Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geschroot mout bewaren  (gelezen 17708 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 753
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geschroot mout bewaren
« Reactie #25 Gepost op: 12-05-2021 15:52 u »
Zie opmerking van Jaques over VOCHT; géén vocht bij laten komen..
Wat zou er gebeuren bij klam schroten?  Verzuurt de boel dan? en hoe snel?
Toch weer vragen.. Minder helder en logisch dan het leek...
Experimentje?  Is dat te doen in een thermosfles? Met goede pH-meting?
Proost, Snelbier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Geschroot mout bewaren
« Reactie #26 Gepost op: 12-05-2021 16:13 u »
Zie opmerking van Jaques over VOCHT; géén vocht bij laten komen..
Wat zou er gebeuren bij klam schroten?  Verzuurt de boel dan? En hoe snel?
Toch weer vragen... Minder helder en logisch dan het leek...
Experimentje?  Is dat te doen in een thermosfles? Met goede pH-meting?
Proost, Snelbier

Lijkt me dat als je klam schroot, en het dan gaat bewaren de micro-organismen lekker willen gaan groeien. Als er haar op komt te staan weet ik niet of dat dit echt gewenst is... ;)
Maar voor diegene die wil lijkt me het simpel te testen wat er gebeurd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geschroot mout bewaren
« Reactie #27 Gepost op: 12-05-2021 22:07 u »
Zie opmerking van Jaques over VOCHT; géén vocht bij laten komen..
Wat zou er gebeuren bij klam schroten?  Verzuurt de boel dan? en hoe snel?
Toch weer vragen.. Minder helder en logisch dan het leek...
Experimentje?  Is dat te doen in een thermosfles? Met goede pH-meting?
Proost, Snelbier

Door een hoger vochtgehalte kunnen enzymen hun werk doen waardoor voedingstoffen vrijkomen voor ongewenste micro-organismen.

Klam geschrote mout kun je beter daarom niet te lang laten liggen. Bij commerciële brouwerijen waar ik gezien heb dat er klam geschroot wordt, wordt de mout kort na het schroten gebruikt.


Offline Jonathan Veldhuizen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Zonder drank geen klank
Re: Geschroot mout bewaren
« Reactie #28 Gepost op: 12-05-2021 22:12 u »
Deze durf ik met zekerheid voor m’n rekening te nemen. Buiten het verzuren denk ik dat schimmelvorming een veel groter probleem is....

Hoe snel de verzuring erin komt weet ik dan weer niet..

Ben alleen wel bang dat om op deze wijze zelf zuurmout te maken best wat oefening vergt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geschroot mout bewaren
« Reactie #29 Gepost op: 12-05-2021 23:08 u »
Deze durf ik met zekerheid voor m’n rekening te nemen. Buiten het verzuren denk ik dat schimmelvorming een veel groter probleem is....

Hoe snel de verzuring erin komt weet ik dan weer niet..

Ben alleen wel bang dat om op deze wijze zelf zuurmout te maken best wat oefening vergt.

Schimmels zijn ook ongewenste micro-organismen...

Met jou ben ik het eens dat de ontwikkeling van een muffe smaak door schimmelvoming eerder zal gebeuren dan dat je bier zuur zal smaken. Dit komt ook doordat de smaakdrempel voor een schimmelachtige smaak veel lager ligt dan voor een wat zuurdere smaak.

Tags: mout schroten