Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?  (gelezen 12465 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Gepost op: 19-12-2005 21:07 u »
Hallo allen,

Zag dit staan bij de hopgift van Zaneker pils, maar wat houd het precies in?

6,67 gram   Hallertauer  5,4% alfa   pellets   First Wort Hop

Groetjes,
Pieter


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #1 Gepost op: 19-12-2005 21:17 u »
Beste Pieter,

Ik raad je aan om eerst even de zoekfunctie van dit forum te gebruiken voordat je een dergelijke vraag stelt.

Verder kan het geen kwaad om deze artikelen te lezen 
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/tijdhop.html
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/hoprend1.html
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/hoprend2.html

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #2 Gepost op: 19-12-2005 21:46 u »
Jacques bedoeld eerst te zoeken en verwijst daarnaast naar een aantal artikelen. Zoeken levert o.a. dit artikel over First Wort Hopping (FWH) op.

En het is niet bitterhop....

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #3 Gepost op: 19-12-2005 22:07 u »
Dus als ik het goed begrijp: zodra ik ga spoelen voeg ik de eerste hop al toe die ik gewoon in het wort laat zitten ook tijdens het opwarmen naar kooktemperatuur?

Groetjes,
Pieter

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #4 Gepost op: 19-12-2005 22:11 u »
Klopt. Dit zorgt (naar verluidt en ook mijn ervaring) voor een mooier hoparoma. Ook neemt de bitterheid van deze hop af in vergelijking met toevoeging enkel als bitterhop. Maar dat kun je natuurlijk eenvoudig compenseren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #5 Gepost op: 19-12-2005 22:40 u »
Het eerste wort is het wort dat je krijgt voor het spoelen. Deze wort wordt opgevangen in de kookketel en er wordt meteen hop toegevoegd. Het wort kookt dus nog niet als de eerste hop gevoegd wordt bij het eerste wort.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #6 Gepost op: 09-12-2018 14:21 u »
Beste Pieter,

Ik raad je aan om eerst even de zoekfunctie van dit forum te gebruiken voordat je een dergelijke vraag stelt.

Verder kan het geen kwaad om deze artikelen te lezen 
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/tijdhop.html
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/hoprend1.html
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/hoprend2.html

Hoe vaak wordt dit bijgewerkt? Want wat in het artikel van hoprendement  deel 1 staat, en dan vooral hoe de hop bewaart wordt klopt volgens mij niet meer. Het wordt tegenwoordig wel vacuum verpakt en vaak in de diepvries bewaart...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #7 Gepost op: 09-12-2018 14:56 u »
Hoe vaak wordt dit bijgewerkt? Want wat in het artikel van hoprendement  deel 1 staat, en dan vooral hoe de hop bewaart wordt klopt volgens mij niet meer. Het wordt tegenwoordig wel vacuum verpakt en vaak in de diepvries bewaart...

Het gaat hier om artikelen die niet steeds bijgewerkt worden.
Het betreffende artikel is eerder gepubliceerd geweest in het het vakblad voor de amateur wijn-, bier- en likeurmaker en verwante hobby's Proost, nr. 16, juli/aug 1996.

Er is in de loop der jaren veel veranderd met betrekking tot onze grondstoffen. Er is veel meer keus en de kwaliteit is een stuk beter.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #8 Gepost op: 09-12-2018 15:28 u »
Als je gebruik maakt van een volautomatische ketel als de Easybrew kun je die first wort hopgift dus niet doen, tenzij je het okee vindt dat je filterbed droogvalt in de tussentijd...

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #9 Gepost op: 09-12-2018 16:25 u »
Een nadeel van FWH is dat je het schuim dat ontstaat tijdens het koken (gecoaguleerde eiwitten?) niet kan afscheppen/afschuimen. Een deel daarvan kook je wel stuk, maar ik schep ze toch liever af en voeg dan mijn hop toe.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #10 Gepost op: 09-12-2018 19:25 u »
Als je gebruik maakt van een volautomatische ketel als de Easybrew kun je die first wort hopgift dus niet doen, tenzij je het okee vindt dat je filterbed droogvalt in de tussentijd...

Ja hoor dat kan wel, je wort kookt immers nog niet wanneer je de binnenketel verwijderd hebt.

Grote vraag is natuurlijk of FWH echt een verschil maakt, en daarover zijn de meningen al haast natuurlijk verdeeld. FWH is eerder een hype van vele jaren geleden. Voor sommigen is het ok, voor anderen is het niks. Vele studies zijn gedaan met wisselend resultaat. Zoals dat met alhaast alle studies is.

Een nadeel van FWH is dat je het schuim dat ontstaat tijdens het koken (gecoaguleerde eiwitten?) niet kan afscheppen/afschuimen. Een deel daarvan kook je wel stuk, maar ik schep ze toch liever af en voeg dan mijn hop toe.

Afschuimen is niet nodig. Er is geen enkele commerciële brouwerij die het wort voor koken afschuimt.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #11 Gepost op: 09-12-2018 20:19 u »
Afschuimen is niet nodig. Er is geen enkele commerciële brouwerij die het wort voor koken afschuimt.

Dat vind ik geen argument. Commerciele brouwerijen opereren vaak technisch gezien weer anders dus zou je sommige dingen thuis wél moeten/kunnen doen.
Dus je moet wel echt even kijken naar waar de verschillen zitten voordat je een besluit neemt over wat je wel of niet doet.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.907
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #12 Gepost op: 09-12-2018 20:46 u »

Dus je moet wel echt even kijken naar waar de verschillen zitten voordat je een besluit neemt over wat je wel of niet doet.

Wat zou dan de reden kunnen zijn voor afschuimen? Zelf nog nooit gedaan. Zou niet kunnen bedenken waar het goed voor is ook.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #13 Gepost op: 09-12-2018 20:51 u »
Dat vind ik geen argument. Commerciele brouwerijen opereren vaak technisch gezien weer anders dus zou je sommige dingen thuis wél moeten/kunnen doen.
Dus je moet wel echt even kijken naar waar de verschillen zitten voordat je een besluit neemt over wat je wel of niet doet.

Ach, het staat in de oude boekskes van hobbybrouwen anno 1980. Gewoon vergeten, het waren wijnmakers die begonnen te brouwen. Vandaar ook het overhevelen in mandflessen, ze hadden die als wijnmaker beschikbaar. Een echte brouwer zou dat nooit doen. Ook al dat overhevelen is een erfenis van wijnmakers. Brouwers doen dat niet. En zo is er meer. Relativeer wat je leest!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.907
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #14 Gepost op: 09-12-2018 21:08 u »
Ach, het staat in de oude boekskes van hobbybrouwen anno 1980. Gewoon vergeten, het waren wijnmakers die begonnen te brouwen. Vandaar ook het overhevelen in mandflessen, ze hadden die als wijnmaker beschikbaar. Een echte brouwer zou dat nooit doen. Ook al dat overhevelen is een erfenis van wijnmakers. Brouwers doen dat niet. En zo is er meer. Relativeer wat je leest!
Hopharsen afscheppen?

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #15 Gepost op: 09-12-2018 21:28 u »
Het gaat hier om artikelen die niet steeds bijgewerkt worden.
Het betreffende artikel is eerder gepubliceerd geweest in het het vakblad voor de amateur wijn-, bier- en likeurmaker en verwante hobby's Proost, nr. 16, juli/aug 1996.

Er is in de loop der jaren veel veranderd met betrekking tot onze grondstoffen. Er is veel meer keus en de kwaliteit is een stuk beter.

Er veranderd zeker veel! Niet bij te houden, dat begrijp ik
Desalwelteplus vind ik het erg interessant om te lezen allemaal!

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #16 Gepost op: 09-12-2018 21:38 u »
Ach, het staat in de oude boekskes van hobbybrouwen anno 1980. Gewoon vergeten, het waren wijnmakers die begonnen te brouwen. Vandaar ook het overhevelen in mandflessen, ze hadden die als wijnmaker beschikbaar. Een echte brouwer zou dat nooit doen. Ook al dat overhevelen is een erfenis van wijnmakers. Brouwers doen dat niet. En zo is er meer. Relativeer wat je leest!

Als ik probeer het lang mee koken van de hop te relativeren dan denk ik dat het niet goed is.
Omdat je het zo lang mee laat doen in je wort.. Ook zo lang laat mee koken dat je de smaak van de blaadjes gaat krijgen ipv de smaak die je wilt van hop. Je kookt het tot snot.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #17 Gepost op: 09-12-2018 22:38 u »
Dat vind ik geen argument. Commerciele brouwerijen opereren vaak technisch gezien weer anders dus zou je sommige dingen thuis wél moeten/kunnen doen.
Dus je moet wel echt even kijken naar waar de verschillen zitten voordat je een besluit neemt over wat je wel of niet doet.

Ik brouwde al toen die oude adviezen werden gegeven.
Naar aanleiding van die adviezen heb schuim bij het koken en ook hopharsen afgeschept.
Daar ben ik al heel lang geleden mee gestopt. Het afscheppen heeft geen meerwaarde heb ik gemerkt. De eiwitten vlokken uit en de trub verwijder je. Hopharsen geven relatief weinig bitterheid aan je uiteindelijke bier. Ze zakken uit en komen in je depot terecht.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.259
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #18 Gepost op: 09-12-2018 23:24 u »
Een nadeel van FWH is dat je het schuim dat ontstaat tijdens het koken (gecoaguleerde eiwitten?) niet kan afscheppen/afschuimen.

Afschuimen is een totaal zinloze actie... Ook als hobbybrouwer zijnde... :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #19 Gepost op: 10-12-2018 00:03 u »
Het begrip hophars is al dubieus. Wie heeft ze ooit gezien?

Als je de bruine rand in je gistvat bedoelt? ... Dat is gist, geen hars van hop. Zit er hars in hip?

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #20 Gepost op: 10-12-2018 05:04 u »
Het begrip hophars is al dubieus. Wie heeft ze ooit gezien?

Als je de bruine rand in je gistvat bedoelt? ... Dat is gist, geen hars van hop. Zit er hars in hip?


Hop bevat zachte en harde harsen (resin). Alfazuren zijn een component van zachte hophars.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #21 Gepost op: 10-12-2018 05:13 u »
Hopharsen geven relatief weinig bitterheid aan je uiteindelijke bier. Ze zakken uit en komen in je depot terecht.
Alfazuur is een van de componenten van zachte hophars.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #22 Gepost op: 10-12-2018 08:45 u »
Ach, het staat in de oude boekskes van hobbybrouwen anno 1980. Gewoon vergeten, het waren wijnmakers die begonnen te brouwen. Vandaar ook het overhevelen in mandflessen, ze hadden die als wijnmaker beschikbaar. Een echte brouwer zou dat nooit doen. Ook al dat overhevelen is een erfenis van wijnmakers. Brouwers doen dat niet. En zo is er meer. Relativeer wat je leest!
Ik vind het spijtig dat je zo neerbuigend kijkt naar wijnmakers. Veel hobbybrouwers hebben ooit ook wijn gemaakt. Zijn zij dan geen echte brouwers en jij wel?
Afschuimen is een totaal zinloze actie... Ook als hobbybrouwer zijnde... :)
Wanneer ik filter met mijn hevelfilter, is mijn wort niet helemaal helder. Dat hoeft voor mij ook niet, maar ik zie soms toch nog wat kleine partikeltjes, restanten van granen. Die wil ik niet meekoken, ze kunnen een negatieve invloed hebben op de uiteindelijke smaak van mijn bier door de tannines die eventueel uitlogen. Wanneer ik afschuim, ben ik het merendeel hiervan alvast kwijt en ook al wat troep van eiwitten. Het is een kleine moeite en mijn filosofie is: baat het niet dan schaadt het niet.
Bovendien heb ik zo nooit last van overschuimen tijdens het koken met een volle ketel.
Afschuimen is niet nodig. Er is geen enkele commerciële brouwerij die het wort voor koken afschuimt.
Zij filteren en koken met heel andere apparatuur en hebben dit ook niet nodig. Elke extra stap kost geld.
Hopharsen afscheppen?
Als je geen FWH toepast en je schept af vóór je hop toevoegt, zijn er nog geen hopharsen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #23 Gepost op: 10-12-2018 09:33 u »
Ik vind het spijtig dat je zo neerbuigend kijkt naar wijnmakers. Veel hobbybrouwers hebben ooit ook wijn gemaakt. Zijn zij dan geen echte brouwers en jij wel?

Ik kijk niet neerbuigend naar wijnmakers, spijtig dat je dit zo opvat. Ik geef enkel aan hoe het begonnen is. Ik ben ze eerder dankbaar dat ze onze hobby hebben aangewakkerd.

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #24 Gepost op: 10-12-2018 09:49 u »
Wat zou dan de reden kunnen zijn voor afschuimen? Zelf nog nooit gedaan. Zou niet kunnen bedenken waar het goed voor is ook.

Kan iemand dat uitleggen? Of is de reden het antwoord wat Koen gaf?

Offline Hans446

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #25 Gepost op: 10-12-2018 17:23 u »
Ik maak gebruik van een Easybrew volautomatische ketel. Hoe pas ik nu de FWH toe?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 657
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #26 Gepost op: 10-12-2018 17:49 u »
Als ik probeer het lang mee koken van de hop te relativeren dan denk ik dat het niet goed is.
Omdat je het zo lang mee laat doen in je wort.. Ook zo lang laat mee koken dat je de smaak van de blaadjes gaat krijgen ipv de smaak die je wilt van hop. Je kookt het tot snot.

Ik brouw eigenlijk altijd met FWH en herken de door u geschetste relatievatie totaal niet.


Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #27 Gepost op: 10-12-2018 18:14 u »
Wat denken jullie hier van:"Normally, the aromatic oils are insoluble and evaporate during the boil. However, by letting the hops steep in the wort before the boil, the oils have more time to oxidize to more soluble compounds, which means there’s a greater chance those oils are kept in the beer during the boil and deliver additional hop complexity in the finished product."

Bij het gebruik van mijn nieuwe filter in de Easybrew 30 had ik door de omhoog komende "golven" die ontstaan bijna geen schuim. Ik hoefde niet te roeren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #28 Gepost op: 10-12-2018 22:05 u »
Het begrip hophars is al dubieus. Wie heeft ze ooit gezien?

Als je de bruine rand in je gistvat bedoelt? ... Dat is gist, geen hars van hop. Zit er hars in hip?

Het klopt dat ook als er geen hop in het wort zit je een rand krijgt in je gistvat. Het is dan ecru dan wel beige van kleur. Wanneer er hop in het wort zit heb je donker bruine plekken op de gist. En ook een donker bruine rand...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #29 Gepost op: 10-12-2018 22:13 u »
Alfazuur is een van de componenten van zachte hophars.

Wat bedoel je daarmee te zeggen?


Wat mijn punt is dat de bruine plekken op het bier (lees hopharsen) weinig invloed hebben op de bitterheid van het uiteindelijke bier. De hopharsen lossen maar heel beperkt op in het bier door de verlaging van de pH tijdens de vergisting.

Het onderstaande plaatje illustreert dit.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #30 Gepost op: 10-12-2018 22:28 u »
Wat bedoel je daarmee te zeggen?

De hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:
Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
Hulupon



Dit n.a.v. de vraag van EBC.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #31 Gepost op: 11-12-2018 18:36 u »
Wat zou dan de reden kunnen zijn voor afschuimen? Zelf nog nooit gedaan. Zou niet kunnen bedenken waar het goed voor is ook.

Daar gaat het mij allemaal niet om. Stellen dat je iets wel of niet moet doen omdat een commerciele brouwer dat ook (niet doet) vind ik te kort door de bocht.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 657
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #32 Gepost op: 11-12-2018 19:20 u »
Mijn werkwijze is een deel van de hop in de lege kookpan gooien, wort er op en na 3 liter de elektrische kookpan op 99ºC zetten.
Als ik klaar ben met spoelen kookt het al bijna. 
Spoelen zelf duurt in totaal een klein uur.

Nadelig effect heb ik nooit waargenomen.

Maar u mag me overtuigen van het tegendeel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Reactie #33 Gepost op: 11-12-2018 22:29 u »
De hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:
Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
Hulupon

Dit n.a.v. de vraag van EBC.

Dat hop harsen bevat is duidelijk.

Wat ik niet begreep waarom je er op wees op het feit dat alfazuren onderdeel zijn van hopharden naar aanleiding van mijn reactie dat hopharsen die zijn afgezet tijdens de vergisting weinig bijdragen aan de bitterheid van het eindelijke bier.
Een groot gedeelte van de bitterheid van het wort gaat verloren. Dit komt door absorptie van de gist van bitterstoffen maar ook doordat alfazuren veel minder oplosbaar zijn in gistend bier dan in het wort. De oplosbaarheid van de alfazuren is veel minder door de verlaging van de pH. Het plaatje dat ik gepost heb laat dit zien.
Eenmaal uit de oplossing lossen de hopharsen niet meer op zodra deze uitzakken. Afscheppen heeft daarom weinig nut. De bitterheid van het bier verandert er door niet.