Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?  (gelezen 21329 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline derik

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #25 Gepost op: 24-11-2017 07:27 u »
Hoe kan ik dit recept in BrouwHulp krijgen aub hartelijk bedankt

een beginnend brouwer
derik

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #26 Gepost op: 24-11-2017 09:58 u »
Hoe kan ik dit recept in BrouwHulp krijgen aub hartelijk bedankt

een beginnend brouwer
derik

Het recept overtypen in BrouwHulp.

Offline Brouwerke94

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Koud bier maakt warm bloed
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #27 Gepost op: 17-05-2018 22:35 u »
Zijn nummer 9 dan?
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge BelgiŽ         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     BelgiŽ         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Yeast
-----

 


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     6.30
Water Qts:   23.30 - Before Additional Infusions
Water L:     22.05 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  50
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  25
Mash-out Rest Temp :          76  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 26.26 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.
Hoop dat iemand kan kan helpen, draadje van 2010..
Is 24% suiker niet (te) veel?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #28 Gepost op: 18-05-2018 00:20 u »
Hoop dat iemand kan kan helpen, draadje van 2010..
Is 24% suiker niet (te) veel?

Nope, dat is normaal. Veel Belgische tripels (en ook sterke blonden en dubbels etc) worden met een flinke boel suiker gebrouwen. Het zorgt voor flink wat alcohol in combinatie met een goede doordrinkbaarheid. In mijn duvel tripel hop kloon gaat zelfs iets meer dan 30% suiker...  :brouwen:

Overigens werkt het voor je vergisting goed om de suiker (opgelost in wat gekookt water) pas na het hoogtepunt van je hoofdvergisting toe te voegen. De gist 'eet' dan eerst de moeilijkere suikers op vůůr de makkelijkere, met als resultaat een betere svg.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.200
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #29 Gepost op: 18-05-2018 09:12 u »
Hoop dat iemand kan kan helpen, draadje van 2010..
Is 24% suiker niet (te) veel?

Dit recept ook zo gebrouwen vorig jaar, de suiker kan deze wel hebben. Zou zelf wel minder speciaalmouten gebruiken de volgende keer, ik denk dat ik zelfs alleen pils- of palemout zou gebruiken, icm suiker.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: be
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #30 Gepost op: 18-05-2018 13:34 u »
Overigens werkt het voor je vergisting goed om de suiker (opgelost in wat gekookt water) pas na het hoogtepunt van je hoofdvergisting toe te voegen. De gist 'eet' dan eerst de moeilijkere suikers op vůůr de makkelijkere, met als resultaat een betere svg.

Is dat ergens wetenschappelijk bewezen?
Laat de gist dan niet die laatste moeilijkere suikers liggen nadat hij die makkelijkere opgegeten heeft?

Online chthon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #31 Gepost op: 18-05-2018 19:10 u »
Dit is inderdaad iets dat nogal veel wordt gezegd, maar wort is zelf een samenstelling van simpele en complexe suikers. Als je dit logisch doortrekt dan zou je eigenlijk nooit voldoende geattenueerd bier hebben.

En blijkbaar doen de paters van Westmalle hun suiker in de kook bij hun wort.

Offline Brouwerke94

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Koud bier maakt warm bloed
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #32 Gepost op: 18-05-2018 19:31 u »
En blijkbaar doen de paters van Westmalle hun suiker in de kook bij hun wort.

Dit was ik ook van plan

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #33 Gepost op: 18-05-2018 20:12 u »
Of het wetenschappelijk bewezen is weet ik niet. Ik heb betere vergistingingen als ik het zo doe.

De gist kan zich ook eerst in een nog niet zo zwaar wort goed vermenigvuldigen, tegen de tijd dat de simpele suikers er bij gedaan worden is de hoeveelheid fitte gist groot genoeg voor de extra alcohol die ontstaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #34 Gepost op: 18-05-2018 23:00 u »
Is dat ergens wetenschappelijk bewezen?
Laat de gist dan niet die laatste moeilijkere suikers liggen nadat hij die makkelijkere opgegeten heeft?

Er zijn diverse tests uitgevoerd door leden op dit forum die hebben laten zien dat je een wat hogere vergistingsgraad krijgt door de suiker na de hoofdgisting toe te voegen. Vooral bij zware bieren is dit het geval.
Feit is dat de osmotische druk op gistcellen lager is als de suiker later wordt gegeven. En ook dat eenvoudige suikers makkelijk door de gist opgenomen kunnen worden en als eerste vergist worden.

Offline Brouwerke94

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Koud bier maakt warm bloed
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #35 Gepost op: 05-06-2018 18:44 u »
Heb het suiker toch tijdens de hoofdvergisting toegevoegd i.p.v. tijdens koken. Hoe berekening ik nu de vergistingsgraad?

BrouwHulp gaf aan dat het recept (incl suiker bij koken) een sg van 1078 moest geven. Zonder de suiker zou dit 1060 zijn. Na koelen was mijn wort 1056, dus 4 sg punten minder dan voorspeld. Incl suiker is dit dan sg 1074 / brix 19.25 denk ik (ook 4 sg punten lager).

Gisteren heb ik de 1.2 kg suiker toegevoegd (opgelost in water), vandaag brix gemeten en is 11. Kan ik dan in https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht bij na brouwen invullen 19.25 en na hoofdvergisting 11? Dit komt neer op een sg van 1020, maar bier smaakt nog best zoet, of kan dat bij 1020?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Reactie #36 Gepost op: 05-06-2018 21:44 u »
Voor het berekenen van je gecorrigeerde SG kun je een Excel rekenblad gebruiken
www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/lib/exe/fetch.php?media=beginnende_brouwer:rekenblad_blikcursus.xls

Tags: