Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Orange Abt 12  (gelezen 26500 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.539
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Orange Abt 12
« Gepost op: 15-08-2017 09:02 u »
Vanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg


De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #1 Gepost op: 15-08-2017 09:25 u »
Bedankt voor het delen. Iets in deze richting had ik ook nog in de planning voor na de zomer.

Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.539
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #2 Gepost op: 15-08-2017 10:44 u »
Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

Start op 19 ºC. Na 36 uur op laten lopen naar 23 ºC  in 0.021 ºC/ uur. (via Tcontrol)

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #3 Gepost op: 15-08-2017 11:31 u »
Bedankt voor het delen (ik had er op FB om gevraagd ) :)
Lijkt me mooi om dit eens te proberen. Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt? Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank? Het zelf opkweken van de gist zie ik nu nog niet zo zitten. Zal dan of een alternatief moeten zijn of als dat kan via een gistbank iets bestellen.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.539
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #4 Gepost op: 15-08-2017 18:49 u »
Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt?
Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank?

Westmalle gist was de Wyeast 3787 XL Belgian Trappist High Gravity
De Zeeuwse gistbank bestaat helaas niet meer.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.574
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #5 Gepost op: 15-08-2017 21:56 u »
Lijkt me geen straf die proeverij. 8)

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Orange Abt 12
« Reactie #6 Gepost op: 15-08-2017 22:16 u »
Die Westvleteren kloon ziet er goed uit. Deze ga ik ook proberen. Ik heb alleen een vraag over de candi syrup. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wanneer voeg je deze toe? Navergisting, tijdens het koken?

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #7 Gepost op: 15-08-2017 22:19 u »
Mooi verhaal, dank voor het delen.


Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.539
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #8 Gepost op: 15-08-2017 22:40 u »
Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wanneer voeg je deze toe? Navergisting, tijdens het koken?

Even uit mijn hooft, het is al even geleden, maar volgens mij heb ik deze toegevoegd eind koken.  :brouwen:
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Orange Abt 12
« Reactie #9 Gepost op: 16-08-2017 08:52 u »
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(
Als je uiteindelijk een heerlijk biertje ermee krijgt is het dat allemaal waard. Bedankt voor de info

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.489
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orange Abt 12
« Reactie #10 Gepost op: 16-08-2017 09:50 u »
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(

Je blijft een Zeeuw he ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Orange Abt 12
« Reactie #11 Gepost op: 16-08-2017 10:08 u »
Dank voor het delen! Hier hebben we wat aan, eindelijk weer eens een zinvolle post

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.539
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #12 Gepost op: 16-08-2017 15:34 u »
Je blijft een Zeeuw he ;)

 ^-^ Ja en die zijn zuinig... maar NIET gierig  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Orange Abt 12
« Reactie #13 Gepost op: 17-08-2017 11:57 u »
Dank voor het delen van het recept en de proefnotities. Dit is nagenoeg hetzelfde recept als die ik indertijd gebruikte voor mijn Westvleteren 12 kloon, maar ik had geen Westvleteren 12 om ernaast te proeven.

Offline Winne2

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Ik brouw, dus ik leef.....
Re: Orange Abt 12
« Reactie #14 Gepost op: 25-08-2017 19:31 u »
Heb ook zo'n kloonbrouwsel. Ga binnenkort ook eens vergelijken. Gewoon nieuwsgierig en leuk om te doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.484
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Orange Abt 12
« Reactie #15 Gepost op: 22-04-2020 20:43 u »
Reacties naar aanleiding van dit recept zijn afgesplitst.

Zie voor deze reacties hier.

Tags: