Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roeren tijdens eenstaps maisch?  (gelezen 2939 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Gepost op: 28-07-2017 13:58 u »
Misschien een domme vraag ofwel een vraag die hier al eens eerder is behandeld maar ik stel hem toch :D  Ik wil binnenkort gaan brouwen met een eenstaps maisch. Mijn vraag is of ik (met periodieke intervallen) moet roeren tijdens een eenstaps maisch of laat je het gedurende 60/75 minuten gewoon helemaal met rust?

Ik neem aan dat je er verder niet meer in gaat roeren om schommeling van temperatuur te voorkomen maar ik kan me ook niet aan de gedachte onttrekken dat het roeren, en dus in beweging brengen van de mout, een bepaald (positief) effect heeft op het amylase proces.     

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.453
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #1 Gepost op: 28-07-2017 14:01 u »
Ik doe het wel altijd en het heeft in ieder geval een positief effect op het rendement.

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #2 Gepost op: 28-07-2017 14:08 u »
Ik doe het wel altijd en het heeft in ieder geval een positief effect op het rendement.

Oke en met welke tijds intervallen doe je dit?

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #3 Gepost op: 28-07-2017 14:09 u »
Al is het maar om aanbranden te voorkomen, afhankelijk van je installatie dan..

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #4 Gepost op: 28-07-2017 14:12 u »
Al is het maar om aanbranden te voorkomen, afhankelijk van je installatie dan..

Pan staat tijdens dit proces niet op het vuur dus dit is niet relevant.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #5 Gepost op: 28-07-2017 14:16 u »
Alleen bij het inmaischen, verder niet,

Ingo

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #6 Gepost op: 28-07-2017 14:24 u »
Alleen bij het inmaischen, verder niet,

Ja precies, dat is ook wat ik bedoelde, of je nog (periodiek) moet roeren nadat je de pan van het vuur hebt genomen... Niet meer roeren dus.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #7 Gepost op: 28-07-2017 14:30 u »
Ik zou de pan op het vuur laten staan zodat je af en toe zachtjes kan bij stoken.
Ik roer continu nu mbv een omgebouwde gipsmenger. Dat heeft wel wat gescheeld op het rendement. Het verzerkert de er een goed contact is tussen de enzymen en het zetmeel alsook een homogene temperatuur.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #8 Gepost op: 28-07-2017 14:33 u »
Mijn maischpan is voorzien van een filterbodem en een pomp om het wort rond te pompen. Ik roer meestal om de 15 min. om kanaalvorming te voorkomen. De laatste 15 min roer ik in ieder geval niet meer, want dan kan ik meteen starten met filteren na het maischen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #9 Gepost op: 28-07-2017 14:37 u »
Ja precies, dat is ook wat ik bedoelde, of je nog (periodiek) moet roeren nadat je de pan van het vuur hebt genomen... Niet meer roeren dus.

Ach een keer omscheppen halverwege stoort ook niet. Het gevolg van veel/continu roeren is dat je alle microscopisch kleine luchtbelletjes die aan het kaf zitten los slaat. Gevolg is dat je filterbed compacter wordt en het spoelen minder goed verloopt. Goed is hier niet snelheid maar gelijkmatigheid. Bovendien los je meer looistoffen uit het kaf op, is niet altijd een probleem maar bij lichte bieren, kleur en SG, wil je dat vermijden. Ook levert het een geringe mate van oxidatie op.

Als je om rendement roert dan kun je ook kijken of je niet fijner kunt schroten als je niet roert. De kwaliteit van het filteren is van rechtstreekse invloed op je rendement net zo als de fijnheid van het schrootsel.

In z'n algemeenheid, probeer suboptimalisatie te voorkomen door eerst naar de parameters te kijken die rechtstreeks invloed hebben (1e orde parameters)

Ingo

Offline JAVAL

  • Amateur Bierbrouwersgilde Geertruydenberg
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
  • Land: nl
  • Melk smaakt beter uit een bierglas!
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #10 Gepost op: 28-07-2017 14:51 u »
Mark, bedoel je met eenstapsmaisch ook brouwen in een zak, of het beslag los in de ketel en na het maischen overbrengen in een filterkuip?
Jaap

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #11 Gepost op: 28-07-2017 15:02 u »
Mark, bedoel je met eenstapsmaisch ook brouwen in een zak, of het beslag los in de ketel en na het maischen overbrengen in een filterkuip?
Jaap

Ik bedoel inmaischen tot bv 67 graden. Dan de ketel van het vuur., de pan isoleren en dan 60/75 minuten laten staan. Na die periode de isolatie weer verwijderen en nog kort uitmaischen op het vuur. Daarna hevel ik over middels een hevelfilter... Ik brouw niet in een zak maar los in de ketel.

Mijn vraag gaat puur om de 60/75 minuten dat de ketel met de isolatie er omheen van het vuur is...

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #12 Gepost op: 28-07-2017 23:40 u »
Ach een keer omscheppen halverwege stoort ook niet. Het gevolg van veel/continu roeren is dat je alle microscopisch kleine luchtbelletjes die aan het kaf zitten los slaat. Gevolg is dat je filterbed compacter wordt en het spoelen minder goed verloopt. Goed is hier niet snelheid maar gelijkmatigheid. Bovendien los je meer looistoffen uit het kaf op, is niet altijd een probleem maar bij lichte bieren, kleur en SG, wil je dat vermijden. Ook levert het een geringe mate van oxidatie op.

Als je om rendement roert dan kun je ook kijken of je niet fijner kunt schroten als je niet roert. De kwaliteit van het filteren is van rechtstreekse invloed op je rendement net zo als de fijnheid van het schrootsel.

In z'n algemeenheid, probeer suboptimalisatie te voorkomen door eerst naar de parameters te kijken die rechtstreeks invloed hebben (1e orde parameters)

Ingo

Interessant - naar ik aanneem gaat deze argumentatie ook op voor continu rondpompen (ik heb een zelfgebouwde RIMS)?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #13 Gepost op: 29-07-2017 00:15 u »
Ik roer continu nu mbv een omgebouwde gipsmenger. Dat heeft wel wat gescheeld op het rendement.

Je rendement wordt niet zozeer bepaald bij het maischen, meer bij het filteren... :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.698
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #14 Gepost op: 29-07-2017 00:35 u »
Je rendement wordt niet zozeer bepaald bij het maischen, meer bij het filteren... :brouwen:
Spoelwater toevoegen voordat het beslag helemaal droog valt en in elkaar gedrukt is. Daarmee houd je ruimte tussen de poriŽn en voorkom je kanaalvorming. Voordat ik dat wist had ik vaak problemen met spoelen. Nu helemaal niet mee en een hoger rendement.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #15 Gepost op: 29-07-2017 08:52 u »
Interessant - naar ik aanneem gaat deze argumentatie ook op voor continu rondpompen (ik heb een zelfgebouwde RIMS)?

Tot op zekere hoogte ja, bij rondpompen is de mechnische inwerking iets anders maar op den duur gebeurt het zelfde.
Je rendement wordt niet zozeer bepaald bij het maischen, meer bij het filteren... :brouwen:

Wat niet geconverteerd is kun je ook niet uitspoelen ;)

Het verbeteren van je rendement begint bij de kwaliteit van je filter(bodem). Een JAVAL is simpel en praktisch en geeft een redelijk extractierendement van ca. 80%, een goede geoptimaliseerde filterbodem geeft een zelfde schroot kwaliteit een beter rendement (tot ca. 90%) omdat de uitspoeling gelijkmatiger verdeeld** is.
Bij industriŽle bodem kwaliteiten kun je ook nog eens fijner schroten, helemaal als je ook nog een 5 walsen molen gebruikt (ca. 93%). Hoe meer 'meel' hoe hoger het rendement zolang het in suspensie blijft, zie daar een reden voor roeren. Als je zo'n bosteluitpersmachine hebt maisch je heel dun, 8 delen water en kun je alles tot meel malen, ook de kafjes en loopt je extractierendement op tot tegen de 98%.

**Hoe zie je of je gelijkmatig uitspoelt?
Dat zie je na het spoelen aan de vorm van de bovenkant van het bostel, als het berg en dal is spoel je ongelijkmatig uit, als het vlak is gaat het goed. Daar waar meer uitgespoeld wordt, de stroming van het wort hoger is heb je een dal in het bostel.

Ingo

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.007
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #16 Gepost op: 13-08-2019 21:50 u »
1pans
Ik ga t roeren vereenvoudigen door een handmatige roerder te plaatsen
Over mijn overlooppijp plaats ik een rvsbuis met vrij dicht bij de bodem 2 dwarsplaatjes zgn vlinders
Bovenkant buis maak ik een hendeltje en kan dus de buis met vlinders tijdens t maischen handmatig draaien. In de buitenbuis boor ik ter hoogte van de originele buis gaatjes zodat de functie van overloopbuis behouden blijft.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.429
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #17 Gepost op: 19-08-2019 13:22 u »
Wat niet geconverteerd is kun je ook niet uitspoelen ;)

Uitspoelen kan wel lijkt me  ::).

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 303
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roeren tijdens eenstaps maisch?
« Reactie #18 Gepost op: 23-08-2019 17:33 u »
Ik roer drie of vier keer in het uur, maar niet in de laatste 20 minuten. Soms heb ik geen zin om te roeren. Dan is mijn rendement wat lager.

Tags: