Een dubbelbock

Gestart door Joost81, 29-07-2017 17:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost81

Ik heb al een aantal keer een aardig succesvol bockbier gebrouwen. Omdat ik nu nog een flinke voorraad wat minder alcoholische bieren heb dacht ik eens een dubbelbock te brouwen voor het najaar. Ik heb mijn bock recept wat zwaarder gemaakt en een deel van de pilsmout (er zat zo'n 28% in) vervangen door wat meer munich en 7% caramunich. Hebben jullie nog op of aanmerkingen op dit recept?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbelbock
Kenmerknr 030
Brouwdatum5-8-2017
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters25
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater46,3 liter
Maischdikte2,4 l/kg
Maischwater20,1 liter
Spoelwater26,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur46 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC70,2 %5,885 kg16 EBC
Carared (D)8,9 %0,742 kg40 EBC
Pilsmout 3 EBC13,0 %1,090 kg3 EBC
Geroosterde gerst1,0 %0,082 kg1000 EBC
Caramunich7,0 %0,587 kg123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,3 %25 gr60 minuten7 EBU
East Kent Golding6,2 %25 gr60 minuten13 EBU

Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking (2x)

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten2,4 l/kg
265°C60 minuten2,4 l/kg
378°C5 minuten2,4 l/kg

Opmerkingen-



JanEric

Er weinig gist voor zo'n zware lagerbier.
Volgens Mrmalty heb je 36 gram droge gist nodig.
Ik zou die 52 graden stap ook weglaten, die voegt m.i. niets toe

RienP

Basis recept is niks mis. Wat betreft de gist: W34-70 is redelijk vergevingsgezind. 2 zakjes kan, maar dan zou ik hem vergisten op een graad of 14 ºC.

Joost81

Die 2 zakjes stonden er nog in van mijn bockbier recept. Ik was al van plan er 3 in te doen.
Ik weet dat er veel zijn die die 52gr stap onzin vinden maar ik heb het idee dat mijn bieren er helderder van worden en een betere schuimhoudbaarheid hebben. Dus die blijft er gewoon in  :)
Mijn bockbier recept heb ik tot nu toe steeds op 15 graden vergist. Hoe zijn de ervaringen met deze gist? Is nog koeler beter?

RienP

15 ºC is wat hoog, maar koeler hoeft niet echt. Deze gist blijft zelfs nog redelijk clean bij 17-18 ºC. 
Als je koeler gaat vergisten dan 14-15 ºC dan zou ik wel een 3e zakje gist erbij doen.

Barreltje

Ik heb onlangs met dezelfde gist gewerkt en twee zakjes op 23 liter.
Op 13,5 de vergisting laten verlopen en ging prima.

Ook voor een dubbelbock btw.

 :proost: :proost: :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.