Hobbybrouwen > Apparatuur

Pompen of verzuipen

<< < (2/2)

Bas:
Als je het zo bekijkt speelt rendement inderdaad een niet zo grote rol. Ook ik maak me bewust "schuldig" aan een te overmatig mout gebruik (dus een iets lager rendement), alleen om zo tijdens het filtreren niet te veel te moeten spoelen (met het gevaar dat er tanines en zo mee komen). Sorry Willem, had het verkeerd begrepen.

Grt, Bas H.

Jan van der Vlies:
Hi A3,
Jouw suggestie heb ik ook al overwogen, alleen ik vond het makkelijker om de emmer waarin ik het wort opvang gewoon in de kookketel leeg te kieperen.
Jan

Jacques:
Hoi Jan,

Door mij werd de methode die Adrie ook hanteert gebruikt. Het wort opvangen in een emmer en vandaar weer met behulp van de pomp terug naar in eerste instantie de filterkuip en later naar de kookketel.
Het voordeel van deze manier van werken is dat je de (siliconen)slang op het filterbed kunt leggen of onder in de kookketel kunt leggen. Op die manier verminder je de oxidatie van het wort.
De centrifugaalpompmethode heeft ook duidelijk nadelen. Je moet goed oppassen dat de pomp vol is met water voordat je gaat pompen. Tijdens het pompen mag geen lucht worden aangezogen want anders de luchtbellen door de snel ronddraaiende schoepjes kapotgeslagen en krijg ja alsnog last van oxidatie. Een ander nadeel is dat deze pompjes lastig zijn schoon te maken.
Gezien deze nadelen ben ik toch weer overgestapt op het voorzichtig gieten vanuit de opvangemmer. Het gefilterde wort laat ik langs de wand in de kookketel lopen om zo zuurstofopname zo veel mogelijk te voorkomen.
 
:degroeten: Jacques

est00072:
Jacques,

Ik weet niet hoe jullie apparatuur in elkaar steekt, maar kun je het niet combineren?
Zo'n silioconenslangetje aan de uitloop van je (hevel-)filter tot onder het vloeistofniveau van de wortketel?

Bijkomend voordeel: geen zin in schoonmaken? ==> slangetje vernieuwen.

W!llem

Jacques:
Hoi Willem,

Bij het aanzuigen van het wort via een pomp loop je zoals hiervoor in deze thread al is aangegeven het risico dat filter dichtslaat. Je moet de pomp heel precies kunnen regelen en weten hoe snel het wort op natuurlijke wijze uit je hevelfilter komt om het een en ander goed op elkaar ingesteld te krijgen. Voor een hobbybrouwer is dat niet te doen.

Het vervangen van een slangetje is geen oplossing van het moeten schoonmaken van de pomp.
Overigens is jouw idee nog niet eens zo gek. Er bestaan ook zogenaamde slangenpompen. Daarbij wordt de vloeistof in de slang verpompt via een roterend klemsysteem. Deze pompen zijn goed regelbaar en hoeven niet schoongemaakt te worden (wel de slang natuurlijk). Deze pompen hebben één groot nadeel: ze zijn heel duur!

:degroeten: Jacques

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie