Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Orange Abt 12  (gelezen 8931 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Orange Abt 12
« Gepost op: 15-08-2017 09:02 u »
Vanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg


De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #1 Gepost op: 15-08-2017 09:25 u »
Bedankt voor het delen. Iets in deze richting had ik ook nog in de planning voor na de zomer.

Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #2 Gepost op: 15-08-2017 10:44 u »
Bij welke temperatuur heb je de Westmalle variant vergist?

Start op 19 ºC. Na 36 uur op laten lopen naar 23 ºC  in 0.021 ºC/ uur. (via Tcontrol)

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #3 Gepost op: 15-08-2017 11:31 u »
Bedankt voor het delen (ik had er op FB om gevraagd ) :)
Lijkt me mooi om dit eens te proberen. Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt? Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank? Het zelf opkweken van de gist zie ik nu nog niet zo zitten. Zal dan of een alternatief moeten zijn of als dat kan via een gistbank iets bestellen.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #4 Gepost op: 15-08-2017 18:49 u »
Heb je de Westmalle gist zelf opgekweekt?
Hoe werkt dat met die Zeeuwse gistbank?

Westmalle gist was de Wyeast 3787 XL Belgian Trappist High Gravity
De Zeeuwse gistbank bestaat helaas niet meer.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #5 Gepost op: 15-08-2017 21:56 u »
Lijkt me geen straf die proeverij. 8)

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Orange Abt 12
« Reactie #6 Gepost op: 15-08-2017 22:16 u »
Die Westvleteren kloon ziet er goed uit. Deze ga ik ook proberen. Ik heb alleen een vraag over de candi syrup. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wanneer voeg je deze toe? Navergisting, tijdens het koken?

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #7 Gepost op: 15-08-2017 22:19 u »
Mooi verhaal, dank voor het delen.


Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #8 Gepost op: 15-08-2017 22:40 u »
Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wanneer voeg je deze toe? Navergisting, tijdens het koken?

Even uit mijn hooft, het is al even geleden, maar volgens mij heb ik deze toegevoegd eind koken.  :brouwen:
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Orange Abt 12
« Reactie #9 Gepost op: 16-08-2017 08:52 u »
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(
Als je uiteindelijk een heerlijk biertje ermee krijgt is het dat allemaal waard. Bedankt voor de info

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orange Abt 12
« Reactie #10 Gepost op: 16-08-2017 09:50 u »
Er is maar één nadeel aan deze siroop... het is niet goedkoop.  :(

Je blijft een Zeeuw he ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.780
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Orange Abt 12
« Reactie #11 Gepost op: 16-08-2017 10:08 u »
Dank voor het delen! Hier hebben we wat aan, eindelijk weer eens een zinvolle post

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.394
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Orange Abt 12
« Reactie #12 Gepost op: 16-08-2017 15:34 u »
Je blijft een Zeeuw he ;)

 ^-^ Ja en die zijn zuinig... maar NIET gierig  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Orange Abt 12
« Reactie #13 Gepost op: 17-08-2017 11:57 u »
Dank voor het delen van het recept en de proefnotities. Dit is nagenoeg hetzelfde recept als die ik indertijd gebruikte voor mijn Westvleteren 12 kloon, maar ik had geen Westvleteren 12 om ernaast te proeven.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #14 Gepost op: 25-08-2017 19:31 u »
Heb ook zo'n kloonbrouwsel. Ga binnenkort ook eens vergelijken. Gewoon nieuwsgierig en leuk om te doen.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #15 Gepost op: 15-11-2017 11:30 u »
Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orange Abt 12
« Reactie #16 Gepost op: 15-11-2017 12:45 u »
Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?



1 pak is goed voor zo'n 20 liter, van een SG zo rond de 1.050, waarbij je ook rekening moet houden met de datum. Hoe ouder, hoe minder vitale gist je hebt. Je hebt inderdaad te weinig gist toegevoegd. Zelf zou ik de 2e verpakking inderdaad toevoegen. Beter nog maak je in het vervolg een starter, maar dat is aan jezelf.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #17 Gepost op: 15-11-2017 15:06 u »
Ok bedankt. Tot wanneer kan ik de gist nog toevoegen? Heb die nog niet met de post ontvangen vandaag :(

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #18 Gepost op: 15-11-2017 16:15 u »
Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Orange Abt 12
« Reactie #19 Gepost op: 15-11-2017 21:43 u »
De meesten Westvleteren kloon recepten hebben pils en pale mout 50/50 en geen vienna mout op staan, waarom heb je er voor gekozen om dit aan te passen?
Ik wil ook graag een westvleterenkloon gaan brouwen en heb helemaal geen ervaring met vienna mout.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #20 Gepost op: 17-11-2017 09:03 u »
Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orange Abt 12
« Reactie #21 Gepost op: 17-11-2017 10:25 u »
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Ik zou hem toevoegen op het moment dat deze vol aan gisten is, dan is deze het meest actief!

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #22 Gepost op: 17-11-2017 20:33 u »
Citaat
Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Na 18 tot 24 uur.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orange Abt 12
« Reactie #23 Gepost op: 10-12-2017 10:18 u »
Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 610
  • Land: nl
Re: Orange Abt 12
« Reactie #24 Gepost op: 10-12-2017 10:29 u »
Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.

Ja dat kan wel... Een week op de fles is ook wel kort om het daarna al koud te zetten. Soms kan het wel maar ik zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Tags: