Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rochefort 10 kloon  (gelezen 16974 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Silky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2019 00:02 u »
De Rochefort gist is best op te kweken en is geen bottelgist. Soms heb je pech en lukt het niet. Koop een vers flesje Rochefort 8 (hoogste omloopsnelheid) en probeer het opnieuw.

... of je gebruikt WLP540 van White Labs of 1762 van Wyeast, of is dat te simpel?  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.532
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2019 09:39 u »
... of je gebruikt WLP540 van White Labs of 1762 van Wyeast, of is dat te simpel?  :weetniet:

Nee hoor dat is niet te simpel, maar wel net zo makkelijk.  ^-^
Op de site van MrMalty staat een mooi lijstje van alle gisten van White laps en Wyeast met bijbehorende brouwerijen.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #27 Gepost op: 10-01-2019 21:47 u »
De gist is alsnog opgang gekomen (ik moet eens leren wat meer geduld te hebben).
Ik vind het alleen wel lastig om te bepalen of het nu echt de R10 gist is die actief is geworden en geen vreemd ander volkje...
Bij het opkweken van een La Trappe kon ik een frisse banaanachtige geur waarnemen dat gaf wel vertrouwen.
Bij de R10 neem ik dat nog niet waar.

p.s. overigens ook bedankt voor het vermelden de commercieel verkrijgbare suggesties! Is inderdaad wel zo simpel :-)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #28 Gepost op: 10-01-2019 22:42 u »
Is vast het goede volkje. Gewoon verder opkweken en gebruiken. Succes met je Rochefort. Toch meer echt dan die Amerikaanse vloeibare gisten.  ;)

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #29 Gepost op: 29-12-2019 10:28 u »
Ik heb onlangs een goede quadrupel gebrouwen met de Rochefortgist, niet met de bedoeling een kloon te brouwen, maar hij komt qua type wel aardig in de buurt. Hij heeft alleen niet die typische geur en smaaktonen van de R10. Volgens mij ligt dit niet aan de mout en hop, maar toch aan de gist. Ik heb hem vergist bij 21 graden en aan het eind van de hoofdgisting nog 2 dagen op 22 graden. Staat mij bij dat ze de Rochefort op 27 graden vergisten. Ik hoor graag of iemand dit weet, dan probeer ik dat de volgende keer.

Heeft iemand nog een antwoord op de vraag van Sjoerd? zou de vertisting op 27 C juist die typische smaak geven? of zou het beter in stappen gebeuren? 20-21-22.... 27
Gaat de mais er inderdaad uit?
Beetje of topic wellicht; maar ik lees hier suiker toevoegen na de hoofdvergisting?! ik doe dat nooit, altijd tijdens de kook... heeft dat een specifieke reden voor dit type bier of doe ik het altijd fout?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.536
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #30 Gepost op: 29-12-2019 16:17 u »
Heeft iemand nog een antwoord op de vraag van Sjoerd? zou de vertisting op 27 C juist die typische smaak geven? of zou het beter in stappen gebeuren? 20-21-22.... 27
Gaat de mais er inderdaad uit?
Beetje of topic wellicht; maar ik lees hier suiker toevoegen na de hoofdvergisting?! ik doe dat nooit, altijd tijdens de kook... heeft dat een specifieke reden voor dit type bier of doe ik het altijd fout?

Je krijgt de typische Rochefort smaak ook bij lagere temperaturen. Een tijdje gelegen gebrouwen met de Rochefort gist. Deze heb ik laten vergisten bij 23 C. Dat gaf een mooi Rochefort profiel.

Suikergiften na de hoofdgisting wordt gedaan bij zware bieren om te zorgen dat deze beter uitgisten. De suiker die je geeft is sucrose of glucose. Dat zijn eenvoudige suikers die de gist makkelijk kan opnemen. Deze worden door de gist ook als eerste vergist.
Het idee is dat de gist eerst moeilijk vergistbare suikers verteert en daarna de makkelijke suikers krijgt. Hierdoor heeft de gist wat minder last van osmotische druk.

Online Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 387
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #31 Gepost op: 30-12-2019 08:50 u »
Hoi Jacques, heb je hem meteen bij 23 graden laten vergisten? Ik heb onlangs een quad met deze gist vergist op 20 graden en heeft nauwelijks schuimvorming. Hoe was dat bij jou?

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #32 Gepost op: 30-12-2019 10:16 u »
Suikergiften na de hoofdgisting wordt gedaan bij zware bieren om te zorgen dat deze beter uitgisten. De suiker die je geeft is sucrose of glucose. Dat zijn eenvoudige suikers die de gist makkelijk kan opnemen. Deze worden door de gist ook als eerste vergist.

Ik zal dit ook eens een keer proberen. Ik bedenk mij nu hoe kan ik dan het uiteindelijke eind SG en dus het alcohol percentage berekenen?
Ik begin vandaag maar alvast met het zwaarste werk; een R10 verorberen om een gist depot op te kweken.....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.536
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #33 Gepost op: 30-12-2019 12:08 u »
Hoi Jacques, heb je hem meteen bij 23 graden laten vergisten? Ik heb onlangs een quad met deze gist vergist op 20 graden en heeft nauwelijks schuimvorming. Hoe was dat bij jou?
Ik ben begonnen bij 21 en daarna vrij snel naar 23 C.

Schuimhoudbaarheid bij deze gist is inderdaad een ding door de aanmaak van hogere alcoholen.
Bij toeval heb ik gemerkt dat het extract van zoethout een schuimpositieve werking heeft. Daarom heb ik een extract van zoethout toegevoegd bij het bottelen.

Online Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 387
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #34 Gepost op: 02-01-2020 21:21 u »
Ik ben begonnen bij 21 en daarna vrij snel naar 23 C.

Schuimhoudbaarheid bij deze gist is inderdaad een ding door de aanmaak van hogere alcoholen.
Bij toeval heb ik gemerkt dat het extract van zoethout een schuimpositieve werking heeft. Daarom heb ik een extract van zoethout toegevoegd bij het bottelen.

Heeft dat geen effect op de smaak?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.536
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #35 Gepost op: 02-01-2020 22:42 u »
Heeft dat geen effect op de smaak?

Ja. Zelf vind ik deze smaak wel passen bij dit bier.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #36 Gepost op: 08-01-2020 22:33 u »
Mijn Rochefort gistkweek lijkt te zijn mislukt;

Omdat ik geen drukopbouw bemerkte (normaal bij schudden komt er druk op de afsluiting) ben ik eens goed gaan kijken en ontdekte ik een scheurtje in de aluminiumfolie waarmee ik de erlenmeyer afgedekt had (zoals ik altijd doe).
Er komt een zurige geur van de gistkweek, of dat normaal is weet ik niet want dit is de eerste keer dat ik Rochefort gist opkweek.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.079
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #37 Gepost op: 09-01-2020 08:11 u »
Mijn Rochefort gistkweek lijkt te zijn mislukt;

Omdat ik geen drukopbouw bemerkte (normaal bij schudden komt er druk op de afsluiting) ben ik eens goed gaan kijken en ontdekte ik een scheurtje in de aluminiumfolie waarmee ik de erlenmeyer afgedekt had (zoals ik altijd doe).
Er komt een zurige geur van de gistkweek, of dat normaal is weet ik niet want dit is de eerste keer dat ik Rochefort gist opkweek.

Meestal ruikt een starter (erg) zuur, lijkt me niet direct fout dit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.536
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #38 Gepost op: 09-01-2020 21:46 u »
Mijn Rochefort gistkweek lijkt te zijn mislukt;

Omdat ik geen drukopbouw bemerkte (normaal bij schudden komt er druk op de afsluiting) ben ik eens goed gaan kijken en ontdekte ik een scheurtje in de aluminiumfolie waarmee ik de erlenmeyer afgedekt had (zoals ik altijd doe).
Er komt een zurige geur van de gistkweek, of dat normaal is weet ik niet want dit is de eerste keer dat ik Rochefort gist opkweek.

Het klopt wat Teun (tdp) schrijft. Een starter kan heel erg zuur overkomen.

Maar een infectie kan niet uitgesloten worden. Lastig...

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #39 Gepost op: 10-01-2020 15:50 u »
Splitsen en voor de andere batch een korrelgist gebruiken? Kun je meteen vergelijken :)

Offline wernerthefox

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #40 Gepost op: 10-01-2020 16:56 u »
Ik maak altijd starters met korrelgist en ent op dag 2. Dag 1 ruiken ze over het algemeen wat gistig/broodachtig maar niet onaangenaam. 2e dag ent ik, dan ruiken ze fris -zurig beetje groene appel. Ik belucht door hard te roeren. Type gist maakt eigenlijk niet zoveel uit. Temperatuur 24 graden. Ik gebruik 90 ml maltose stroop en 900 ml kraanwater. 0.5 g DAP.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #41 Gepost op: 10-01-2020 17:05 u »
Ik vertrouw het helemaal niet, ik zie in de erlenmeyer minder gist onder in op de bodem liggen dan ik normaal gewend ben na (ruim) een week kweek.
Gelukkig heb ik de gist nu niet meteen dit weekend nodig dus ga ik toch maar beter een nieuwe maken.
Zeker omdat ik voor het eerst een R10 ga maken, moet ik elke invloed uitsluiten.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #42 Gepost op: 11-01-2020 17:53 u »
Aangezien hier toch verschillende mensen Rochefort 10 hebben opgekweekt, wat is het SVG dat jullie gehaald hebben?

Ik ben ook bezig met het opkweken van deze en heb vandaag, na de vierde opkweek een week of twee in de koelkast te hebben gezet, deze afgegoten om wat verder op te kweken. Ik heb het afgegoten bier (want het kwam van het vergisten van 6l wort) gemeten en ik kwam op een SG van 1.000. Ik ruik of zie nochtans niets verkeerd, het ruikt eigenlijk naar goed bier, geen sporen van schimmels of kaam of zo.

Het is een actief gistje, ik heb het eerst op kamertemperatuur laten komen en dan bij verse wort gedaan, na een half uur stond het al te schuimen als een gek.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.536
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #43 Gepost op: 11-01-2020 22:28 u »
Ik maak altijd starters met korrelgist en ent op dag 2. Dag 1 ruiken ze over het algemeen wat gistig/broodachtig maar niet onaangenaam. 2e dag ent ik, dan ruiken ze fris -zurig beetje groene appel. Ik belucht door hard te roeren. Type gist maakt eigenlijk niet zoveel uit. Temperatuur 24 graden. Ik gebruik 90 ml maltose stroop en 900 ml kraanwater. 0.5 g DAP.

Een starter met korrelgist?  Het kan natuurlijk maar is zeer ongebruikelijk.

n van de voordelen van korrelgist is namelijk dat je geen starter hoeft te maken. Je kunt de gist namelijk zo over het wort strooien. Makkelijker kan niet. Hydrateren is nergens voor nodig. Korrelgist is vrij goedkoop zeker als je het vergelijkt met vloeibare gist. Als je meer gist nodig hebt omdat je een grotere hoeveelheid of een zwaardere wort gebrouwen hebt voeg je meer zakjes gist toe. Korrelgist is eenvoudig in het gebruik. Of zoals Fermentis tegenwoordig zegt: "e2u".

Tags: