Recepten > Kloonbrouwsels

Orange Abt 12

(1/13) > >>

Orangeloo:
Vanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptOrange Abt 12Kenmerknr 119 16/12Brouwdatum16-9-2016BiertypeQuadrupelAantal liters30Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)Brouwzaalrendement72,2%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater50,8 literMaischdikte3,0 l/kgMaischwater32,1 literSpoelwater18,7 literKooktijd90 minutenBerekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBCPalemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBCviennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBCCandi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelBrewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBUHallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBUStyrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortGist toegevoegd alsGiststarterVolume starter3000 mlBeluchtingstijd48 uurTemperatuur giststarter24°COpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte165°C90 minuten3,0 l/kg278°C10 minuten3,0 l/kg

De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D

DenMaarten:
Bedankt voor het delen. Iets in deze richting had ik ook nog in de planning voor na de zomer.

Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

Orangeloo:

--- Citaat van: DenMaarten op 15-08-2017  09:25 u ---Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

--- Einde van citaat ---

Start op 19 ºC. Na 36 uur op laten lopen naar 23 ºC  in 0.021 ºC/ uur. (via Tcontrol)

wh_birra:
Bedankt voor het delen (ik had er op FB om gevraagd ) :)
Lijkt me mooi om dit eens te proberen. Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt? Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank? Het zelf opkweken van de gist zie ik nu nog niet zo zitten. Zal dan of een alternatief moeten zijn of als dat kan via een gistbank iets bestellen.

Orangeloo:

--- Citaat van: wh_birra op 15-08-2017  11:31 u ---Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt?
Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank?

--- Einde van citaat ---

Westmalle gist was de Wyeast 3787 XL Belgian Trappist High Gravity
De Zeeuwse gistbank bestaat helaas niet meer.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie