Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: SG Brewferm tripel  (gelezen 2113 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
SG Brewferm tripel
« Gepost op: 17-07-2017 08:24 u »
Afgelopen zaterdag 2 blikken Brewferm tripel aan het werk gezet. Eea geheel en precies volgens de aanwijzingen in het blik, aangevuld met de tips van de wiki, uitgevoerd.
In de loop van de middag begonnen en rond zessen klaar op toevoegen van de gist na, want veel te warm. Afkoelen duur de tot een uurtje of 11 's avonds en toen was het 23 graden en wij het zat.
In tegenstelling tot wat het blik zegt, hebben we volgende de wiki eerst een monster genomen, daarna de gist toegevoegd.
Kwartiertje gewacht, doorgeroerd, afgesloten waterslot erop.
De gemeten SG was 1062. Volgens het blik zou dat 1075 moeten zijn.

Kan dit verschil te maken hebben met de wat hogere temp, 23 ipv 20?
Doordat het gist toch eerst had moeten toegevoegd volgens het blik?
Doordat we 'slechts' 990 g suiker (55 g/l) hebben toegevoegd en dus daarmee niet het volume van de blikken zelf hebben meegeteld?

Anyway: de volgende ochtend stond ie vrolijk en fanatiek te klepperen, in de loop van de dag begon het naar banaan te ruiken, en nu vanmorgen zo goed als reukloos en een stuk minder fanatiek aan het pruttelen...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.308
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #1 Gepost op: 17-07-2017 09:48 u »
Het kan zijn de suiker of het extract niet helemaal gelijk verdeeld is. Het monster geeft dan een wat vertekend beeld.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #2 Gepost op: 17-07-2017 10:18 u »
Afgelopen zaterdag 2 blikken Brewferm tripel aan het werk gezet. Eea geheel en precies volgens de aanwijzingen in het blik, aangevuld met de tips van de wiki, uitgevoerd.
In de loop van de middag begonnen en rond zessen klaar op toevoegen van de gist na, want veel te warm. Afkoelen duur de tot een uurtje of 11 's avonds en toen was het 23 graden en wij het zat.
In tegenstelling tot wat het blik zegt, hebben we volgende de wiki eerst een monster genomen, daarna de gist toegevoegd.
Kwartiertje gewacht, doorgeroerd, afgesloten waterslot erop.
De gemeten SG was 1062. Volgens het blik zou dat 1075 moeten zijn.

Kan dit verschil te maken hebben met de wat hogere temp, 23 ipv 20?
Doordat het gist toch eerst had moeten toegevoegd volgens het blik?
Doordat we 'slechts' 990 g suiker (55 g/l) hebben toegevoegd en dus daarmee niet het volume van de blikken zelf hebben meegeteld?

Anyway: de volgende ochtend stond ie vrolijk en fanatiek te klepperen, in de loop van de dag begon het naar banaan te ruiken, en nu vanmorgen zo goed als reukloos en een stuk minder fanatiek aan het pruttelen...

Correctie temperatuur hydrometer maakt van 1062 bij 23 Celsius 1063 bij 20 Celsius, een enkele punt.

Als ik even snel Google vind ik dat je 650 gram suiker per blik moet toevoegen, als je dan "maar" 990 gram toevoegt voor twee blikken krijg je inderdaad een lager start SG.

Je SG is een maat voor hoeveel suiker er in de oplossing zit. Aangezien de gist deze suiker opeet en alcohol maakt zal het resultaat zijn dat je als niet wat doet een iets lager alcohol percentage gaat krijgen. Dit is geen man over boord, kan zijn dat je het bier hierdoor zelfs lekkerder kan vinden :)

Als je echter echt dit suiker er in wil hebben kun je alsnog tijdens het vergisten de resterende 310 gram suiker toevoegen. In dit geval je eigen keuze.

Ik zie in een ander topic van je dat je 55 g/l suiker gebruikt. Weet je zeker dat daar geen 5,5 g/liter staat voor bij het bottelen? Dat is nogal een verschil zullen we maar zeggen :)

db

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #3 Gepost op: 17-07-2017 10:33 u »
Correctie temperatuur hydrometer maakt van 1062 bij 23 Celsius 1063 bij 20 Celsius, een enkele punt.

Als ik even snel google vind ik dat je 650 gram suiker per blik moet toevoegen, als je dan "maar" 990 gram toevoegt voor twee blikken krijg je inderdaad een lager start SG.

Je SG is een maat voor hoeveel suiker er in de oplossing zit. Aangezien de gist deze suiker opeet en alcohol maakt zal het resultaat zijn dat je als niet wat doet een iets lager alcohol percentage gaat krijgen. Dit is geen man over boord, kan zijn dat je het bier hierdoor zelfs lekkerder kan vinden :)

Als je echter echt dit suiker er in wil hebben kun je alsnog tijdens het vergisten de resterende 310 gram suiker toevoegen. In dit geval je eigen keuze.

 Ik zie in een ander topic van je dat je 55 g/l suiker gebruikt. Weet je zeker dat daar geen 5,5 g/liter staat voor bij het bottelen? Dat is nogal een verschil zullen we maar zeggen :)

db


In de gebruiksaanwijzing staat toch echt een 1e suikertoevoeging van 55 g/l...  55x18 maakt inderdaad 990 g suiker toevoeging dus dat heeft het verschil niet kunnen veroorzaken... Was het wel kristalsuiker ipv brouwsuiker?

https://www.Brouwland.com/content/docs/056/056%20Bierpakketten%20Brewferm/MAN_beerkits_Brewferm.pdf



Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #4 Gepost op: 17-07-2017 10:42 u »
In de loop van de middag begonnen en rond zessen klaar op toevoegen van de gist na, want veel te warm. Afkoelen duur de tot een uurtje of 11 savonds en toen was het 23 graden en wij het zat.

Zorg dat je de volgende keer als het leidingwater, net als nu, ruim 20 graden is dat je de dag ervoor een paar flessen met water vult en ze in de koelkast zet... Daarmee kun je wel snel op de gewenste temperatuur komen.  ;)

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #5 Gepost op: 17-07-2017 11:04 u »
n de gebruiksaanwijzing staat toch echt een 1e suikertoevoeging van 55 g/l...  55x18 maakt inderdaad 990 g suiker toevoeging dus dat heeft het verschil niet kunnen veroorzaken... Was het wel kristalsuiker ipv brouwsuiker?

https://www.Brouwland.com/content/docs/056/056%20Bierpakketten%20Brewferm/MAN_beerkits_Brewferm.pdf


Okay, dat wist ik niet, ik keek naar een verkooptekst (http://www.brouwstore.nl/bierkit-Brewferm-triple-voor-9-l?gclid=Cj0KEQjwwLHLBRDEq9DQxK2I_p8BEiQA3UDVDkorH796wb4bAteN3ly_oYPFwqrZI2clog7y7ciIIpkaAqxt8P8HAQ) waar als je het op een bepaalde manier leest je 650 gram suiker moet toevoegen per blik.

Hoe heb je bepaald dat je 18 liter hebt? Heb je hiervoor de schaal op de kant van de emmer gebruikt?

db

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #6 Gepost op: 17-07-2017 12:32 u »
Bedankt voor de reacties!

Zak brouwsuiker is dicht gebleven en enkel 990 g kristalsuiker gebruikt.
18 liter toegevoegd water exact afgemeten met de maatbeker.
Blijft over:
- wellicht ongelijke, ondanks echt wel heel goed mengen en schudden, vermenging (kan dat zoveel schelen?)
- had niet enkel suiker moeten toevoegen obv hoeveelheid water maar obv totale hoeveelheid

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #7 Gepost op: 17-07-2017 12:33 u »
BTW: de meter geeft in leidingwater 1000 aan, dus die is ook uitgesloten

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #8 Gepost op: 17-07-2017 13:03 u »
Bedankt voor de reacties!

Zak brouwsuiker is dicht gebleven en enkel 990 g kristalsuiker gebruikt.
18 liter toegevoegd water exact afgemeten met de maatbeker.
Blijft over:
- wellicht ongelijke, ondanks echt wel heel goed mengen en schudden, vermenging (kan dat zoveel schelen?)
- had niet enkel suiker moeten toevoegen obv hoeveelheid water maar obv totale hoeveelheid

Dan weet ik het al, je hebt 18 liter water toegevoegd terwijl het totale volume 18 liter moet zijn... Niet zo'n ramp maar daar zit het verschil dus... 2 Liter teveel water.

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #9 Gepost op: 17-07-2017 14:41 u »
Grrrrrr #%#%@#%@... Heb ff de aantekeningen erbij gepakt en je hebt helemaal gelijk. We hadden de gebruiksaanwijzing van het blik gecombineerd met de wiki en hebben gedaan:

4 liter in leeg vat (leek handig ivm de plakzooi die dan hopelijk niet zo op de bodem zou hechten)
2 liter om de blikken uit te spoelen
2 liter voor het suiker (niet volgens blik, maar volgens wiki 2x hoeveelheid water tov suiker)
10 liter water volgens tabelletje blik

Stomstomstom... Vooral ook omdat we nog nagerekend hadden en keurig op 18 uitkwamen...
We hebben dus 1 op 10 verdund. Zal dat de smaak heel erg beÔnvloeden?
En komt die verdunning dan inderdaad overeen met het SG verschil van 1062 tov 1075 wat het had moeten zijn?


Dan weet ik het al, je hebt 18 liter water toegevoegd terwijl het totale volume 18 liter moet zijn... Niet zo'n ramp maar daar zit het verschil dus... 2 Liter teveel water.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #10 Gepost op: 17-07-2017 16:22 u »
Ik denk dat het wel zal meevallen, zal een wat lichte tripel worden maar dan drink je er toch gewoon twee  ;) :proost:

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #11 Gepost op: 17-07-2017 16:57 u »
Goeie tip, bedankt!

Zorg dat je de volgende keer als het leidingwater, net als nu, ruim 20 graden is dat je de dag ervoor een paar flessen met water vult en ze in de koelkast zet... Daarmee kun je wel snel op de gewenste temperatuur komen.  ;)

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #12 Gepost op: 17-07-2017 16:59 u »
Heeft het zin nog 110 g suiker onopgelost (of misschien beter 121 g brouwsuiker) toe te voegen ivm smaak, of heeft dit enkel invloed op de alcohol (of is het veel beter vat gewoon lekker dicht te laten)?

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #13 Gepost op: 17-07-2017 17:46 u »
Ik zou het vat dichtlaten, die extra suiker geeft alleen maar alcohol en niet veel meer smaak

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #14 Gepost op: 17-07-2017 22:09 u »
Heeft het zin nog 110 g suiker onopgelost (of misschien beter 121 g brouwsuiker) toe te voegen ivm smaak, of heeft dit enkel invloed op de alcohol (of is het veel beter vat gewoon lekker dicht te laten)?

Zoals ik eerder in een ander topic geschreven heb is het gebruik van "brouwsuiker" nergens voor nodig. Brouwsuiker is niets anders dan een andere naam voor glucose, dextrose of druivensuiker. Het is een truc van onze leveranciers om een hogere omzet te halen. Koop gewoon kristalsuiker in de supermarkt, je bent daardoor goedkoper uit. Het gebruik van glucose is niet nodig. De gist is in staat een enzym uit te scheiden die sucrose (=kristalsuiker) buiten de gistcel scheidt in fructose en glucose. Dit proces gaat snel.

Ik zou het vat dicht laten, die extra suiker geeft alleen maar alcohol en niet veel meer smaak

Het is een misverstand dat als je extra suiker toevoegt je alleen meer alcohol krijgt. Door de omzetting van suiker in alcohol worden ook tal van andere vergistingsproducten geproduceerd door de gist. Deze dragen wel degelijk bij aan de smaak van je bier.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #15 Gepost op: 18-07-2017 01:01 u »
Het is een misverstand dat als je extra suiker toevoegt je alleen meer alcohol krijgt. Door de omzetting van suiker in alcohol worden ook tal van andere vergistingsproducten geproduceerd door de gist. Deze dragen wel degelijk bij aan de smaak van je bier.

Jawel, maar ik bedoelde dat nog eens 110 gram suiker extra toevoegen omdat er 2 liter teveel water is toegevoegd bovenop de 990 gram suiker die er al in zit niet veel meer smaak zal geven  ;)

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #16 Gepost op: 18-07-2017 07:34 u »
De brouwsuikerzak is ook dicht gebleven. Dacht dat het nu wel nuttig zou zijn omdat het wellicht beter/makkelijker oplost en dus niet eerst in water hoeft maar direct in het vat om zodoende niet verder te verdunnen.

Zoals ik eerder in een ander topic geschreven heb is het gebruik van "brouwsuiker" nergens voor nodig. Brouwsuiker is niets anders dan een andere naam voor glucose, dextrose of druivensuiker. Het is een truc van onze leveranciers om een hogere omzet te halen. Koop gewoon kristalsuiker in de supermarkt, je bent daardoor goedkoper uit. Het gebruik van glucose is niet nodig. De gist is in staat een enzym uit te scheiden die sucrose (=kristalsuiker) buiten de gistcel scheidt in fructose en glucose. Dit proces gaat snel.

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #17 Gepost op: 18-07-2017 07:35 u »
BTW: volgens de beschrijving moet er 7gr/l tijdens bottelen worden toegevoegd. Gaan we nu best uit van 18 liter of de daadwerkelijke 20 liter?

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #18 Gepost op: 18-07-2017 07:40 u »
BTW: volgens de beschrijving moet er 7gr/l tijdens bottelen worden toegevoegd. Gaan we nu best uit van 18 liter of de daadwerkelijke 20 liter?

Van het daadwerkelijke volume uitgaan... 20 liter in dit geval dus  ;)

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #19 Gepost op: 18-07-2017 07:52 u »
ok, bedankt!

Van het daadwerkelijke volume uitgaan... 20 liter in dit geval dus  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #20 Gepost op: 18-07-2017 21:13 u »
Jawel, maar ik bedoelde dat nog eens 110 gram suiker extra toevoegen omdat er 2 liter teveel water is toegevoegd bovenop de 990 gram suiker die er al in zit niet veel meer smaak zal geven  ;)

Ook die 110 gram suiker wordt vergist  ;) en zorgt voor extra vergistingsproducten. Het is zelfs zo dat je meer esters krijgt wanneer in de storting suiker zit. Wel is het zo dat de moutigheid door een suikergift minder wordt. Maar het is echt een misverstand dat je door een suikertoevoeging alleen maar meer alcohol krijgt. De suiker compenseert toch wel  voor een deel het te veel aan water.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm triple
« Reactie #21 Gepost op: 18-07-2017 21:19 u »
Ook die 110 gram suiker wordt vergist  ;) en zorgt voor extra vergistingsproducten. Het is zelfs zo dat je meer esters krijgt wanneer in de storting suiker zit. Wel is het zo dat de moutigheid door een suikergift minder wordt. Maar het is echt een misverstand dat je door een suikertoevoeging alleen maar meer alcohol krijgt. De suiker compenseert toch wel  voor een deel het te veel aan water.

OK, overtuigd  ;) toch nog die 110 gram erbij dan  :biersmile:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.258
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #22 Gepost op: 18-07-2017 21:21 u »
Van het daadwerkelijke volume uitgaan... 20 liter in dit geval dus  ;)

Nee, uitgaan van het aantal liters dat je daadwerkelijk gaat bottelen. Dus pas bepalen op botteldag, na overhevelen.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #23 Gepost op: 18-07-2017 22:13 u »
Nee, uitgaan van het aantal liters dat je daadwerkelijk gaat bottelen. Dus pas bepalen op botteldag, na overhevelen.
Het daadwerkelijke volume is toch het volume in de bottelemmer?  :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #24 Gepost op: 18-07-2017 22:30 u »
Het daadwerkelijke volume is toch het volume in de bottelemmer?  :nut:

Ja. Om het volume te bepalen weeg ik de bottelemmer voor en na het vullen met het bier dat ik wil bottelen.

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #25 Gepost op: 19-07-2017 07:49 u »
Duidelijk! Suiker toevoegen dus adhv het daadwerkelijke te-gebruiken-voor-bottelen-volume en niet het theoretisch haalbare...
Die 110 g extra suiker gaan we denk ik maar ff laten zitten...

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #26 Gepost op: 27-07-2017 07:56 u »
Ligt een eind-SG van 1014 (want dat is ie nu) in de lijn der verwachting (ivm het teveel toegevoegde water)?
De blikken van Brewferm zouden allemaal ongeveer rond de 1010 moeten zitten...
ik zou zeggen dat ie juist iets onder die 1010 zou moeten zitten, maar aan de andere kant heb ik ook geen idee of dit een hele grote afwijking is...

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #27 Gepost op: 27-07-2017 10:16 u »
Ligt een eind-SG van 1014 (want dat is ie nu) in de lijn der verwachting (ivm het teveel toegevoegde water)?
De blikken van Brewferm zouden allemaal ongeveer rond de 1010 moeten zitten...
ik zou zeggen dat ie juist iets onder die 1010 zou moeten zitten, maar aan de andere kant heb ik ook geen idee of dit een hele grote afwijking is...

Theoretisch zou je een eind SG verwachten van onder de 1.010 inderdaad, maar dat weet dat gist natuurlijk niet dus over een paar dagen nog maar eens meten  ;)

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG Brewferm tripel
« Reactie #28 Gepost op: 29-07-2017 21:22 u »
2 dagen later: 1014

Tags: