Brouwblog: Normaal bier

Gestart door Adrie, 04-08-2017 14:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Beste brouwers,

Er is weer een brouwblog verschenen: Normaal bier. Veel leesplezier!

hans_nwk

Citaat van: Adrie op 04-08-2017  14:07 uBeste brouwers,

Er is weer een brouwblog verschenen: Normaal bier. Veel leesplezier!
Ik zie normaal bier wat breder dan alleen pils maar op bierfestivals zoals borefts heb je vaak iets teveel  frambozen-chocolade-milk-espresso-stout-gerijpt op  whiskyvaten- met basilicum, heel veel hop met brett en een toef slagroom erop.

Dan zie ik graag weer eens "gewoon" een tripel.
(Ik ben veel te conservatief, ik weet het)

Groet,
Hans

emiel1

Citaat van: hans_nwk op 04-08-2017  15:11 uIk zie normaal bier wat breder dan alleen pils maar op bierfestivals zoals borefts heb je vaak iets teveel  frambozen-chocolade-milk-espresso-stout-gerijpt op  whiskyvaten- met basilicum, heel veel hop met brett en een toef slagroom erop.

Dan zie ik graag weer eens "gewoon" een tripel.
(Ik ben veel te conservatief, ik weet het)

Groet,
Hans

Dat gevoel heb ik op Borefts soms ook inderdaad. Maar als ik in België op een festival ben snak ik soms dan weer naar iets anders dan al die standaard tripels, dubbels en blonden

Koen S

Kom op zondag 20 augustus naar de streekbierenmarkt in Diest, Vlaanderen. Meer info op www.obad.be. Daar vind je regionale bieren van kleine brouwerijen.

Jules

Leuke blog!

Ook van een lekker pils kan ik mettertijd genieten. Maar het onderliggende gevoel snap ik wel: er zijn nog heeel veel bierdrinkers te introduceren in de wondere wereld van bier!
Mvg J

Pimmels

Ach ik vind er niets van als mensen liever pils drinken... heb er ook geen hekel aan...
Ik heb trouwens ook niet het idee dat ik daar iets aan moet willen veranderen...  ::)

ceasar

Leuke blog.
Ik zat laatst hier vanaf mijn vakantieadres bij een restaurant. Ik vraag beleefd aan de serveerster wat voor bier ze allemaal heeft, liefst lokaal. De dame in kwestie begint een opsomming:"Heineken, Fosters, San Miguel, Alhambra". Waarop ik de serveerster meld:"Doet u mij maar een bruiswater", waarop zij in de lach schiet en me begreep. Als het alleen maar 13 in een dozijn pils is, waar overigens niets mis mee is, sla ik liever de ronde over. Ook gezien de calorietjes bewaar ik die liever voor iets dat me echt smaakt. Overigens heb ik hier al echte pareltjes mogen ervaren, in niet echt een bierland bij uitstek. (Spanje)
Onder normaal bier versta ik pils, mooi dat Gulpener zich ontwikkeld naar de markt, ik ga ze bij terugkomst direct eens drinken!

TeVeHa

Mooi gedaan, volkse blog, leest vlot, u zou een boek kunnen schrijven ;)

KooTjoo

Ik bezoek al jaren het Bierfestival in Leiden met veel plezier. Tot afgelopen keer. Wij gaan hier meestal naar toe met een groepje voor een gezellige middag. Er zitten in dit groepje altijd mensen die niet "echte bierdrinkers" zijn en liever een normaal biertje drinken. Nou dat kon dus deze keer niet, alleen maar bijzondere bieren waar vooral de nadruk lag op IPA, en bieren met hop, hop en nog veel meer hop.

Ik ben toch meer een liefhebber van een lekker tripel met niet te veel hop en kwam deze keer bedrogen uit. Kijkend naar de vele nieuwe bieren di de laatste tijd het levenslicht zien vind ik dat we bij deze nieuwe bieren een beetje aan het doorslaan zijn met de hoppigheid van de bieren. Het is allemaal een beetje meer van hetzelfde, als er maar genoeg hop in zit.

Jacques

Heel herkenbaar Adrie. Ook jouw beschrijving van bezoekers van bierfestivals. Ook mij is de verjonging en het feit dat ook vrouwen verslingerd zijn craftbier. Het is wachten op het moment dat hier op het forum net zo vrouwen als mannen van zich laten horen.

Overal in Nederland zijn bierfestivals, elk weekend weer. De craftbieren zijn er goed vertegenwoordig en "de normale" bieren  er nagenoeg niet verkrijgbaar. Massaal geniet Nederland van de bierrevolutie!

KooTjoo

Citaat van: Jacques op 04-08-2017  22:17 uHeel herkenbaar Adrie. Ook jouw beschrijving van bezoekers van bierfestivals. Ook mij is de verjonging en het feit dat ook vrouwen verslingerd zijn craftbier. Het is wachten op het moment dat hier op het forum net zo vrouwen als mannen van zich laten horen.

Overal in Nederland zijn bierfestivals, elk weekend weer. De craftbieren zijn er goed vertegenwoordig en "de normale" bieren  er nagenoeg niet verkrijgbaar. Massaal geniet Nederland van de bierrevolutie!
Wat profileer je jezelf de laatste tijd als groot voorstander van de "bierrevolutie", waar komt dat toch vandaan? In Nederland slaan dit soort dingen vaak helaas door naar een hype, iedereen hobbelt er maar achteraan.

Jacques

Citaat van: KooTjoo op 04-08-2017  22:36 uWat profileer je jezelf de laatste tijd als groot voorstander van de "bierrevolutie", waar komt dat toch vandaan? In Nederland slaan dit soort dingen vaak helaas door naar een hype, iedereen hobbelt er maar achteraan.

Al heel wat jaren ben ik een voorstander om buiten de lijntjes te brouwen van de bestaande biertypenindeling die gehanteerd wordt bij het ONK.
Ik zie dat dit nu eindelijk door de kleine craftbrouwers gebeurt. Die craftbrouwers zijn veelal afkomstig uit het hobbybrouwwereldje en zijn actief geweest op dit forum. Daar word ik enthousiast over. Dit forum draagt bij aan de bierrevolutie in Nederland en daar ben ik best trost op.

Mthijs

Is het niet gewoon bierevolutie? Lijkt mij wel...

Mthijs

Of, nog mooier, de renaissance van de Nederlandse biercultuur.

Wolter

Erg leuk geschreven weer Adrie! Zeker herkenbaar. Alleen jammer van dat beeld dat ik weer even kreeg ..over...ouders...en.....sex... ;) Had het op mijn 47e net een beetje verwerkt allemaal..  ::)

Jacques

Citaat van: Mthijs op 04-08-2017  23:20 uIs het niet gewoon bierevolutie? Lijkt mij wel...


De term die de Engelstaligen gebruiken is "beer revolution". Nu wil dat niet alles zeggen maar de term brengt wel tot uitdrukking dat het om iets nieuws gaat en niet om een (kleine) verandering van iets bestaand zoals de het geval is bij een evolutie.

henkie


hans_nwk

Citaat van: Jacques op 04-08-2017  23:04 uAl heel wat jaren ben ik een voorstander om buiten de lijntjes te brouwen van de bestaande biertypenindeling die gehanteerd wordt bij het ONK.
Ik zie dat dit nu eindelijk door de kleine craftbrouwers gebeurt.
Ik heb meer het idee dat een paar jaar geleden nieuwe lijntjes zijn getrokken en dat iedereen braaf binnen die nieuwe lijntjes brouwt en niet meer in de buurt van de oude lijntjes durft te komen.

Groet,
Hans

EBC

Citaat van: Jacques op 04-08-2017  22:17 uOveral in Nederland zijn bierfestivals, elk weekend weer. De craftbieren zijn er goed vertegenwoordig en "de normale" bieren  er nagenoeg niet verkrijgbaar. Massaal geniet Nederland van de bierrevolutie!

Op een festival drink je wat de pot schaft. Gewone mensen genieten niet meer op een Nederlands festival. Het is nog enkel voor nerds.

Voor mij geen Nederlandse festivals meer voorlopig. Maar ze draaien wel bij hoor. Over een paar jaar is deze innovatieve kruidengekte over.

Het zou toch mooi zijn als de craft brouwers eens pils gingen brouwen. Ongefilterde volmoutige pils, met een stevige Duitse hopsmaak. Heerlijk!

tdp

Citaat van: EBC op 08-08-2017  08:26 uOp een festival drink je wat de pot schaft. Gewone mensen genieten niet meer op een Nederlands festival. Het is nog enkel voor nerds.

Voor mij geen Nederlandse festivals meer voorlopig. Maar ze draaien wel bij hoor. Over een paar jaar is deze innovatieve kruidengekte over.

Het zou toch mooi zijn als de craft brouwers eens pils gingen brouwen. Ongefilterde volmoutige pils, met een stevige Duitse hopsmaak. Heerlijk!

+1

Pimmels


Jules

Citaat van: EBC op 08-08-2017  08:26 uOp een festival drink je wat de pot schaft. Gewone mensen genieten niet meer op een Nederlands festival. Het is nog enkel voor nerds.

Voor mij geen Nederlandse festivals meer voorlopig. Maar ze draaien wel bij hoor. Over een paar jaar is deze innovatieve kruidengekte over.

Het zou toch mooi zijn als de craft brouwers eens pils gingen maken. Ongefilterde volmoutige pils, met een stevige Duitse hopsmaak. Heerlijk!
Ik wil het niet zo extreem stellen met gekte en dergelijke. Maar ik ben het er wel mee eens.
Ik zie veel te veel ipa's in de schappen staan en te weinig andere bieren.
Komt op mij over als een vrij eenzijdige revolutie.

Nou is een ipa op zijn tijd best lekker (maar zeker niet mijn favoriet)

Ik zie ook weinig tot geen pilsners / bockbieren etc van craft/micro/huur/ en anderszins kleine brouwers.
En dat vind ik een gemis.

Maar als bepaalde stromingen dalijk weer wat afzakken zal dit zeker komen!

Mvg J

Knobby

Citaat van: Jules op 08-08-2017  11:32 uIk wil het niet zo extreem stellen met gekte en dergelijke. Maar ik ben het er wel mee eens.
Ik zie veel te veel ipa's in de schappen staan en te weinig andere bieren.
Komt op mij over als een vrij eenzijdige revolutie.

Nou is een ipa op zijn tijd best lekker (maar zeker niet mijn favoriet)

Ik zie ook weinig tot geen pilsners / bockbieren etc van craft/micro/huur/ en anderszins kleine brouwers.
En dat vind ik een gemis.

Maar als bepaalde stromingen dalijk weer wat afzakken zal dit zeker komen!

Mvg J
Ik kan me helemaal niet vinden in dit sentiment, in deze post maar ook elders op het forum. Ja er zijn veel IPA's, misschien wel wat meer dan er zouden moeten zijn (Wie bepaalt dat? Ik zeg de markt). Maar op de festivals waar ik ben geweest zie ik ook veel wit, weizen, saison, porter/stout (in de zomer wat minder), barrel-aged van alles, brett, etc, etc.
Dat er weinig ondergisters zijn is mij ook opgevallen, maar dat is volgens mij niets meer dan een tegenbeweging volgend op het schrale bierlandschap van vroeger waar pils de norm was. Hetzelfde geldt misschien voor de traditionele dubbels en tripels, omdat dit in de pils jaren het enige speciaalbier was dat we hadden, geïmporteerd uit België.
IPA is toevallig wel mijn favoriete biertype, maar juist het laatste half jaar ben ik steeds meer richting andere types gaan hangen en juist dat vind ik interessant aan festivals, waar er zeer veel brouwers bij één zijn en er (voor mij) veel nieuws te proeven valt.

Ik heb net even het festival boekje van het Utrechtse Bierbrouwers Festival doorgelopen.
van de 140 bieren zijn er 15 IPA. Dat is inclusief alle varianten, zoals session, imperial, wit, dark, etc etc.
Das slechts iets meer dan 10%. Overigens zie ik nu ook redelijk wat verschillende bocken, en een enkele vienna.

PS: Moge duidelijk zijn dat niemand zit te wachten op schapenkeutel gemout spul.

Juindorper

Citaat van: EBC op 08-08-2017  08:26 uHet zou toch mooi zijn als de craft brouwers eens pils gingen maken. Ongefilterde volmoutige pils, met een stevige Duitse hopsmaak. Heerlijk!
Dan moet de consument wel bereid zijn wat meer te betalen dan ze gewend zijn voor pils.
Ik denk dat menig kleine brouwer wel wil maar het vanuit commercieël belang niet aan durft.

William

Citaat van: Juindorper op 08-08-2017  16:46 uDan moet de consument wel bereid zijn wat meer te betalen dan ze gewend zijn voor pils.

Ik denk dat de gemiddelde consument, en misschien ook wel de serieuze liefhebber, best meer wil betalen voor een "pilsje". De kwaliteit moet natuurlijk goed zijn en je moet het juiste haakje vinden om de consument over te halen. Bij een pils zou dit bv kunnen zijn dat de mout en en hop van lokale origine zijn. Vooral in een tijd waarin de consument steeds minder de "industriele" producten vertrouwt (hoewel de controle daar ironisch doorgaans beter is als bij de gemiddelde craftbrouwer).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.