Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vlierbessen  (gelezen 621 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vlierbessen
« Gepost op: 12-08-2017 16:38 u »
Hoi,

Heeft er al eens iemand geprobeerd met vlierbessen? In de nagisting of zo?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vlierbessen
« Reactie #1 Gepost op: 12-08-2017 18:58 u »
Nog niet geprobeerd, wel al aan gedacht. Het moet volgens mij perfect kunnen, alleen moet je met enkele zaken rekening houden:
- vlierbessen hebben een veel hogere zuurtegraad (is niet hetzelfde als pH!), je moet er dus een veel kleinere hoeveelheid van gebruiken als bv. krieken. Ik denk dat 0,5 per 20 liter bier al een behoorlijke smaak geeft (ter vergelijking: voor een goede kriek is 5 kg krieken per 20 liter meer dan voldoende)
- vlierbessen bevatten een giftige stof, sambunigrine. Niet alle mensen zijn er gevoelig voor maar het kan voor sommige mensen giftig zijn. Je kan de sambunigrine makkelijk uit de vlierbessen verwijderen door ze eerst fijn te stampen en ze dan te koken. Ik heb in een vorig leven veel fruitwijn gemaakt waaronder een smakelijke vlierbessenwijn...

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vlierbessen
« Reactie #2 Gepost op: 12-08-2017 20:14 u »
Ik denk dat vlierbessen heel goed combineren met porter. Weet niet hoe ik op dit idee kom, het is meer een gevoel dat die smaken goed samengaan. Dan wel de ibus niet te hoog zetten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vlierbessen
« Reactie #3 Gepost op: 12-08-2017 22:11 u »
Hoi,

Heeft er al eens iemand geprobeerd met vlierbessen? In de nagisting of zo?

Al de zoekfunctie gebruikt?

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlierbessen
« Reactie #4 Gepost op: 12-08-2017 22:26 u »
Vlierbloesem in bier is heel fijn en gaat naadloos over in de hopsmaak.
Aan vlierbessen daarentegen in bier heb ik geen bijzonder smakelijke herinneringen. Ik denk dat je inderdaad maar heel weinig moet gebruiken, m.i. passen krieken of veenbessen beter. Er bestaat een rood Bretoens bier http://brasserie-lancelot.bzh/nos-bieres/bieres/bonnets-rouges/. En keer geproefd en ik herinner me de smaak als gisteren, brrr.  Deze brouwerij heeft ook een tarwebier, "blanche hermine", wat wel top is. Gelukkig voor de werkgelegenheid in Hoegaarden volkomen onbekend in de rest van Frankrijk.
Voor mij zijn vlierbessen ideaal voor vierconfituur en vliersiroop, beide verhogen de weerstand tegen griep en verkoudheid in de winter. De gustibus et coloribus ...

Tags: