Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)  (gelezen 667 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Serk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Gepost op: 29-08-2017 11:04 u »
Hallo,

Ik heb kort geleden een coolbrewing zak aangeschaft dus ik dacht laat ik eens een pilsner proberen te maken met mijn Speidel Braumeister 10 L. Ik heb het recept van de Speidel site genomen en gebrouwen:

12 l of brewing water to start with plus sparging water
2.1 kg Pilsner malt
0.3 kg Wheat malt
15 g Tettnang hops (4.2 % alpha)
packet Saflager S-23 yeast

Het brouwen ging zoals altijd erg goed met de speidel en het begin sg was goed rond de 1048. Ik heb het wort afgekoeld met de spiraalkoeler tot 19℃ Celsius en vervolgens verder gekoeld naar +-12℃ Celsius met de cool brewingzak (4 bevroren 1.5L flessen). Toen een half zakje fermentis Saflager S-23 gist toegevoegd, mijn digitale thermometer vastgeplakt aan het brouwvat en de zak gesloten.

De volgende ochtend zie ik dat de zak het wort tot wel 10 graden Celsius heeft laten zakken maar totaal geen activiteit in het waterslot..Na wat lezen op internet gezien dat bij pilsner vaak wat meer gist word gebruikt dus nog een half zakje toegevoegd en een bevroren fles uit het vat gehaald om zo een wat hogere Temp. +-13 ℃ te behalen om zo misschien de gisting te kunnen doen starten.

Vanochtend nog steeds geen activiteit!  :o

Kan ik dit brouwsel de gootsteen ingieten, of hebben jullie nog tips? :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2017 11:48 u »
Tuurlijk kun je dit brouwsel de gootsteen ingooien, maar waarom zou je?

De temperatuur wat deze gist aankan is tussen de 9-22C, ideaal tussen de 12-15C.

Activiteit zegt mij niet zoveel, heb je al een SG meting gedaan?

Offline Serk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2017 12:30 u »
Zojuist een meting gedaan en deze is exact hetzelfde als het begin SG 1048  :( Ben de temperatuur nu aan het opschroeven om te kijken of dit iets uit gaat maken. Staat momenteel op 14.1C.

Offline Serk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2017 13:20 u »
Het heeft 2 dagen geduurd maar begint die nu toch eindelijk te borrelen   :brouwen: :biersmile:

Huidige temp. is 14.5 C.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2017 17:26 u »
Bij ondergisters moet je gewoon 2x zoveel geduld heben. Komt wel goed.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Gisting komt niet op gang! (fermentis Saflager S-23)
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2017 22:06 u »
Het heeft 2 dagen geduurd maar begint die nu toch eindelijk te borrelen   :brouwen: :biersmile:

Huidige temp. is 14.5 C.

Haha, ja dat heb ik ook altijd.
Maar ik heb nog nooit gehad dat hij niet begon, alleen dat het even tijd koste.

Tags: