Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?  (gelezen 12420 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans446

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #25 Gepost op: 10-12-2018 17:23 u »
Ik maak gebruik van een Easybrew volautomatische ketel. Hoe pas ik nu de FWH toe?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #26 Gepost op: 10-12-2018 17:49 u »
Als ik probeer het lang mee koken van de hop te relativeren dan denk ik dat het niet goed is.
Omdat je het zo lang mee laat doen in je wort.. Ook zo lang laat mee koken dat je de smaak van de blaadjes gaat krijgen ipv de smaak die je wilt van hop. Je kookt het tot snot.

Ik brouw eigenlijk altijd met FWH en herken de door u geschetste relatievatie totaal niet.


Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #27 Gepost op: 10-12-2018 18:14 u »
Wat denken jullie hier van:"Normally, the aromatic oils are insoluble and evaporate during the boil. However, by letting the hops steep in the wort before the boil, the oils have more time to oxidize to more soluble compounds, which means there’s a greater chance those oils are kept in the beer during the boil and deliver additional hop complexity in the finished product."

Bij het gebruik van mijn nieuwe filter in de Easybrew 30 had ik door de omhoog komende "golven" die ontstaan bijna geen schuim. Ik hoefde niet te roeren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #28 Gepost op: 10-12-2018 22:05 u »
Het begrip hophars is al dubieus. Wie heeft ze ooit gezien?

Als je de bruine rand in je gistvat bedoelt? ... Dat is gist, geen hars van hop. Zit er hars in hip?

Het klopt dat ook als er geen hop in het wort zit je een rand krijgt in je gistvat. Het is dan ecru dan wel beige van kleur. Wanneer er hop in het wort zit heb je donker bruine plekken op de gist. En ook een donker bruine rand...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #29 Gepost op: 10-12-2018 22:13 u »
Alfazuur is een van de componenten van zachte hophars.

Wat bedoel je daarmee te zeggen?


Wat mijn punt is dat de bruine plekken op het bier (lees hopharsen) weinig invloed hebben op de bitterheid van het uiteindelijke bier. De hopharsen lossen maar heel beperkt op in het bier door de verlaging van de pH tijdens de vergisting.

Het onderstaande plaatje illustreert dit.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #30 Gepost op: 10-12-2018 22:28 u »
Wat bedoel je daarmee te zeggen?

De hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:
Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
Hulupon



Dit n.a.v. de vraag van EBC.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #31 Gepost op: 11-12-2018 18:36 u »
Wat zou dan de reden kunnen zijn voor afschuimen? Zelf nog nooit gedaan. Zou niet kunnen bedenken waar het goed voor is ook.

Daar gaat het mij allemaal niet om. Stellen dat je iets wel of niet moet doen omdat een commerciele brouwer dat ook (niet doet) vind ik te kort door de bocht.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #32 Gepost op: 11-12-2018 19:20 u »
Mijn werkwijze is een deel van de hop in de lege kookpan gooien, wort er op en na 3 liter de elektrische kookpan op 99ºC zetten.
Als ik klaar ben met spoelen kookt het al bijna. 
Spoelen zelf duurt in totaal een klein uur.

Nadelig effect heb ik nooit waargenomen.

Maar u mag me overtuigen van het tegendeel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #33 Gepost op: 11-12-2018 22:29 u »
De hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:
Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
Hulupon

Dit n.a.v. de vraag van EBC.

Dat hop harsen bevat is duidelijk.

Wat ik niet begreep waarom je er op wees op het feit dat alfazuren onderdeel zijn van hopharden naar aanleiding van mijn reactie dat hopharsen die zijn afgezet tijdens de vergisting weinig bijdragen aan de bitterheid van het eindelijke bier.
Een groot gedeelte van de bitterheid van het wort gaat verloren. Dit komt door absorptie van de gist van bitterstoffen maar ook doordat alfazuren veel minder oplosbaar zijn in gistend bier dan in het wort. De oplosbaarheid van de alfazuren is veel minder door de verlaging van de pH. Het plaatje dat ik gepost heb laat dit zien.
Eenmaal uit de oplossing lossen de hopharsen niet meer op zodra deze uitzakken. Afscheppen heeft daarom weinig nut. De bitterheid van het bier verandert er door niet.