadien bijgevoegd: Oeie! ik zie dat Jacques z'n bericht dateert van augustus!  :-[  O.K., maar tip is misschien goed voor later.

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #25 Gepost op: 29-11-2017 09:28 u »
Als grote liefhebber van Barley Wines heb ik ook interesse voor een zakje! Top initiatief!

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #26 Gepost op: 29-11-2017 10:17 u »
ik zou ook graag een zakje hebben.
Pm gestuurd


Bert

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #27 Gepost op: 29-11-2017 13:54 u »
Klinkt erg interresant, ik houd me ook graag aanbevolen  :biersmile:

Wat voor mij wel vreemd is zijn de hoge optimale temperaturen voor deze gist

https://fermentis.ovh/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-HA-18_eng-Rev-pjs.pdf

Nou, inderdaad! En ook de svg is erg hoog!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #28 Gepost op: 29-11-2017 15:47 u »
Tja; die temperatuur is natuurlijk veel te hoog voor een normaal bier.

Maar kijk eens naar de ingrediënten ... dat is niet enkel gist, maar ook amylase.
En de referentie is een wort van 30 °Plato, dat uitgist tot 0 °Plato.

Lang leve de bierrevolutie. Maar of dat nu nog echt bier is  :weetniet:?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #29 Gepost op: 29-11-2017 15:49 u »
Voor degenen die geïnteresseerd zijn en dit nog niet hebben gedaan, stuur even je adresgegevens via een PM. Ik neem dan z.s.m. contact met je op voor de betaling.

Enveloppen en postzegels zijn reeds gekocht, sluitzakjes komen vrijdag. Ik denk dat de zakjes gist dit weekend zullen worden verstuurd als de betaling binnen is. Definitieve kosten: all-in prijs 1 EURO per zakje met circa 16 gram korrelgist.


Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #30 Gepost op: 29-11-2017 15:54 u »
Hulde voor dit initiatief!

Ook ik heb een PM gestuurd :)

Hartelijk dank, Robert!

Groet,
John

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #31 Gepost op: 29-11-2017 15:56 u »
PM gestuurd, bedankt!!

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 588
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #32 Gepost op: 29-11-2017 16:31 u »
Interessant. Lijk me kneiterdroog bier opleveren.

Volgens de spec sheet is er niets bekend over uitvlokking.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #33 Gepost op: 29-11-2017 17:23 u »
PM verstuurd.

 :biersmile:

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #34 Gepost op: 29-11-2017 18:51 u »
Als er nog is hou ik me aanbevolen voor een zakje van de HA-18!

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #35 Gepost op: 29-11-2017 19:15 u »
Robert

Heb je ook een pm gestuurd als er nog over is.

Jos

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #36 Gepost op: 29-11-2017 19:20 u »
Misschien leuk om de resultaten in een HA-18 topic te delen.

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 162
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #37 Gepost op: 29-11-2017 20:12 u »
Tof dat je dit wilt regelen. Als je nog hebt wil ik ook wel graag een zakje proberen!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #38 Gepost op: 29-11-2017 21:27 u »
Ook is er Electronica Munich ergens in die periode. 30 jaar geleden al zat heel Munchen volgeboekt die periode , begin november, ik ging toen al logeren in Rosenheim, da's 40 km met de wagen, is daar in toeristenhotelletjes stukken minder duur dan in Munchen. (De laatste keer is 17 jaar geleden geweest).

Nadien bijgevoegd: Oeie! ik zie dat Jacques z'n bericht dateert van augustus!  :-[  O.K., maar tip is misschien goed voor later.

Een tip van mijn kant. Boek heel vroeg. Mijn overnachtingen voor volgend jaar heb ik al geregeld. In de stad nabij het centrum tegen een zeer redelijke prijs.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #39 Gepost op: 29-11-2017 23:01 u »
Maximum aantal geïnteresseerden is bereikt, degenen die zich nu nog aanmelden plaats ik op de reservelijst.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #40 Gepost op: 30-11-2017 00:14 u »
Misschien leuk om de resultaten in een HA-18 topic te delen.

Eens

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #41 Gepost op: 02-12-2017 10:34 u »
Ik zou graag met de HA 18 een kloon willen brouwen van de Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Rood. Dat is een imperial blond bier van 10 %. Kan echter nergens een recept vinden . Heeft iemand tips of suggesties? Er zitten 3 kruiden in en er wordt alleen Belgische hop gebruikt.  Ik weet niet of de HA 18 hier voor geschikt is maar het is het proberen waard. http://www.hetanker.be/nl/gouden-carolus-cuv%C3%A9e-van-de-keizer-imperial-blond

Jos

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #42 Gepost op: 02-12-2017 10:44 u »
De sluitzakjes zijn inmiddels binnen, de enveloppen zijn geschreven.

Morgen gaat het pondspak open, netjes de zakjes vullen met een trechter en de koelkast weer in. Maandag gaat ze op de post, waarschijnlijk dinsdag bij je in huis. Veel brouwplezier!

Ik ga er maandag al mee aan de slag; een licht-kleurige Engelse barley wine staat op het programma (circa 12% alcohol).

PS. ken je deze site al? Staat in ieder geval een recept op van de gewone Gouden Carolus: http://www.candisyrup.com/recipes.html

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 854
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #43 Gepost op: 02-12-2017 11:15 u »
Tja; die temperatuur is natuurlijk veel te hoog voor een normaal bier.

Maar kijk eens naar de ingrediënten ... dat is niet enkel gist, maar ook amylase.
En de referentie is een wort van 30 °Plato, dat uitgist tot 0 °Plato.

Lang leve de bierrevolutie. Maar of dat nu nog echt bier is  :weetniet:?

Ik heb al langer het vermoeden dat amylase toegevoegd is aan bepaalde gistsoorten. Oa Mangrove Jack M31,M41 en M29 die maar door blijven gisten op volmout wort.
Nog even en we kunnen het maischen overslaan. :)

Offline Richard3

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #44 Gepost op: 03-12-2017 18:42 u »
Zit je al op de 25? Ik wil ook wel 1 of 2 zakjes om mee te experimenteren.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #45 Gepost op: 04-12-2017 13:18 u »
De sluitzakjes zijn inmiddels binnen, de enveloppen zijn geschreven.

Morgen gaat het pondspak open, netjes de zakjes vullen met een trechter en de koelkast weer in. Maandag gaat ze op de post, waarschijnlijk dinsdag bij je in huis. Veel brouwplezier!

Ik ga er maandag al mee aan de slag; een licht-kleurige Engelse barley wine staat op het programma (circa 12% alcohol).

PS. ken je deze site al? Staat in ieder geval een recept op van de gewone Gouden Carolus: http://www.candisyrup.com/recipes.html

Robert

Bedankt. Blijf echter zoeken naar het gewone recept. Vooral ben ik benieuwd naar de 3 kruiden die er volgens brouwerij Het Anker in zitten.

Wie o wie?


Jos

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #46 Gepost op: 04-12-2017 13:29 u »
Ik neem graag plaats op de reservelijst mocht je nog wat kunnen versturen.

Mooie actie!

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #47 Gepost op: 05-12-2017 12:48 u »
Robert

Vandaag de enveloppe met de gist thuisgekregen. Nogmaals hartelijk dank hiervoor. Ga hier (hopelijk) een mooi bier mee brouwen en laat het op dit topic weten.

Broudoe

Jos

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #48 Gepost op: 05-12-2017 14:37 u »
Mooi. Ik hoop dat er geen strafporto op zit, enkele enveloppen zaten tegen/op de 20 gram gewicht.

Ik heb er gisteren een Barleywine mee gebrouwen. Gisting kwam al na 5 uur heftig op gang wat leidde tot een temperatuurtoename van 23C (begin enting)) tot tegen de 26C volgende ochtend. Gelukkig kan deze gist tegen een temperatuursstootje.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #49 Gepost op: 05-12-2017 15:45 u »
Ik heb de envelop ook net binnen, Robert. Hartstikke tof!

Mark.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #50 Gepost op: 05-12-2017 16:36 u »
Interessant nieuws. Jammer genoeg heb ik deze discussie gemist en dus ook het prachtaanbod van Robert. Voor de zekerheid toch nog een PM gestuurd.

Offline Rijnberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #51 Gepost op: 05-12-2017 17:07 u »
Zojuist ook de envelop ontvangen.  Erg bedankt voor de gulle gift op deze pakjesavond Robert.

Brouwse.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #52 Gepost op: 05-12-2017 17:21 u »
Hier ook de gist ontvangen. Hartstikke bedankt! Komend weekend wordt ie gebruikt. Ben benieuwd.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #53 Gepost op: 05-12-2017 18:51 u »
Ook hier ontvangen. Hartstikke bedankt!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #54 Gepost op: 05-12-2017 19:30 u »
Hier ook! Valt op hoe poederig deze gist is in tegenstellling tot andere korrels die ik gewend ben.
Duurt nog even totdat ik hem gebruik maar zal mijn bevindingen hier posten

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #55 Gepost op: 05-12-2017 20:03 u »
Hier is ie nog niet binnen, ben benieuwd  ;D

Offline Jedoka

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #56 Gepost op: 05-12-2017 20:11 u »
Binnen! Inderdaad erg fijne korrels, ben benieuwd. Bedankt Robert!

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #57 Gepost op: 05-12-2017 22:36 u »
Ik heb de envelop ook ontvangen, echt top super bedankt. Opvallende structuur heeft de gist inderdaad. Heb hem nu nog even in de koelkast liggen, zou toch nog wel even goedblijven zo?

Mijn vrouw maakt de envelope open en trof een gripzakje met een poederachtige substantie aan, die dacht wat is dit nu weer haha!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #58 Gepost op: 06-12-2017 08:09 u »
Hebben jullie allen goed gelezen?
Die HA 18 is geen zuivere gist die bevat ook nog  Glucoamylase van de Aspergillus niger, de toegevoegde Glucoamylase gaat tijdens de vergisting de nog achtergebleven hogere suikers en dextrinnes verder omzetten naar eenvoudige suikers daar die actief is bij lage temperatuur! Vandaar dat die tot 100% Vergist ;D
Het lijkt me meer op een distilleerders gist dan een biergist.
18% alcohol tolerantie, extra Glucoamylase, hoge vergistingstemperatuur...  :weetniet:



Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.160
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #59 Gepost op: 06-12-2017 08:45 u »
We gaan het zien Serge!

Gisteren ook de poederbrief ontvangen ;). Robert, bedankt voor deze actie!

Offline Robbert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #60 Gepost op: 06-12-2017 09:09 u »
Gisteren nog geen poederbrief :( al wel melding van PostNL dat er post naar mij onderweg is, maar nog geen bericht. Hopelijk vandaag :) Alvast bedankt!

Online Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #61 Gepost op: 06-12-2017 09:25 u »
De veiligheidsdiensten maken overuren met al die poeders van jullie over de post  :lol:

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #62 Gepost op: 06-12-2017 09:29 u »
Gisteren ook de poederbrief ontvangen ;). Robert, bedankt voor deze actie!

Robert bedankt! Ook hier is de poederbrief binnen!  :groots:

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #63 Gepost op: 06-12-2017 09:48 u »
Bedankt Robert! Ook hier de "poeder" ontvangen!  :groots:

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #64 Gepost op: 06-12-2017 10:18 u »
Hebben jullie allen goed gelezen?
Die HA 18 is geen zuivere gist die bevat ook nog  Glucoamylase van de Aspergillus niger, de toegevoegde Glucoamylase gaat tijdens de vergisting de nog achtergebleven hogere suikers en dextrinnes verder omzetten naar eenvoudige suikers daar die actief is bij lage temperatuur! Vandaar dat die tot 100% Vergist ;D
Het lijkt me meer op een distilleerders gist dan een biergist.
18% alcohol tolerantie, extra Glucoamylase, hoge vergistingstemperatuur...  :weetniet:


Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #65 Gepost op: 06-12-2017 11:03 u »
Gisteren bracht de post ook mijn envelop. Nogmaals heel erg bedankt, ik ga er dit weekend waarschijnlijk een sterke blonde of amber of iets in die richting mee brouwen. :brouwen:

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #66 Gepost op: 06-12-2017 11:37 u »
een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te groten is dus bijvoorbeeld een giststarter?
Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #67 Gepost op: 06-12-2017 21:25 u »
Yay ook hier binnen, super bedankt!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #68 Gepost op: 07-12-2017 07:04 u »
Een soort van hybryde gist dus? Dit betekent denk ik ook dat deze gist niet op te schalen is dus bijvoorbeeld een giststarter?
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer doorgisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #69 Gepost op: 07-12-2017 07:48 u »
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer door gisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.

Dat is goed om te weten! Gist is ook hier binnen, superbedankt!

Hoeveel liter van bijv SG 1090 kun je met de 16 gram vergisten (ivm de Glucoamylase en geen starter kunnen maken)? Litertje of 20?

Normaal gezien hydrateer ik korrelgist niet, wellicht met deze wel om zoveel mogelijk vitale gist te krijgen (en NEE, ik wil hier NIET de discussie over wel/niet hydrateren in het algemeen gaan voeren!)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #70 Gepost op: 07-12-2017 08:12 u »
De gist is een gewone gist, enkel is er bij de verpakking extra Glucoamylase toegevoegd.
Ga je die opkeken verlies of verdun je natuurlijk de Glucoamylase (als je je starter afgiet ben je die wel kwijt).
Dus bij opkweek houd je enkel de sacch over en gaat die niet zo ver meer door gisten.
Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je die opkweekt, anders verliest die zijn hoge SVG eigenschap.
Zoiets had ik ook gepost maar om een of andere manier was het bericht van Martijn nogmaals geplaatst ???

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #71 Gepost op: 07-12-2017 08:15 u »
Dat is goed om te weten! Gist is ook hier binnen, superbedankt!

Hoeveel liter van bijv SG 1090 kun je met de 16 gram vergisten (ivm de Glucoamylase en geen starter kunnen maken)? Litertje of 20?

Normaal gezien hydrateer ik korrelgist niet, wellicht met deze wel om zoveel mogelijk vitale gist te krijgen (en NEE, ik wil hier NIET de discussie over wel/niet hydrateren in het algemeen gaan voeren!)
De gist gaat verder door vanwege de glucoamylase, maar het blijft een sach. Dus gewoon normale enthoeveelheid nemen (mrmalty, brewersfriend etc..)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #72 Gepost op: 12-12-2017 07:51 u »
Afgelopen zondag heb ik een amberkleurig bier gebrouwen met deze gist, deze is inderdaad erg poederig en bij het rehydrateren waren er ook klontjes die niet goed in suspensie kwamen.

De vergisting is, zoals gewoonlijk, na een uur of vier al op gang gekomen (klimaatkast op 25 ºC) en sinds zondagavond staat het waterslot mooi te bluppen.

Opvallend is de 'gistige' geur die uit de gistkast komt - doet denken aan rijzend brood. Niet onaangenaam, maar wel aanwezig.

Is dit andere brouwers ook al opgevallen?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #73 Gepost op: 12-12-2017 10:21 u »
Ja viel mij ook op. Zeer sterke gist- en CO2 geur, die wel verdwijnt bij einde gisting. Het waterslot is bij mij gisteren met blubben gestopt, na circa 1,5 week.  Ik verwacht op circa 12-13% alcohol uit te komen, en een klein slokje bier uit het gistvat bevestigde dit ruimschoots  :)

Bij hydrateren heb ik vrij lang geroerd om de gist goed in suspensie te krijgen.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #74 Gepost op: 14-12-2017 12:46 u »
Onder het motto: extreme gist, extreem bier ben ik van plan de ha-18 het volgende voor zijn kiezen te geven, Robert:

HOME BREW RECIPE:
Title: Mark's Divine Stout (Tokyo Twist)
Author: Mark Rieken

Brew Method: BIAB
Style Name: Imperial Stout
Boil Time: 90 min
Batch Size: 20.5 liters (fermentor volume)
Boil Size: 24.9 liters
Boil Gravity: 1.111
Efficiency: 76% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.135
Final Gravity: 1.001
ABV (standard): 17.67%
IBU (tinseth): 100.55
SRM (ebcmorey): 98.5

FERMENTABLES:
9 kg - Belgian - Pale Ale (75%)
1 kg - American - karamel / Crystal 40L (8.3%)
0.75 kg - Belgian - Chocolate (6.3%)
0.75 kg - Belgian - Roasted Barley (6.3%)
0.5 kg - Flaked Oats (4.2%)

HOPS:
60 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: First Wort, IBU: 29.73
40 g - Magnum, Type: Leaf/Whole, AA: 11.6, Use: First Wort, IBU: 35.37
40 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 8.36
25 g - Styrian Goldings, Type: Leaf/Whole, AA: 3.2, Use: Aroma for 15 min, IBU: 2.57
25 g - Saaz, Type: Leaf/Whole, AA: 2.6, Use: Whirlpool for 0 min at 70 °C, IBU: 3.17
25 g - Citra, Type: Pellet, AA: 11, Use: Whirlpool for 0 min at 70 °C, IBU: 13.42
25 g - Cascade, Type: Leaf/Whole, AA: 6.5, Use: Whirlpool for 0 min at 70 °C, IBU: 7.93

MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 65 C, Time: 90 min, Amount: 23 L
2) Infusion, Temp: 73 C, Time: 15 min, Amount: 23 L
3) Sparge, Temp: 78 C, Time: 15 min, Amount: 5 L

OTHER INGREDIENTS:
25 g - fresh cranberries, Time: 10 min, Type: Flavor, Use: Boil
1 each - fresh!!! bay leaf from own bush, Time: 10 min, Type: Herb, Use: Boil
15 g - medium oak chips soaked in ardbeg, Time: 43200 min, Type: Fining, Use: Secondary

YEAST:
Default - - -
Starter: No
Form: Liquid
Attenuation (custom): 97%
Flocculation: Med
Optimum Temp: 18.89 - 22.22 C
Fermentation Temp: 25 C
Pitch Rate: 1.25 (M cells / ml / deg P)
Additional Yeast: fermentis ha-18

PRIMING:
Method: glucose
Amount: 8 g/l
CO2 Level: 3.5 g/l

Target WATER PROFILE:
Profile Name: Delft tap water, not corrected
Ca2: 47
Mg2: 8
Na: 38
Cl: 60
SO4: 52
HCO3: 126
Water Notes:
pH = 7.97

Droog, stroef, bitter, kruidig, zwart en zwaar dus. Het is het soort bier waar ik er heel af en toe eentje van lust, dus hopelijk blijft het lekker lang op de fles rijpen. Jammer dat mijn aquariumelement er mee opgehouden is, die moet ik nog opnieuw aanschaffen. Het wordt overigens wel 10 liter ipv 20.

Vies hè?

Mark.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #75 Gepost op: 14-12-2017 13:13 u »
Onder het motto: extreme gist, extreem bier ben ik van plan de ha-18 het volgende voor zijn kiezen te geven, Robert:

HOME BREW RECIPE:
Title: Mark's Divine Stout (Tokyo Twist)
Author: Mark Rieken

Brew Method: BIAB
Style Name: Imperial Stout

Droog, stroef, bitter, kruidig, zwart en zwaar dus. Het is het soort bier waar ik er heel af en toe eentje van lust, dus hopelijk blijft het lekker lang op de fles rijpen. Jammer dat mijn aquariumelement er mee opgehouden is, die moet ik nog opnieuw aanschaffen. Het wordt overigens wel 10 liter ipv 20.

Vies hè?

Mark.

Gaaf! Ik ga hem ook gebruiken voor een RIS, strak plan. Succes!

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #76 Gepost op: 14-12-2017 16:44 u »
Nou, dat wordt een zware beproeving voor de gist. Aandachtspunten voor een dergelijk zwaar bier zijn voldoende zuurstof (mogelijk tijdens begin gisting enkele malen beluchten) en gist nutriënten toevoegen.

Ben ook benieuwd of je hergisting nog wel op gang gaat komen met een dergelijk zwaar bier.
Ik vermoed dat je brouwhuisrendement (en daarmee ook je start-SG) wel lager gaat uitvallen dan 76% bij een dergelijk zwaar bier.

Zelf zou ik tot circa 14-15% volmout gaan vergisten en zonodig via suikertoevoeging het alcoholgehalte in stapjes gaan verhogen als er nog leven in de gist zit. Nu heb je de kans dat de gisting voortijdig stilvalt en je met een zeer zoet bier blijft zitten. Natuurlijk aan jou de keus.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #77 Gepost op: 14-12-2017 18:48 u »
Ik ben nogal benieuwd of de gist doet wat de verpakking belooft, vandaar deze beproeving. Ik denk inderdaad dat het rendement wat lager gaat uitvallen, maar theoretisch zou het moeten kunnen.
Verwarmingselement is gehaald, ergens komende week ga ik brouwen. Ik hou je / jullie op de hoogte!

Mark.

Offline naero

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: ch
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #78 Gepost op: 15-12-2017 09:36 u »
Hoi Mark,
Als je het hout wil proeven mag er misschien wat meer van in. Ik had een RIS met 11,4% en 5 g/l medium toast eikenhoutsnippers in wodka, en daar is het goed aanwezig. Ik neem aan dat je 15 g niet terugvindt.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #79 Gepost op: 15-12-2017 09:41 u »
Hoi Mark,
Als je het hout wil proeven mag er misschien wat meer van in. Ik had een RIS met 11,4% en 5 g/l medium toast eikenhoutsnippers in wodka, en daar is het goed aanwezig. Ik neem aan dat je 15 g niet terugvindt.
Eens! Bij zo'n zware jongen valt de invloed van de snippers snel weg en dus heb je minimaal 5 g/l nodig. Zelf zou ik naar 6 g/l gaan. Bourbon ipv Wodka is ook wel aardig, trouwens.

Vraagje: Zou je jouw recept voor die RIS willen delen? En welke gist heb je daarvoor gebruikt?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #80 Gepost op: 15-12-2017 09:48 u »
Hoi Mark,
Als je het hout wil proeven mag er misschien wat meer van in. Ik had een RIS met 11,4% en 5 g/l medium toast eikenhoutsnippers in wodka, en daar is het goed aanwezig. Ik neem aan dat je 15 g niet terugvindt.

Ok. Dit is de eerste keer dat ik met eikensnippers ga werken. Ik had de hoeveelheid uit het recept van de Tokyo van brewdog, maar het leek me al wat weinig.
Zeg, 60 gram op die 10 liter is dus een beter te proeven hoeveelheid? Ik ga ze zoals vermeld wel in de ardbeg, een erg rokerige whisky, weken. Die smaak zal dan wel flink doorkomen! Helemaal niet erg  ;D
Dank!

Mark.

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #81 Gepost op: 15-12-2017 09:56 u »
Ik ga ze zoals vermeld wel in de ardbeg, een erg rokerige whisky, weken. Die smaak zal dan wel flink doorkomen! Helemaal niet erg  ;D

Heb zelf pas een RIS met eiken snippers in Ardbeg gemaakt.
Voor 15 liter ca. 70 ml Ardbeg en 35 gram eikensnippers (medium toast) gebruikt, beide zijn duidelijk waarneembaar in de RIS, hoewel Ardbeg wel de overhand heeft, zelfs met nog geen half procent van het brouwsel lijkt het al alsof iemand z'n asbak in het bier heeft gemikt (lekker!  ;)). Ik zou voor 10 liter niet veel meer dan 30 gram eiken gebruiken.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #82 Gepost op: 17-12-2017 15:28 u »
Vandaag mijn Barleywine 2 weken na brouwen gebotteld vergist met de HA-18. Start SG 1098 (7.2 kg mout + 700 gram suiker (kristalsuiker en honing). Eind-SG 996, SVG 104%  :nut:
Berekend alcohol na toevoeging bottelsuiker 13.9vol.%. :proost:

Offline Jedoka

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #83 Gepost op: 17-12-2017 15:35 u »
Vandaag mijn Barleywine 2 weken na brouwen gebotteld vergist met de HA-18. Start SG 1098 (7.2 kg mout + 700 gram suiker (kristalsuiker en honing). Eind-SG 996, SVG 104%  :nut:
Berekend alcohol na toevoeging bottelsuiker 13.9vol.%. :proost:

Goeiedagschotel! Ad fundum :proost:

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #84 Gepost op: 17-12-2017 20:20 u »
Wow hé, wat een vergistingsgraad!

Hoe smaakte het bottelmonster?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #85 Gepost op: 17-12-2017 21:39 u »
Bier smaakte licht-zuur, licht zoutig, verwarmend maar niet eens zo erg droog.
Lichte zwavelgeur waarneembaar, hopelijk trekt dit weg in de fles.  Gist bezinkt erg langzaam, het vat paar dagen koud buiten laten staan en gelatine toevoegen bevorderde het bezinken.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #86 Gepost op: 17-12-2017 23:17 u »
Hm, dan moet ik de 1003 bijna wel kunnen halen zonder al te veel moeite denk ik. Een barley wine die op 996 eindigt vind ik wel erg bijzonder!
Volgens mij heb je écht een monster verstuurd met je poederbrief Robert!  ;D
Ps. Wat heb je met de vergistingstemperaturen gedaan? Gestart op 25°c zag ik, maar nog opgeschroefd naar de 35°c?

Mark.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #87 Gepost op: 17-12-2017 23:22 u »
Heb zelf pas een RIS met eiken snippers in Ardbeg gemaakt.
Voor 15 liter ca. 70 ml Ardbeg en 35 gram eikensnippers (medium toast) gebruikt, beide zijn duidelijk waarneembaar in de RIS, hoewel Ardbeg wel de overhand heeft, zelfs met nog geen half procent van het brouwsel lijkt het al alsof iemand z'n asbak in het bier heeft gemikt (lekker!  ;)). Ik zou voor 10 liter niet veel meer dan 30 gram eiken gebruiken.

Ok, die neem ik mee. Ik was al bang dat ardbeg-eiken een soort van 121-3 qua uitslag zou worden. Dank je!

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #88 Gepost op: 18-12-2017 15:55 u »
Ps. Wat heb je met de vergistingstemperaturen gedaan? Gestart op 25°c zag ik, maar nog opgeschroefd naar de 35°c?

Mark.

Gestart op 25 ºC, laten zakken naar omgevingstemp. (18-20 ºC). Laatste 2 dagen laten stijgen tot 22 ºC. Maar ik had 22 gram gist op 16 l wort. Suikers toegevoegd na hoofdgisting.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #89 Gepost op: 19-12-2017 07:29 u »
Waarom heb je deze laten zakken en niet op de aanbevolen temperaturen gehouden?

Ik wil van het weekend gaan brouwen, denken jullie dat de opgestuurde hoeveelheid geschikt is voor een ± 25 L met een SG van 1.100-1.110 ?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #90 Gepost op: 19-12-2017 07:33 u »
Dat lijkt mij wel erg weinig, zelf vond ik 15 gram voor 19 liter met 1072 al heel krap aan.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #91 Gepost op: 19-12-2017 07:41 u »
Ok, dan wordt het dit weekend experimenteren met dubbel maischen, extra lang koken en een nieuwe gist. Klinkt goed  :nut:

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #92 Gepost op: 19-12-2017 07:45 u »
OK, veel succes!

Overigens weet ik niet wat voor brouwsoftware je gebruikt, maar BrouwHulp geeft een schatting van de benodigde hoeveelheid die m.i. aardig klopt. Zo zag het er voor mij uit:


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #93 Gepost op: 19-12-2017 12:30 u »
Het gaat mij niet lukken zie ik met mijn huidige installatie. Opkweken schiet een beetje het nut voorbij. Ik verstuur dan ook graag het zakje door naar een andere geïnteresseerde, ik koop wel een keer twee zakjes wanneer deze gist verkrijgbaar is. Dus wie het eerst komt wie het eerst maalt

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #94 Gepost op: 19-12-2017 12:33 u »
Dat is een sympathiek gebaar maar waarom splits je je batch niet en vergist je de ene helft met de HA-18 en de andere met een andere, bekende (US-05?).

Tevens een mooi experiment :)

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #95 Gepost op: 19-12-2017 19:03 u »
Het gaat mij niet lukken zie ik met mijn huidige installatie. Opkweken schiet een beetje het nut voorbij. Ik verstuur dan ook graag het zakje door naar een andere geïnteresseerde, ik koop wel een keer twee zakjes wanneer deze gist verkrijgbaar is. Dus wie het eerst komt wie het eerst maalt
Wanneer je niet wil experimenteren dan heb ik wel interesse Martijn.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #96 Gepost op: 21-12-2017 00:18 u »
Ik zie, voor de grootverbruikers onder ons, dat het pondspak van de ha-18 te koop is bij castle malting. Zo even gauw gezien leveren ze het alleen mee met een partij mout...

Mark.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #97 Gepost op: 28-12-2017 11:55 u »
Vandaag ga ik ook deze gist proberen. Een brouwsel van een liter of 10.
100% pale mout. sg rond de 1060. wat Saaz en styrian goldings hop. en dan maar kijken wat het wordt.
Ben benieuwd.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #98 Gepost op: 30-12-2017 17:21 u »
Gisteravond heb ik 19 dagen na het brouwen gebotteld.

Mijn pakje van 15 gram gist heeft in die tijd het start-SG van 1071 (21 liter wort) gereduceerd tot 995 (!), het bottelmonster smaakte zonder afwijkingen.
Wel kwam er een tamelijk sterke alcoholgeur uit het gistvat toen ik het deksel eraf schroefde...  :nut:

Voorlopig noem ik het brouwsel: "Brulk", wat staat voor Bruine Hulk, vanwege het alcoholpercentage van 10,2% in de fles na hergisting.  ^-^

Verdere smaaknotities volgen.  :proost:

Foto van de hydrometer in de maatcilinder:

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #99 Gepost op: 30-12-2017 22:23 u »
Voor ruim 10% kom ik wel langs op m,n "snorretje"  :proost: :nut:

 :degroeten:

BLUB


P.S.
Knap dat je maatglas niet leeg loopt  ^-^

 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #100 Gepost op: 30-12-2017 22:52 u »
P.S.
Knap dat je maatglas niet leeg loopt  ^-^

Als je op de foto klikt zie je het vanuit een andere hoek...

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #101 Gepost op: 31-12-2017 11:10 u »
Als je op de foto klikt zie je het vanuit een andere hoek...

Grapje Jacgues, grapje  :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #102 Gepost op: 31-12-2017 12:23 u »
Grapje Jacgues, grapje  :)

Zo was ook mijn reactie bedoeld...

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #103 Gepost op: 31-12-2017 19:44 u »
Vandaag ga ik ook deze gist proberen. Een brouwsel van een liter of 10.
100% pale mout. sg rond de 1060. wat Saaz en styrian goldings hop. en dan maar kijken wat het wordt.
Ben benieuwd.

Sterk spul die HA-18. Vandaag 3 dagen na brouwen een svg van bijna 107% (996)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 854
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #104 Gepost op: 31-12-2017 21:43 u »
Allemaal leuk en aardig dat ie zo ver doorgist maar hoe is de smaak van het bier?
Dat is voor mij toch het belangrijkste. :)

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #105 Gepost op: 31-12-2017 22:11 u »
Inderdaad. Dat is nog ff afwachten.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #106 Gepost op: 01-01-2018 19:20 u »
Allemaal leuk en aardig dat ie zo ver doorgist maar hoe is de smaak van het bier?
Dat is voor mij toch het belangrijkste. :)

Absoluut waar!

Het viel me op dat er geen scherpe randjes (oplosmiddelen/hogere alcoholen) aan de smaak van het bottelmonster zaten - wat ik in het verleden bij de Fermentis Abbaye en Danstar Abbaye wel eens heb gehad, zelfs bij een lagere vergistingstemperatuur dan van dit bier (21 à 22 ºC, voor dit bier heb ik 25 ºC aangehouden voor hoofd- en nagisting).

Aanstaand weekend ga ik het eerste testflesje proberen. Ik ben benieuwd.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #107 Gepost op: 01-01-2018 21:10 u »
Die ervaring heb ik ook, inderdaad. De hoeveelheid gevormde esters viel me ook alles mee, al is dat in een heftige RIS niet zo goed te proeven. Hoe is dat in een wat neutraler bier?

Mark.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #108 Gepost op: 01-01-2018 21:17 u »
Eerlijk gezegd heb ik daar geen notitie van gemaakt maar het is me ook niet bijzonder opgevallen. Zaterdag of zondag weten we meer :)  :proost:

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #109 Gepost op: 02-01-2018 17:07 u »
Zover ik nu kan proeven levert het bij mij een wat leeg bier op. Ik vergist hem op 20 graden.
Heb net maar wat koudhop toegevoegd.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #110 Gepost op: 07-01-2018 16:06 u »
Update:

Gisteravond het eerste testflesje geproefd.

Lijkt wel of de hergisting op fles nog totaal niet op gang is gekomen; zelfs het koolzuur van het bottelmonster leek nu verdwenen uit het bier.

Mede hierdoor is het plakkerig zoet en niet erg lekker. Maar de bescheiden vlamuithopgift zorgt in ieder geval voor wat fruitigheid.

Over een weekje ga ik testflesje 2 proeven. Ik ben benieuwd...  :proost:

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #111 Gepost op: 07-01-2018 16:39 u »
Hoe lang zit ie al op de fles dan?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #112 Gepost op: 07-01-2018 17:05 u »
Zeven dagen na bottelen heb ik de fles in de koelkast gezet, het bier heeft daar toen een nacht en een volledige dag in gestaan.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #113 Gepost op: 07-01-2018 17:22 u »
Ok. Aardig kort warm gezet dan.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #114 Gepost op: 07-01-2018 17:24 u »
Dat is waar maar ik had toch wel iets meer koolzuur verwacht.

Geen nood, we gaan het gewoon zien (of niet) :)

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #115 Gepost op: 07-01-2018 18:03 u »
Hoeveel suiker heb je toegevoegd voor de hergisting?

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #116 Gepost op: 07-01-2018 18:24 u »
 En hoe warm?  Huiskamer wil in deze tijd  nogal flink afkoelen.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #117 Gepost op: 07-01-2018 19:13 u »
6 g/l en het bier staat bij 18,5 ºC in het cv-hok (temperatuur is aan de lage kant maar wel constant).

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #118 Gepost op: 09-01-2018 20:25 u »
Zojuist de mijne ook gebotteld. Het gaat een aardig droog biertje worden. Smaak valt nog niet tegen tot u toe.
Over een maandje maar eens proeven.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #119 Gepost op: 19-01-2018 10:25 u »
Afgelopen zaterdag deze gist gebruikt voor 14 liter RIS, SG van 1105. Komend weekend maar eens testen hoe ver die nu staat in de vergisting! Erg benieuwd.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #120 Gepost op: 19-01-2018 11:22 u »
Ben benieuwd naar het resultaat van jouw RIS.

Er is dus nog niemand die een bier heeft vergist met ha-18 dat 'af' is?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #121 Gepost op: 19-01-2018 11:27 u »
Nou, toevallig heb ik gisteravond de tweede testfles open getrokken.

Hier zat al goed schuim op (gelukkig) maar het bier smaakte nog heel erg jong en scherp.

Gezien het hoge alcoholpercentage verwacht ik dat het nog zeker een maand, misschien wel twee, moet rijpen voordat het in balans komt.

Wat opviel: erg gistige smaak (autolyse?), ik hoop dat dat nog wel weg trekt.

Al met al is het wel een gist die je moet leren kennen, denk ik. Totaal anders dan wat er momenteel in het assortiment zit bij Fermentis/Danstar/Bulldog/MJ.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #122 Gepost op: 19-01-2018 11:53 u »
Al met al is het wel een gist die je moet leren kennen, denk ik. Totaal anders dan wat er momenteel in het assortiment zit bij Fermentis/Danstar/Bulldog/MJ.
Ik heb ook vooral het idee dat dit een distilleerders gist is om maar een zo hoog mogelijke alcohol opbrengst te krijgen... Ben benieuwd of er daadwerkelijk een smakelijk biertje uit komt...

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #123 Gepost op: 19-01-2018 12:08 u »
Ik heb ook vooral het idee dat dit een distilleerders gist is om maar een zo hoog mogelijke alcohol opbrengst te krijgen... Ben benieuwd of er daadwerkelijk een smakelijk biertje uit komt...
De SafAle HA-18 is niet alleen gist, er zijn ook amylase toegevoegd net als bij distilleerders gist.
Je gaat er steeds een leeg bier mee krijgen zonder veel body daar je (bijna)alle hogere suikers gaat omzetten naar vergistbare suikers.  :weetniet:

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #124 Gepost op: 19-01-2018 12:26 u »
Het is toch een safale en geen safspirit.

Fermentis zet deze gist dus in de markt voor gebruik bij bier. Welk praktisch gebruik ze daarbij voor ogen hebben weet ik niet, de boel gist inderdaad erg ver uit. Vandaar dat ik zelf maar aan de slag ben gegaan met een RIS met heel veel smaak, zodat er nog 'iets overblijft'. Van wat ik nu kan proeven heeft dat wel goed uitgepakt, maar het bier is nog niet klaar...

Ik kan me ook zo voorstellen dat je met deze 'gist' een mooie, strakdroge saison kunt verkrijgen, met meer alcohol dan gebruikelijk (mag ik hier alvast de term 'imperial saison' vastleggen?  8) )

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #125 Gepost op: 19-01-2018 12:49 u »
De SafAle HA-18 is niet alleen gist, er zijn ook amylase toegevoegd net als bij distilleerders gist.
Je gaat er steeds een leeg bier mee krijgen zonder veel body daar je (bijna)alle hogere suikers gaat omzetten naar vergistbare suikers.  :weetniet:
ja dat bedoel ik

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #126 Gepost op: 24-01-2018 19:39 u »
De SafAle HA-18 is niet alleen gist, er zijn ook amylase toegevoegd net als bij distilleerders gist.
Je gaat er steeds een leeg bier mee krijgen zonder veel body daar je (bijna)alle hogere suikers gaat omzetten naar vergistbare suikers.  :weetniet:

Ik heb zo deze hele discussie eens laten bezinken.
Ik realiseer me dat je eigenlijk zegt dat je dit hele circus ook met een ander gist kunt uitvoeren. Als je maar glucoamylase bij de gist doet.
Van de gist in die HA-18 weten we eigenlijk niks. Misschien doet een combi met een ander gist wel veel leukere dingen.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #127 Gepost op: 24-01-2018 21:50 u »
Ik realiseer me dat je eigenlijk zegt dat je dit hele circus ook met een ander gist kunt uitvoeren.

Niet veel andere gisten die 18% alcoholtolerantie hebben.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #128 Gepost op: 02-02-2018 21:02 u »
24 dagen geleden gebotteld, en nu ben ik m aan het proeven. Smaakt eigenlijk helemaal niet verkeerd. wel ff wennen. Geen zoetje te bekennen.
Ben wel blij dat ik m gekoudhopt hebt, anders was het naar mijn idee wat te plat geweest. Gevaarlijk biertje, drinkt eigenlijk te makkelijk weg voor ruim 8%.


ps.. Na nog een paar slokken heb ik toch besloten om hem niet vaker te gebruiken. :)

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #129 Gepost op: 02-02-2018 21:13 u »
Niet veel andere gisten die 18% alcoholtolerantie hebben.

Dat is het doel ook niet. Maar je kunt met een biertje met SG 1045 dan dus ook een bier met 8 % alcohol brouwen. Bijvoorbeeld met een lagergist.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.113
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #130 Gepost op: 02-02-2018 22:36 u »
Dat is het doel ook niet. Maar je kunt met een biertje met SG 1045 dan dus ook een bier met 8 % alcohol brouwen. Bijvoorbeeld met een lagergist.

??? Lijkt mij sterk.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #131 Gepost op: 02-02-2018 23:07 u »
Ja, mij ook... Met 107% svg zit je vanaf 1045 nog 'pas' op de 6,3%.

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #132 Gepost op: 03-02-2018 11:59 u »
Ja, mij ook... Met 107% svg zit je vanaf 1045 nog 'pas' op de 6,3%.

Klopt. Ik was een beetje te enthousiast.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #133 Gepost op: 03-02-2018 14:05 u »
We zijn nu 5 weken na bottelen en ik heb de indruk dat het bier nog steeds niet helemaal klaar is met de hergisting. Het is ook nog troebel, de gist is vreselijk poederig.

De smaak is ook niet fantastisch, maar ook weer niet vies. Beetje vlak en plat, wat bierfan ook zegt. (Ik had wel een vlamuitgift in het recept maar geen koudhop.)

Wel een vreselijk zwaar bier geworden (10,2%) dat is ook te proeven/voelen en mag best wat minder.

Al met al weet ik zo net nog niet of ik deze gist nog een keer zou nemen als deze in kleinverpakking beschikbaar zou komen, ben heel erg blij dat ik op deze manier kennis ermee heb kunnen maken.

Groet,
John

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #134 Gepost op: 17-02-2018 09:31 u »
Heeft iemand hier nou al iets mee gebrouwen? Hoe beviel het?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.808
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #135 Gepost op: 17-02-2018 10:17 u »
Waar, - bij wie?  is die Safale HA-18 nu verkrijgbaar?  :-\

Offline Rijnberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #136 Gepost op: 17-02-2018 11:02 u »
Ik heb er een zwaar bier mee gebrouwen. begin sg: 1109. eind sg: 996. Inmiddels al een paar week geleden en helaas nog geen goede hergisting gehad maar een minimale. Smaak van het bier is door de bottelsuiker nog erg zoet. Wel hoog in alcohol en mond/keel warmend. Om een te droge smaak te voorkomen heb ik gember kaneel en zoethout bij de lagering toegevoegd.
De eerste 2 weken na bottelen was ik bang voor een infectie. Het bier smaakte zuur en wrang. Nu een paar week later is dat volledig weg en ook de zwavelige geur gaat er uit.
De gisting zelf was fenomenaal. Binnen 4 dagen was alle actie voorbij en kon er in principe qua sg al gebotteld worden, toch nog een dikke week gewacht en op fles gestopt.

Hopen dat de gist het laatste werk nu ook nog even verzet en anders maar iets anders verzinnen. (champagne of hoog alcohol resistente bottelgist?).

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #137 Gepost op: 17-02-2018 12:17 u »
Heeft iemand hier nou al iets mee gebrouwen? Hoe beviel het?

Hier

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35660.0/all.html

mijn ervaring.

En in dit topic staan ook ervaringen  :weetniet: , al gelezen?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #138 Gepost op: 18-02-2018 10:29 u »

Hopen dat de gist het laatste werk nu ook nog even verzet en anders maar iets anders verzinnen. (champagne of hoog alcohol resistente bottelgist?).

Gebruik gewoon dezelfde gist als bottelgist, die kan er wel tegen.

Offline Rijnberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #139 Gepost op: 18-02-2018 12:47 u »
Is inderdaad ook mijn streven. Echter weet ik niet of de gist op dit moment nog zo vitaal is. Misschien eens een flesje proberen op te kweken als het niks wordt.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #140 Gepost op: 19-02-2018 09:09 u »
Afgelopen weekend heb ik ook weer een flesje op (zie hierboven in dit topic voor eerdere bevindingen).

Het bier is zeker niet vies maar ook niet wat je zegt echt lekker.

Voor mij hoeft de HA-18 nergens beschikbaar te komen want ik zou deze toch niet meer kopen.

Maar als je een gemiddeld, drinkbaar bier met heel veel alcohol wil brouwen, is deze gist een goede keuze.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.056
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #141 Gepost op: 19-02-2018 09:48 u »
Niet veel andere gisten die 18% alcoholtolerantie hebben.

Alcoholtolerantie is geen vast gegeven. Het is heel erg afhankelijk van wat de gist moet vergisten en hoe vlot het verloopt. Vrijwel iedere Belgische gist kun je door op de juiste wijze van 'opsuikeren' boven de 15% krijgen, maar als je iets met langere ketens gebruikt dan simpele suiker lukt het niet en als het hele proces te lang duurt ook niet. De "verblijftijd" telt ook mee in de resistentie. Wijngisten lijken heel hoog te gaan maar krijgen ook alleen maar simpele suikers voor de kiezen en gaan daar vlot doorheen.

Dat is in feite wat hier ook gedaan wordt door enzymen toe te voegen. Dat kun je zelf ook en dan gericht op wat je doel is. Met je eigen potje enzymen kun je veel meer 'spelen',

Met b.v. Convertase AG-300 kun je alles dat maar op zetmeel lijkt omzetten in simpele suikers.

Met andere enzymen kun je gericht de visco bij het spoelen iets omlaag brengen zonder dat je een dun bier overhoud.

Of je gebruikt gericht iets tegen de pentosanen bij een 100% roggebier.

Nog anders, je voegt enzymen in de kookketel aan de eerste afloop toe, brengt het vervolgens aan de kook om de enzymen te denatureren en gaat daarna verder met spoelen.

Of je doet het andersom, voeg het na de eerste afloop aan de maisch toe om je 'rendement' (eigenlijk vergistingsgraad) op te krikken, breng ondertussen de eerste afloop aan de kook en ga verder met spoelen, de enzymen in de tweede afloop denatureren zodra ze in het kokende wort terecht komen.

Enzymen tijdens de gisting kan ook, maar om controle te hebben zul je stapsgewijs honderdsten van milliliters per liter moeten toevoegen, na een periode meten wat het resultaat is en dan al dan niet opnieuw. Shea Comfort gebruikt deze methode om met wijngisten wort te vergisten.

Ingo

Offline Rijnberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #142 Gepost op: 19-02-2018 21:18 u »
Dank voor de heldere uitleg Ingo. Leuk om eens mee te experimenteren.

Toch nog een vraag betreft mijn niet hergistend bier. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Flesje opkweken en de actieve starter aan de overige flessen toevoegen of een andere bottelgist gebruiken.

Flessen staan inmiddels een maand op 20 a 22 graden en nog geen enkel teken van CO2 en een zeer zoete smaak.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #143 Gepost op: 20-02-2018 21:37 u »
Het is nu 2 maanden na bottelen, het bier (14% alcohol, blond, gehopt met diverse NZ hoppen) heeft nog steeds gering koolzuur, ik verwacht ook niet meer dat dit nu nog gaat goed toenemen. Smaak is conform de verwachting licht-zoet, bitter en alcoholisch en het bier heeft een dunne tot medium body. Geen hoogvlieger. Ik zal de gist niet meer gaan gebruiken.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #144 Gepost op: 29-03-2018 09:07 u »
Afgelopen weekend een RIS gebrouwd met deze gist. In 3 dagen van SG1085 > 1012. Gisteren geheveld voor lagering (deels op hout), verwacht dat ie nog wel verder doorzakt..... Over week of twee bottelen. Tussenproduct smaakte niet slecht.... Ik merkte wel wat zwavel op tijdens de vergisting, maar niet veel.

Viel me ook op dat de gist nog niet echt uitgezakt was (weinig gistkoek onderin) en dat er redelijk wat schuim geweest is (gistkoek op zijkant vat). Zeker een centimeter of 10.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #145 Gepost op: 03-04-2018 13:38 u »
Weer eens een update:

Gisteravond nog twee slokjes van een fles geprobeerd: rest van het glas weggegooid, ondrinkbaar. Net of je koude bouillon met een hopsmaakje drinkt. Vreemd gistbitterig ook. Niet lekker.

Moet wel zeggen dat dit was nadat ik een St. Bernardus Tripel had gedronken, maar toch.

Het was nu ruim 14 dagen sinds de laatste proeffles (botteldatum: 29-12-2017).
Ik wacht nu een maand en kijk hoe de smaak dan ontwikkeld is...

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #146 Gepost op: 04-04-2018 04:14 u »
Afgelopen weekend een RIS gebrouwd met deze gist. In 3 dagen van SG1085 > 1012. Gisteren geheveld voor lagering (deels op hout), verwacht dat ie nog wel verder doorzakt..... Over week of twee bottelen. Tussenproduct smaakte niet slecht.... Ik merkte wel wat zwavel op tijdens de vergisting, maar niet veel.

Viel me ook op dat de gist nog niet echt uitgezakt was (weinig gistkoek onderin) en dat er redelijk wat schuim geweest is (gistkoek op zijkant vat). Zeker een centimeter of 10.
Ben benieuwd Tymon. Op de IBU avond in mei wil ik wel wat flesjes ruilen tegen mijn RIS, die zit dan ongeveer 1,5 maand op de fles.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #147 Gepost op: 07-04-2018 16:20 u »
24 dagen geleden gebotteld, en nu ben ik m aan het proeven. Smaakt eigenlijk helemaal niet verkeerd. wel ff wennen. Geen zoetje te bekennen.
Ben wel blij dat ik m gekoudhopt hebt, anders was het naar mijn idee wat te plat geweest. Gevaarlijk biertje, drinkt eigenlijk te makkelijk weg voor ruim 8%.


ps.. Na nog een paar slokken heb ik toch besloten om hem niet vaker te gebruiken. :)

Nu 3 maanden na het bottelen heb ik er 1 voor mijn neus staan. Het is verrassend genoeg een echt lekker biertje geworden!
Fris, licht hoppig, precies goed voor in het zonnetje.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #148 Gepost op: 03-05-2018 10:22 u »
Het pondspak is nu ook bij Brouwland te koop, voor de flinke prijs van e 85,-. Kleinere verpakkingen heb ik nog niet gezien.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #149 Gepost op: 03-05-2018 10:26 u »
Kleinere verpakkingen hoeven er voor mij ook niet te komen...

Afgelopen weekend nog eens een proefbrouwseltje gedronken en het is nog steeds niet lekker. Maar eind van de maand nog een keertje proberen, wie weet. Door de gootsteen spoelen kan altijd nog.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 588
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #150 Gepost op: 03-05-2018 18:17 u »
Volgens mij zie ik (bij snel doorlezen van dit topic) dat het hier vooral nieuwe recepten betreft die gemaakt zijn om met deze gist te experimenteren.

Ik zie vaak voorbij komen dat het niet niet lekker is dús deze gist wordt niet meer gekozen.

Maar misschien zit je probleem hem daar helemaal niet in de gist maar in het recept of adere brouwfouten


Zijn er ervaringen met beproefde recepten?

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #151 Gepost op: 04-05-2018 18:30 u »
Ik heb een recept van de Hel & Verdoemenis er mee gebrouwen, alleen de gist veranderd in de HA-18. Tot nu toe heb ik geen koolzuur op de fles (gebrouwen in december). Het kan dus inderdaad met het recept te maken hebben!

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #152 Gepost op: 06-05-2018 12:25 u »
Die redenatie begrijp ik niet, maar misschien lees ik het verkeerd. Het recept is beproefd, je hebt alleen de gistsoort veranderd. Dan ligt het slechte hergisten toch aan de gist?

Het valt me op dat meer mensen last hebben hiervan, ook als het gebrouwen bier niet belachelijk zwaar is. Een niet zo beste score voor zo'n gist met pretenties.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #153 Gepost op: 06-05-2018 12:47 u »
Dan ligt het slechte hergisten toch aan de gist?


Je kan het op 2 manieren zien: het is niet het juiste recept voor de gist of niet de juiste gist voor het recept  :P

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #154 Gepost op: 06-05-2018 13:51 u »
Of de gist is gewoon bedoeld voor destilleerders om zoveel mogelijk ethanol uit de mout te halen en gewoon niet zo geschikt om een smakelijk biertje mee te brouwen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #155 Gepost op: 06-05-2018 15:01 u »
Of de gist is gewoon bedoeld voor destilleerders om zoveel mogelijk ethanol uit de mout te halen en gewoon niet zo geschikt om een smakelijk biertje mee te brouwen.
Dan zouden ze er toch nooit de naam Saf ALE aan hebben gegeven?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #156 Gepost op: 06-05-2018 19:51 u »
Of de gist is gewoon bedoeld voor destilleerders om zoveel mogelijk ethanol uit de mout te halen en gewoon niet zo geschikt om een smakelijk biertje mee te brouwen.
Nagels met koppen, of zo iets...
Het is geen gist op zich maar een mengsel van gist met Glucoamylase's, een samenstelling met de eigenschappen van een sach serv. var diastaticus  maar dan via de biochemische weg  ;)

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #157 Gepost op: 06-05-2018 20:19 u »
Nagels met koppen, of zo iets...
Het is geen gist op zich maar een mengsel van gist met Glucoamylase's, een samenstelling met de eigenschappen van een sach serv. var diastaticus  maar dan via de biochemische weg  ;)
Dat weet ik, en toch blijf ik bij mijn stelling 8)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: be
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #158 Gepost op: 07-05-2018 07:11 u »
Of de gist is gewoon bedoeld voor destilleerders om zoveel mogelijk ethanol uit de mout te halen en gewoon niet zo geschikt om een smakelijk biertje mee te brouwen.
Nagels met koppen, of zo iets...
Het is geen gist op zich maar een mengsel van gist met Glucoamylase's, een samenstelling met de eigenschappen van een sach serv. var diastaticus  maar dan via de biochemische weg  ;)
Dat weet ik, en toch blijf ik bij mijn stelling 8)
100% correct, dat is wat ik ook bedoelde

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Fermentis SafAle HA-18
« Reactie #159 Gepost op: 07-05-2018 10:42 u »
 :duimop:

Tags: gist