Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rijping Arsegan bieren  (gelezen 856 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TechnoTorpedo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rijping Arsegan bieren
« Gepost op: 10-08-2017 15:19 u »
Hi allemaal,

Ik brouw al enige tijd met Arsegan Bierkits.
Echter smaakt het bier vaak het zelfde: Behoorlijk hoppig, veel koolzuur en altijd een oranje/bruine gloed.

Nu is mijn vraag:

-Wat is bij jullie de gem. tijd van hoofdgisting
-Wat is bij jullie de gem. tijd van na gisting op de fles

Met andere woorden, hoelang geven jullie je biertje de tijd om zich te bewijzen? :proost:

Mvg, Jasper!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #1 Gepost op: 10-08-2017 15:36 u »
Hi allemaal,

Ik brouw al enige tijd met Arsegan Bierkits.
Echter smaakt het bier vaak het zelfde: Behoorlijk hoppig, veel koolzuur en altijd een oranje/bruine gloed.

Nu is mijn vraag:

-Wat is bij jullie de gem. tijd van hoofdgisting
-Wat is bij jullie de gem. tijd van na gisting op de fles

Met andere woorden, hoelang geven jullie je biertje de tijd om zich te bewijzen? :proost:

Mvg, Jasper!

Die bierkits ken ik niet, maar goed:
Gemiddelde tijd van hoofdgisting: tot het uitvergist is, tussen een week en een maand, afhankelijk van het bier
Gemiddelde tijd van hergisting op fles: tot het op dronk is, tussen een 2 tot 3 weken tot 2 tot 3 maand, afhankelijk van het bier


Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #2 Gepost op: 10-08-2017 17:16 u »
Ik proef nu (2 weken fles) een wereld van verschil met 1 week geleden! (de tripel)

Offline TjerkPieter

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #3 Gepost op: 10-08-2017 18:16 u »
Ik heb inmiddels tweemaal met een bierkit van arsegan gewerkt

Grand Cru van arsegan was binnen 8 dagen uitgegist en vervolgens heb ik heb 4 weken laten staan, deze was nog niet helemaal op smaak , dus na 4 weken weer geproefd en toen was hij goed.

Weizen van arsegan was binnen 7 dagen uitgegist en vervolgens heb ik deze 3 weken laten staan en was toen bijna op smaak. Dus na 4 weken is hij klaar.

Offline TechnoTorpedo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #4 Gepost op: 11-08-2017 15:01 u »
Ik heb inmiddels tweemaal met een bierkit van arsegan gewerkt

Grand Cru van arsegan was binnen 8 dagen uitgegist en vervolgens heb ik heb 4 weken laten staan, deze was nog niet helemaal op smaak , dus na 4 weken weer geproefd en toen was hij goed.

Weizen van arsegan was binnen 7 dagen uitgegist en vervolgens heb ik deze 3 weken laten staan en was toen bijna op smaak. Dus na 4 weken is hij klaar.

Nice, was het bij jou ook vrij amber van kleur, een vrij bittere smaak, een hoog alchole % en veel schuim?

Ik merk dat mijn biertjes altijd veel schuim hebben. Wat kan daar de beste reden voor zijn? Kan er een causaal verband zijn met de hoeveelheid koolzuur die er in de fles zit?
Ik voeg bij de gisting op de fles minder dan 7 gram per liter toe. (80 gram op 16 a 18 liter)

Offline Wim67

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #5 Gepost op: 11-08-2017 23:33 u »
Deze blikbrouwsels waar je het denk ik over hebt (moutextract) smaken veelal hetzelfde . Ik heb er een paar gemaakt en sommige waren naar mijn mening echt niet te drinken. En hebben een rare bijsmaak en veel koolzuur( ook met rond de 6 gr per ltr)
Ik denk dat de gist die erbij zit veel uitmaakt en ga ook het laatste blik wat ik heb eens met een andere gist maken.
Ik vergist trouwens wel gecontroleerd dus met een gistkast op een vaste temperatuur.

Offline TjerkPieter

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #6 Gepost op: 12-08-2017 17:13 u »
Schuim was voor mijn gevoel vrij normaal.

Echter koolzuur kan je zelf bepalen door het aantal gram suiker dat je toevoegt, op BrouwHulp kun je gram suiker en SG invullen en kijken of koolzuur past bij het biertje wat je brouwt.

Groet TP

Offline TechnoTorpedo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijping Arsegan bieren
« Reactie #7 Gepost op: 28-08-2017 14:19 u »
Bedankt voor de tips,

Ik merk ook dat ze veelal hetzelfde smaken.
En vooral ook heel hoppig zijn?

Ik ga nu de Mangrove Jack's American Pale Ale Partial Mash Kit 23 proberen.
iemand hier ervaring mee?

Tags: