Dubbel Zwart Diamant

Gestart door tdejong, 13-08-2017 16:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdejong

Ik ben van plan binnenkort een dubbel te brouwen en ik kwam dit recept tegen in BrouwHulp. Heeft iemand ervaringen met dit recept of eventuele verbeterpunten?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkzz002
Naam receptZwarte diamant
Brouwdatum13-08-2017
BierstijlDubbel
Volume20,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)51 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,2 %
0,60 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC10,7 %
0,30 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,3 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC3,6 %
0,01 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,5 gMagnumbellen14,9%60 min.27,4 IBU
7,0 gTettnangerbellen3,5%10 min.0,7 IBU
7,0 gHallertauerpellets4,8%10 min.1,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


tdp

is volgens mij niets mis mee, gewoon brouwen.

William

Prima recept. Zorg er wel voor dat je met deze gist voldoende kopruimte in het gistvat hebt omdat deze veel en stevig schuim produceert. Of leg alvast een blow-off tube klaar.
Ga uit van 75% kopruimte.

tdejong

Bedankt! Ik ga hem morgen brouwen. Zal het resultaat laten weten.

tdejong

Prima biertje geworden. Wel iets te zoet naar mijn mening. Ik zal dan ook de volgende keer wat meer hop toevoegen of langer doorkoken.

Mario72

Of wat minder lang op 72 graden maischen.

Oxhead

Citaat van: Mario72 op 29-09-2017  14:38 uOf wat minder lang op 72 graden maischen.

De beta-amylase rusttijd is met 20 minuten op 62 graden aan de korte kant. Zelf zou ik 30 tot 45 minuten nemen.
De alfa-amylase rusttijd is met 30 minuten niks te lang naar mijn mening.

Mario72

Citaat van: Oxhead op 29-09-2017  17:55 uDe beta-amylase rusttijd is met 20 minuten op 62 graden aan de korte kant. Zelf zou ik 30 tot 45 minuten nemen.
De alfa-amylase rusttijd is met 30 minuten niks te lang naar mijn mening.
Eigenlijk bedoel ik dit ook alleen verkeerd opgeschreven.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.