Rook/hout/whisky/chocolade porter

Gestart door Knobby, 13-08-2017 17:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Knobby

Hallo allen.
Binnenkort ga ik eens een porter brouwen. Ik ben nog niet zo thuis in dit type bier, vandaar dat ik weer eens om jullie input vraag.
Het idee van dit bier is dat ik in de koude natte maanden een lekker stevig bier heb om van te snoepen.
Ik wil er graag toetsen van chocolade, roast en rook in hebben. Omdat ik ook erg van rokerige whiskey houd dacht ik om whiskey malt van castle malting te gebruiken voor de rook. Het mag best nog wat zoet zijn zolang er andere smaken tegenover staan. Ik wil ook wat experimenteren met hout, dus ik zal een deel van de batch splitsen en op hout snippers zetten. Hierbij dacht ik aan whiskey barrel snippers. Ik heb nog niet besloten of en hoe ik dat hout ga voorbehandelen.

En hoe zit het met het waterprofiel voor porters/stouts?

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook/hout/whisky/chocolade
Brouwdatum09-08-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume30,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)100 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)67 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
8,55 gNaHCO3
15,85 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
35 mg/l5 mg/l107 mg/l317 mg/l40 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC67,8 %
1,00 kgChâteau WhiskyCastle malting3 EBC10,4 %
0,75 kgCara-amberWeyermann70 EBC7,8 %
0,50 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,2 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,2 %
0,33 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC3,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.60 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,2 gAdmiralpellets14,8%60 min.64,3 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%15 min.2,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
120,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale Yeast (1028)bovengist


Jacques

Citaat van: Knobby op 13-08-2017  17:35 uEn hoe zit het met het waterprofiel voor porters/stouts?

Wees er op bedacht dat chocolademout en zwarte mout de pH flink kunnen drukken. Tegenwoordig heb ik calciumcarbonaat in huis voor een pH correctie (verhoging) bij het brouwen van donkere bieren.
Houd de pH daarom in de gaten en corrigeer zo nodig.

Knobby

Citaat van: Jacques op 13-08-2017  21:25 uWees er op bedacht dat chocolademout en zwarte mout de pH flink kunnen drukken. Tegenwoordig heb ik calciumcarbonaat in huis voor een pH correctie (verhoging) bij het brouwen van donkere bieren.
Houd de pH daarom in de gaten en corrigeer zo nodig.
Ja, ik ging er al van uit dat ik pH moest gaan verhogen ipv verlagen.

yurizgz

Het lijkt een mooie recept, dus ik ga probeer het :). Wat was uw kookvolume (l)?

Knobby

Ik heb hem nog niet gebrouwen, maar voor dit recept zou mijn kookvolume 36,6 zijn.

Ik heb het recept trouwens aangepast, deels omdat het me lekkerder lijkt, maar ook vanwege beschikbaarheid van sommige ingrediënten.

Dit is hoe ik nu van plan ben hem te brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook/hout/whisky/chocolade
Brouwdatum09-08-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume30,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)103 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)52 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
9,66 gCaCO3
8,50 gMgSO4
1,00 gNaCl
15,85 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
164 mg/l33 mg/l42 mg/l169 mg/l60 mg/l128 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC67,8 %
1,00 kgChâteau WhiskyCastle malting3 EBC10,4 %
0,75 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons125 EBC7,8 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,2 %
0,50 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,2 %
0,33 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC3,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.60 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gAdmiralbellen13,9%60 min.49,8 IBU
20,0 gE.K. Goldingpellets4,3%15 min.2,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
125,00 gEikenhoutsnippers, amerikaans medium roastsmaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale Yeast (1028)bovengist


beermenke

Gisteren nog een flesje van de porter Brandwedstrijd 2016 opgeduikeld uit de kelder.
Nou vanmorgen weer het recept opgezocht en die probeer ik weer na te brouwen. Het lukt me nog steeds niet om grote hoeveelheden lang te bewaren. Als ie op zn lekkerst is heb ik nog maar een paar flesjes
Dus nu maar eens vaker brouwen (of minder drinken maar dat lijkt me geen optie)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.