Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips voor variatie in brouwen  (gelezen 1752 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Tips voor variatie in brouwen
« Gepost op: 28-08-2017 12:04 u »
Ik ben nu al een tijdje aan het brouwen, maar ik wil natuurlijk niet elke keer het recept aanhouden het is leuker om te varieren. Nu heb ik laatst arsegan weizener gebruikt en deze vond ik erg smaakvol. Ondanks dat het erg bitter was in de nasmaak.

Daarom mijn vraag:
Hebben mensen tips voor bierkits te "verbeteren". zoals het arsegan weizener hoe kan ik daar andere smaken aan geven?
Dit geld ook voor de bierblikken van het merk Brewferm.

Graag het biertje met het merk en welke tip je zou geven om het te "verbeteren"en hoe je dat gedaan hebt.


Aman (Brouwerijke)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Land: be
Re: tips voor variatie in brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 28-08-2017 12:18 u »
Zo vlug mogelijk zelf recepten maken en brouwen. Dat was mijn verbetering en ik vond het geslaagd.


Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: tips voor variatie in brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 28-08-2017 12:26 u »
Ja, dan kan ik nu een hele domme vraag stellen, van hoe ik dat het beste kan doen. Hoe zorg ik ervoor dat je het bier een andere smaak geeft. zoals banaan als voorbeeld moet je je smaakstoffen kopen en toevoegen? Of met natuurlijke producten te werk gaan en hoe?

Ik hoorde dat je citroenschillen erin kan doen zodat het natuurlijk de citroensmaak krijgt, maar het lijk me dat dat niet zo werkt met bananen of andere producten? Of is dat wel zo?

Ik ben overal zelf uitgekomen maar dit is even een struggle puntje.


Aman (Brouwerijke)

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: tips voor variatie in brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 28-08-2017 12:38 u »
VariŽren met de blikken pakketen kan op verschillende manieren:

- Kies verschillende gistsoorten.
- Kies een hopsoort die je leuk lijkt en dryhop een bier.
- Zoals je zelf aangaf: probeer eens fruit.

Eigenlijk is alles mogelijk. Het belangrijkste wat je bij jezelf dan moet afvragen is: passen de smaken bij elkaar.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: tips voor variatie in brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 28-08-2017 12:44 u »
Brouwerijke, zo snel mogelijk bij een amateur brouwvereniging aansluiten en daar kennis opdoen.

Meld hier in welke regio je woont en de adviezen zullen volgen bij welke club je het beste aan kunt sluiten.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.018
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: tips voor variatie in brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 28-08-2017 12:52 u »
Ja, dan kan ik nu een hele domme vraag stellen, van hoe ik dat het beste kan doen. Hoe zorg ik ervoor dat je het bier een andere smaak geeft. zoals banaan als voorbeeld moet je je smaakstoffen kopen en toevoegen? Of met natuurlijke producten te werk gaan en hoe?

Ik hoorde dat je citroenschillen erin kan doen zodat het natuurlijk de citroensmaak krijgt, maar het lijk me dat dat niet zo werkt met bananen of andere producten? of is dat wel zo?

Ik ben overal zelf uitgekomen maar dit is even een struggle puntje.


Aman (Brouwerijke)
In veel gevallen komt een smaak niet in het bier door dat spul er in te stoppen, maar door de gebruikte basisingrediŽnten juist te kiezen.
Chocolade, koffie, karamel en dergelijke komen van mout. Banaan, fruitigheid, karakteristieke saisonsmaak ed. komt van de juiste gist bij de juiste temperatuur. Tropisch fruit etc komt van hop.
Uiteraard kan je ook vruchten en weet ik wat in het bier gooien, maar dat is zeker niet de enige (of eerste) manier om bepaalde smaken in het bier te krijgen. In weizen zit geen echte banaan, maar de juiste weizen gist, bij de juiste temperatuur geeft die banaansmaak aan het bier.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Tips voor variatie in brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 29-08-2017 12:55 u »
Kijk heel erg bedankt! Ik voelde me ook echt een domme vraag stellen. Ik ga die pakketten opmaken en even investeren in een schrootmolen en andere attributen om "echt" te gaan brouwen. Maar ik vond het wel fijn om een begin te hebben.



Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.018
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Tips voor variatie in brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 29-08-2017 13:15 u »
Kijk heel erg bedankt! Ik voelde me ook echt een domme vraag stellen. Ik ga die pakketten opmaken en even investeren in een schrootmolen en andere attributen om "echt" te gaan brouwen. Maar ik vond het wel fijn om een begin te hebben.
Je moet nooit bang zijn om te vragen.
Maar veel antwoorden kan je hier al vinden door te zoeken of de tags te gebruiken.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tips voor variatie in brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 29-08-2017 21:50 u »
ik zou een brouwcursus doen bij een gilde in de buurt, je leert er moutbrouwen waar je op moet letten etc en nog veel belangrijker je leert andere brouwers kennen.
Je bent dan niet meer gebonden aan standaardpakketten en kan soms met wat hulp van hier lekker aan de slag, met of zonder citroenschil ;)

Tags: