Pale Ale?

Gestart door sjoukeb, 06-08-2017 22:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

sjoukeb

Hoi allemaal,

Voor komende zaterdag heb ik onderstaande recept in elkaar geknutseld. Ik heb het nu maar de algemene term 'pale ale' meegegeven, maar gaan we dat ook brouwen als we dit recept volgen? Mijn bedoeling was eigenlijk een IPA, maar dan met wat minder alcohol.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02
Naam receptPale Ale
Brouwdatum14-05-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume17,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)43 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Zutphen
9,74 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC73,7 %
0,75 kgMunich Malt 19 EBCThomas Fawcett and Sons19 EBC15,8 %
0,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC10,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,6 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,5 IBU
50,0 gCascadepellets5,5%10 min.10,3 IBU
75,0 gCascadepellets5,5%0 min.12,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale III (1318)bovengist


EvdBroek

Wat is je doel met korianderzaad?

Marcel_k

Ik zou de koriander en munich er uit kieperen.
En wil je nog koudhoppen?

sjoukeb

Citaat van: EvdBroek op 06-08-2017  22:25 uWat is je doel met korianderzaad?

Tsja, kruidigheid? Zat ook in ons vorige bier. Maar hij hoort hier eigenlijk niet in, dus ik gooi 'm eruit!

Ik heb helaas niet meer hop gekocht dan dit, dus ik kook nu wat minder Cascade wat langer mee, en wat ik overhoud heb ik als koudhop toegevoegd.

Dank voor jullie reacties! Enne, de stijl IPA klopt dus wel?

Haagse Wouter

Citaat van: sjoukeb op 07-08-2017  22:16 uTsja, kruidigheid? Zat ook in ons vorige bier. Maar hij hoort hier eigenlijk niet in, dus ik gooi 'm eruit!

Ik heb helaas niet meer hop gekocht dan dit, dus ik kook nu wat minder Cascade wat langer mee, en wat ik overhoud heb ik als koudhop toegevoegd.

Dank voor jullie reacties! Enne, de stijl IPA klopt dus wel?

Ja hoor, wordt een lekker bier :)
Je gebruikt trouwens drie mouten die heel dicht bij elkaar zitten qua effect op je bier.

JaMo

Hoeveel koudhop ga je gebruiken dan?

sjoukeb

Citaat van: JaMo op 08-08-2017  14:36 uHoeveel koudhop ga je gebruiken dan?

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,2 IBU
20,0 gCascadepellets5,5%20 min.7,0 IBU
75,0 gCascadepellets5,5%0 min.12,9 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU


sjoukeb

Nou, het ging allemaal redelijk goed zaterdag, alleen het maischen ging wat op een te hoge temperatuur. Het beslag hebben we per ongeluk verwarmd tot 73 graden. Toen hebben we het vuur maar uitgedaan, en in een uur is dit gedaald tot ongeveer 67 graden..

SG na koken was uiteindelijk 1,042 i.p.v. de beoogde 1,059.

Uiteindelijk hebben we het een beetje gecorrigeerd door minder water toe te voegen en op een SG van 1,060 uit te komen na het koken (doel was 1,065).

Klopt mijn vermoeden dat het bier hierdoor zoeter gaat worden dan bedoeld?

bultje76

Als je minder volume hebt dan de 17 liter die je oorspronkelijk in je recept hebt staan, maar wel dezelfde hoeveelheid hop hebt gebruikt, zal je bier eerder bitterder worden. De zelfde hoeveelheid bitterstoffen in minder bier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.