Eerste Kölsch

Gestart door RoodeLeeuwVenlo, 10-08-2017 10:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RoodeLeeuwVenlo

Morgen staat er een Kölsch op het programma.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkGG001
Naam receptGuntrud Gold
Brouwdatum29-03-2017
BiertypeKölsch
Volume40,5 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,00 lWater uit Venlo
23,60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l4 mg/l0 mg/l135 mg/l6 mg/l9 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC87,5 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gTargetpellets12,1%60 min.12,5 IBU
20,0 gHallertau Traditionbellen7,2%30 min.6,9 IBU
20,0 gPerlebellen3,2%30 min.3,1 IBU
20,0 gPerlebellen3,2%10 min.1,5 IBU
20,0 gHallertau Traditionbellen7,2%10 min.3,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gNottingham (-)bovengist


Eskil

Toch voor wat tarwemout gekozen zie ik , mooi zo. Bitterheid is ook mooi, niet te weinig. Ik zou de aroma hoppen alleen op 10/15 minuten doen en niet ook op 30 minuten.

Helaas moet ik werken, kom morgen op het eind van de middag ff aan. :brouwen:

RoodeLeeuwVenlo

Ik zie net dat ik geen Nottingham meer heb liggen. Jij toevallig nog wel? Wel k-97 maar slechts één zakje. Heb er twee nodig.

Jacques

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 10-08-2017  15:16 uWel k-97 maar slechts één zakje. Heb er twee nodig.

Als je nu een starter maakt komt het allemaal in orde.

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Jacques op 10-08-2017  15:41 uAls je nu een starter maakt komt het allemaal in orde.
Was ik over aan het denken. Maar waarmee? Geen mout-extract in huis. Met appelsap?

Louis

William

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 10-08-2017  15:50 uWas ik over aan het denken. Maar waarmee? Geen mout-extract in huis. Met appelsap?

Is er een biowinkel in de buurt?  Gerstmoutstroop van Horizon
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15299.msg210162.html#msg210162

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: William op 10-08-2017  15:54 uIs er een biowinkel in de buurt?  Gerstmoutstroop van Horizon
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15299.msg210162.html#msg210162

Die is net failliet helaas.

RoodeLeeuwVenlo

Deze heb ik zelf ooit gepost.
Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 10-09-2009  18:09 uOf probeer Maltbier...
Dus laat ik die maar eens proberen.

Eskil

Misschien een beetje laat, heb genoeg spray-malt, helaas geen Nottingham, wel bergen T-58.

RoodeLeeuwVenlo

Bedankt voor het aanbod maar T-58 heb ik zelf ook nog voldoende. Net als S-04 en Abbaye. Maar dat zijn gisten voor een Kölsch. Te veel fruit.
Ik heb een starter gemaakt van de K-97 met 250 ml alcoholvrije Weizen en wat gistvoeding. Net gekeken en de hoeveelheid gist lijkt een hele hoop meer. Ik kiep zo de rest van de weizen er ook nog bij en dan kan ik vanavond denk ik wel enten.

Eskil

Heb je het SG gemeten ? Zou 1030/1040 moeten zijn. Ik bedoel heeft alcoholvrije Weizen wel genoeg suiker?

RoodeLeeuwVenlo

Nee daar zeg je wat. Had ik moeten doen ja. Wel een aantal malen omgeschonken om CO2 te verliezen en te beluchten.
Het gist in elk geval wel.

RoodeLeeuwVenlo

Inmiddels staat het bier in de nagisting op 15 graden. Het s.g. is gedaald naar 1,012. Nog 4 a 5 punten te hoog naar mijn mening. Dus ik laat 'm zo nog twee weken staan en dan een koude lagering er achteraan.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.