Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik van kardemom  (gelezen 26937 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Gebruik van kardemom
« Gepost op: 15-12-2005 19:08 u »
Hallo beste bierbrouwers,

Morgen wil ik een donker bier brouwen met een vleugje kardemom er in.
Nu heb ik daar helemaal geen ervaring mee maar het ruikt wel heel sterk dus ,dat ik niet veel nodig heb weet ik maar wat is veel. :weetniet:
Is er iemand met ervaring met kardemom?

Ik wil 20 liter maken zou 1 zaadje al genoeg zijn? En moet ik die dan kneuzen of geheel in de kookketel doen? (15 min)

groeten :degroeten:

roco

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2005 19:27 u »
In mijn tripel gaat een kwart pitje op 10 liter.
Dat zou dus een half pitje worden op 20 liter.

Ik heb geen sterke kardamom smaak geproefd, dus misschien mag het iets meer zijn.

Succes

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2005 22:11 u »
En moet ik die dan kneuzen of geheel erin gooien? :pan:

groeten :degroeten:


roco

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2005 22:46 u »
'Pitje' is hier misschien verwarrend. Kardemom is een soort peultje met daarin pitjes. Bedoel je met 'een kwart pitje' een kwart peul, dan kan je misschien beter in aantallen pitjes spreken.

Ik weet wel dat kardemom nogal sterk is, en dat je er dus niet snel een hele peul van gebruikt.

Offline Koen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2005 23:24 u »
Een kardamompitje is voor mij net zo groot als een zonnebloempit, als je die doormidden snijdt komt er volgens mij genoeg van de inhoud naar buiten.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #5 Gepost op: 15-12-2005 23:31 u »
Dus als ik het goed begrijp gaat het om de binnenste pitjes(die hebben inderdaad veel smaak).

Ik denk dat ik dan morgen 1 pitje openmaak een de inhoud aan het (einde) kook toevoeg (15min).

Moet genoeg zijn en niet te veel. Mijn gist is van Rochefort.

groeten

roco samenvol

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #6 Gepost op: 15-12-2005 23:40 u »
Als je de pitjes niet kneust valt de smaak denk ik wel mee. Ik heb er mee gebrouwen en de pitjes geplet, man o man wat een kardamom! Kwam me echt de neus uit...

Zie deze stoffige thread.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #7 Gepost op: 15-12-2005 23:47 u »
O ja, sorry ik lees het al 2 stuks.

groeten :verbergen:

roco

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #8 Gepost op: 16-12-2005 07:58 u »
Als je de pitjes niet kneust valt de smaak denk ik wel mee. Ik heb er mee gebrouwen en de pitjes geplet, man o man wat een kardamom!

Ik wil toch even zeker zijn wat je bedoelt: De zaadjes in de zaaddoos nog eens geplet?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #9 Gepost op: 16-12-2005 09:01 u »
Weet je zeker dat je kardemom wilt gebruiken? Lees die oude thread nog maar eens goed: eigenlijk vonden Herman en JanWillem het niet lekker in het bier. Een aantal bieren van de Oijense speciaalbierbrouwerij is flink voorzien van kardemom. Ik lust het absoluut niet, kardemom in bier, ook niet een beetje; echt heel vies en niets met bier te maken. Maar goed: smaken verschillen, Jacques vond het wel lekker zei hij. Ben benieuwd wat je er uiteindelijk zelf van vindt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #10 Gepost op: 16-12-2005 10:46 u »
Als ik mij niet vergis zit er in een Tripel Karmeliet ook Kardemon.... dit is toch een heel lekker bier! Dus mits juist gedoseerd vind ik kardemon
wel gepast in een lekkere tripel of blonde.  :proost2:

groeten en gezondheid
Oscar


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #11 Gepost op: 16-12-2005 11:00 u »
Volgens mij vergis je je. Het is maar een mening (of misschien wel een geloof) maar ik ga voor koriander en sinaasappel in de Karmeliet. En meer niet, qua kruiden dan.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #12 Gepost op: 16-12-2005 11:20 u »
Ik was ook in de veronderstelling dat er kardemom in Karmeliet zat, koriander heb ik er nog niet in geproefd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #13 Gepost op: 16-12-2005 11:36 u »
Ik vind de Karmeliet niet lekker, dus ik denk ook dat er Kardamom in zit. Er zit volgens mij in ieder geval iets extra's in dat geen sinaasappel of koriander is.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #14 Gepost op: 16-12-2005 13:42 u »
Het bier is inmiddels gebrouwen met de kardemom erin  (1 pit).

Ik heb de zwarte pitjes uit het schilletje gehaalt en zo in de kookketel gedaan.

Mijn reden om ook eens met kardemom te brouwen is dat ik de smaak van Baltazar van de brouwerij Alvinne wel kon waarderen.

Nu maar afwachten of de hoeveelheid goed was of dat het in ieder geval drinkbaar wordt. :stom:

Ik heb ongeveer 23 liter in de gistkuip.

groeten :degroeten:

roco

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #15 Gepost op: 16-12-2005 14:23 u »
En de rest van je recept (jaja, altijd nieuwsgierig)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #16 Gepost op: 16-12-2005 14:35 u »
Ik wil toch even zeker zijn wat je bedoelt: De zaadjes in de zaaddoos nog eens geplet?
Jawel. Ik heb inderdaad de pitjes uit de 2 zaaddoosjes geplet.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #17 Gepost op: 16-12-2005 14:41 u »
Het recept is:

4000 pilsmout
400 gram munchenermout   20 ebc
300 gram cara-amber         60 ebc
300 gram tarwevlokken
100 gram zuurmout
60 gram chocolademout ontb.  800 ebc
250 gram bruine kandij
250 gram kristalsuiker           ( de 500 gram suiker opgelost vooraf in 0,5 liter water)

40 gram Hallertau Perle  6,9 %  F.W.H
20 gram Saaz                2,9 %    aroma   (20 min)
1 kardamom pitje
iers mos

maischwater  18,5 liter   spoelwater 13 liter

62 graden   50 min
72 graden   20 min
78 graden     1 min

kooktijd  70 minuten.

gist Wyeast nr 1762  (Rochefort)

begin sg  1.066

groeten

roco




Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #18 Gepost op: 23-12-2005 22:27 u »
Ik heb vandaag mijn bier met kardemom zaad en Rochefort gist overgeheveld van de gistingskuip naar de lagerfles.

Het sg is gedaald naar 1.010  :duimop:
Ik had een giststarter van 2 liter die duidelijk zijn werk heeft gedaan. Ik rook een fruitige geur kardamom de smaak was iets droog, kardamom maar niet overheersend.

Tot nu toe heb ik goede verwachtingen van dit bier.

groeten :degroeten:

roco

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #19 Gepost op: 23-12-2005 23:40 u »
Ha Roco :proost:

Ik zit je thread over kardamom nog eens door te lezen en nu valt me eigenlijk pas op dat je in je brouwsel zuurmout gebruikt. Waarom zo'n Reinheitsgebot-mout gebruiken Ún kruiden? Je had toch ook aan kunnen zuren?

Heb je enig idee of er een 'smaakrelatie' is tussen die zuurmout en de kardamom? OkÚ 100 gram is niet veel...

Edwin

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #20 Gepost op: 24-12-2005 08:54 u »
hoi Edwin

Ik gebruik inderdaad de laatste tijd wat zuurmout in mijn brouwsels.
Het is niet zo dat ik volgens het Reinheitsgebot wil brouwen maar ik wil gewoon zelf geen middeltjes gebruiken. En zo met die zuurmout voelt het gewoon natuurlijker aan.
Nu ik wat zuurmout toevoeg gaat het maischen goed en de vergisting ook.
Ik denk ook dat de zuurmout te weinig is om invloed te hebben  op de smaak met kardamom.
Het water in Zeeland is over het algemeen goed brouwwater maar met dat beetje aanzuren heb ik goede ervaringen mee.

groeten :degroeten:

roco

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #21 Gepost op: 24-12-2005 09:55 u »
Ha Roco :proost:

Dus impliciet onderschrijf je het Reinheitsgebot, maar wil je wel de vrijheden houden die de andere brouwers in de wereld zich wel gunnen. Ikzelf gebruik toch graag melkzuur. De doseerbaarheid is tijdens het brouwproces nog te sturen. Dat lukt met zuurmout toch een stuk minder. Aanzuren met zuurmout vind ik trouwens wel charmanter! Zo en nu weer on-topic...ik weet niets van kardamom af :D

Edwin

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #22 Gepost op: 28-12-2005 19:53 u »

nu ik wat zuurmout toevoeg gaat het maischen goed en de vergisting ook.
Ik denk ook dat de zuurmout te weinig is om invloed te hebben  op de smaak met kardamom.
Het water in zeeland is over het algemeen goed brouwwater maar met dat beetje aanzuren heb ik goede ervaringen mee.



Hoi Roco,
ik ben wel benieuwd of je ook de pH meet van je maisch en van je wort (vlak voor koken)?

Ik sta ook paf van de hoeveelheid (de inhoud van een pitje kardemon) die je gebruikt hebt. Misschien achteraf wel een late reactie, maar ik ik zit niet altijd op het forum. Mijn ervaring met Kardemon is en ik heb het tot nu toe steeds gebruikt in tripel achtige bieren, dat 2 zwarte gekneuzde pitjes meestal al te veel is in je bier. (ik brouw 30L) Ik heb geen ervaring met kardemon in donkere bieren maar ik kan me wel voorstellen dat de donkere kleurmout de kardemon smaak "maskeert". Ik ben heel erg benieuwd hoe je biertje smaakt. Was het de bedoeling om een Rochefort te klonen?

greetz,
Titus

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #23 Gepost op: 28-12-2005 20:38 u »
Zo en nu weer on-topic...ik weet niets van kardamom af
Zie http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/kardem.htm

Hans Hans

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #24 Gepost op: 29-12-2005 20:51 u »
hoi Titus

Ik ben nu ook bang  :nut: dat 1 kardamom zaadje te veel is maar het uit zich na mijn idee minder bij donkere bieren.(hoop ik) :shelp:
Ik wilde in ieder geval niet het Rochefort bier klonen.
Ik heb wel altijd mijn pH gemeten maar nu doe ik dat niet meer.maar de maisch was altijd iets te hoog (ligt natuurlijk ook aan de gebruikte mouten bij de stort) vandaar dat ik altijd wat zuurmout toevoeg.

Mijn bier was volledig uitvergist dus ik heb hem vandaag gebotteld.
Wel een duidelijke kardemomsmaak maar goed versmolten met de algehele smaak.

groeten
roco :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #25 Gepost op: 29-12-2005 21:55 u »
Ik ben nu ook bang  :nut: dat 1 kardamom zaadje te veel is

Ook hier weer: Ik neem aan dat je hier een peul bedoelt en niet een zaadje?

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #26 Gepost op: 29-12-2005 22:35 u »
Hoi Edgar,

Ik bedoel inderdaad de volledige inhoud van 1 peul met 3 kleine zaadjes erin. :hoera:

groeten

roco

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: gebruik van kardamom
« Reactie #27 Gepost op: 01-02-2006 20:37 u »
Mij kardemombier is nu zo'n 6 weken gebotteld en ik moet zeggen dat het een prima biertje is geworden.
Voor mijn smaak iets te veel maar toch heel lekker en niet te overheersend.
Degenen die het hebben geproefd hebben zeggen allemaal dat er niet te veel inzit en vinden hem erg lekker.
Het is een lekker winterbier geworden. :proost:

Ik ga dit bier met het bovenstaand recept (op pagina 1) zeker nog een keer brouwen want hij is goed in balans met dan 2 kleine pitjes van 1 peultje kardemom.

groeten  :degroeten:

roco


Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #28 Gepost op: 27-06-2011 21:38 u »
Heb nu eens alle kruiden die je in bier kunt doen gekocht en "geproefd". Kardamom vond ik apart en "fris" ruiken. Die wil ik gebruiken, maar ik vond hem ook uitgesproken bitter. Heeft iemand ervaring met dit kruid? Moet ik mijn bitterhop reduceren als ik Kardamom gebruik? Ik ga poeder gebruiken, zo een 8 gram per 17 liter leek me wel wat. Ik hoor het graag!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #29 Gepost op: 27-06-2011 21:42 u »
Heb nu eens alle kruiden die je in bier kunt doen gekocht en "geproefd".

Wow... ik denk dat je daar wel een aantal avonden mee "zoet" bent geweest.  :) Welke kruiden heb je allemaal geproefd? En hoe?

Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #30 Gepost op: 27-06-2011 21:50 u »
Wow..ik denk dat je daar wel een aantal avonden mee "zoet" bent geweest.  :) Welke kruiden heb je allemaal geproefd ? en hoe ?

Natte vinger in het potje. ik weet waar je heen wilt, proeven met echt bier, maar dat moet ik nog doen. De bekende, maar ook piment, kurkuma, gember en dahe (gemberwortel). Geen makkelijk verhaal als de gisten ook weer kruidige geurtjes geven.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.896
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #31 Gepost op: 27-06-2011 22:06 u »
Kardemom? Simpel. Niet gebruiken. Het is het perfecte recept voor een mislukt bier.

Ik daag iedereen uit om een recept te posten waarvan het succes lag in de kardemom.

Niet doen. Eerst leren brouwen, daarna experimenteren met kruiden.

En als Roco toen lang geleden positief was, vraag ik me af of hij het nu, 5 jaar later nog eens zal doen. En anders is hij de uitzondering op de regel  ;D.

Maar, laat mij je niet belemmeren. Doe wat je wilt.  :brouwen:

Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #32 Gepost op: 27-06-2011 22:13 u »
Maar waarom? Het wordt in de Karmeliet toch gebruikt? Ik vind het een hoog Koriander-gehalte hebben. Maar goed, kan het dan maar beter laten als het zo is...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #33 Gepost op: 27-06-2011 22:21 u »
Er zit geen kardemom in de karmeliet, geloof mij. Als je het echt wilt gebruiken (ik ben van het niet-kruiden kamp), dan 1 g max 2 g op 17 L.
Daarentegen ga ik woensdag 120 g koriander aan een brouwsel toevoegen. Een donker bier nog wel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #34 Gepost op: 27-06-2011 22:26 u »
(ik ben van het niet-kruiden kamp)

Daarentegen ga ik woensdag 120 g koriander aan een brouwsel toevoegen.

Tsja... :o ::)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #35 Gepost op: 27-06-2011 22:48 u »
Maar waarom? Het wordt in de Karmeliet toch gebruikt? Ik vind het een hoog Koriander-gehalte hebben. Maar goed, kan het dan maar beter laten als het zo is...

Koriander is wat anders dan kardemon. Dus ik snap je opmerking hierboven niet.

Geen enkel bier met kardemon op clubavonden heb ik lekker gevonden. Ik ben het dus eens met EBC.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #36 Gepost op: 27-06-2011 22:51 u »
Geen enkel bier met kardemon op clubavonden heb ik lekker gevonden. Ik ben het dus eens met EBC.

Nu zijn het bij ons niet bepaald subtiele doseerders ;D.

Ik zal morgen mijn May IPA en voor jou de witte Vlier meenemen. Dit naast het Duitse geweld dat Martin geregeld heeft (inclusief de DonnerWetter  :o)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #37 Gepost op: 27-06-2011 22:57 u »
Koriander is wat anders dan kardemon.

Kademon :



Deze pitjes dien je open te snijden en de zaajes daarin gebruiken, maar deze zijn  zeer zeer zeer sterk in smaak/geur in bier. Dus ▒ een half pitje per 20 liter o.i.d

Koriander :



of



of



Gebruik ▒ 1 tot 2 gram per 10 liter max....

Maar ik ben niet zo'n kruiden brouwer, behalvee hop dan (Hop is ook een kruid  :)).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #38 Gepost op: 28-06-2011 08:16 u »
In het verleden heb ik heel veel kruiden gebruikt. Tegenwoordig gebruik ik het veel minder.
Het probleem zit hem inderdaad in de dosering. Kruiden in bier hebben vaak een veel groter effect dan in gerechten. Al heel snel is het teveel.

Een ander punt is dat wij tegenwoordig sgteeds minder gewend zijn aan kruiden in bier. Kruiden zijn nu niet in de mode. Komt misschien weer...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.838
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #39 Gepost op: 28-06-2011 09:07 u »
Ik ben meer van het kruiden-kamp als je het zo wilt noemen. Kardemom heb ik een keer gebruikt maar dat doe ik niet nog een keer. Kardemom is een kruid dat een wat hete, scherpe smaak heeft wat me een beetje doet denken aan radijs. Door het aan bier toe te voegen, trekt het de balans uit het bier en wordt het, afhankelijk van de dosering, te kruidig of medicinaal. Als je het gaat gebruiken zou ik 1 pitje op 20 liter gebruiken, meer niet.

Oscar geeft de 3 vormen van koriander weer. Gebruik niet het korianderblad, maar alleen korianderzaad.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #40 Gepost op: 14-07-2011 22:36 u »
Kardemom toch 1 keer gebruikt in een blond, was wel lekker! :)
Daarna nooit meer gedaan... :weetniet:

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #41 Gepost op: 16-02-2012 21:50 u »
Als ik nu naar al die jaren antwoord geef op de vraag van EBC of ik nu nog met kardamon brouw of gebrouwen heb is het antwoord nee.
Om een  lekker bier te brouwen heb je in ieder geval geen kardamon nodig.
Momenteel brouw ik vaak een IPA met de Amerikaanse hoppen... Heerlijk.

Groeten,
Roco

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #42 Gepost op: 17-02-2012 08:56 u »
Er staat bij mij een tripel met kardemom in de nagisting.
1 pitje op 30 liter gebruikt.

Ik ben niet zo'n kruidengek persoonlijk.
Dus ik heb me bij dit bier beperkt tot de kardemom, wat koriander en curacao. Een beetje zoethout en steranijs.
Oja, nog wat dennetoppen en citroenschil. Je moet het niet overdrijven vind ik.
De complexiteit verwacht ik dan ook meer uit de moutstort te halen: pils, pale-ale, special-B, tarwevlokken, mais- en rijstvlokken.
Een beetje munchener om het niet te laf te maken.
En dat alles op smaak gebracht met een StyrianGoldings-Saaz-Hersbrucker  -Tettnanger-East KentGolding-Fuggles-Cascademixje.
Jammie!    

ik laat weten wat het kardemompitje heeft gedaan  ^-^


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #43 Gepost op: 17-02-2012 23:29 u »
Pitje of peul?

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #44 Gepost op: 18-02-2012 10:55 u »
Ik ben niet zo'n kruidengek persoonlijk.
Dus ik heb me bij dit bier beperkt tot de kardemom, wat koriander en curacao. Een beetje zoethout en steranijs.
Oja, nog wat dennetoppen en citroenschil. Je moet het niet overdrijven vind ik.


  ???

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #45 Gepost op: 18-02-2012 12:34 u »

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #46 Gepost op: 24-02-2012 23:18 u »
Een niet geopende peul geeft niet zoveel smaak af is mijn ervaring, die pitjes daarentegen...

Offline Jelle__

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: be
Re: Gebruik van kardemom
« Reactie #47 Gepost op: 11-05-2012 16:09 u »
ik laat weten wat het kardemompitje heeft gedaan  ^-^

En? :)

Tags: kruiden