Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp  (gelezen 2026 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Gepost op: 11-07-2017 21:53 u »
Dag Brouwers,

Zojuist heb ik voor het eerst een recept gemaakt in BrouwHulp. Ik vond het nog een hele opgave en het zal mij niets verbazen als ik iets over het hoofd heb gezien of iets fout heb gedaan.

Mijn vriendin is dol op de Jopen Lentebier en ik wil iets brouwen wat daar een beetje op lijkt. Qua mout heb ik mij nu gebaseerd op info van  http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/samenrec.html

Nu  mijn vraag:
Hebben jullie tips voor mij? Wat heb ik helemaal verkeerd, of juist aardig goed? Kom ik niet te bitter uit? 
Alle info is welkom!!

Groeten Frank

Het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptXuewei's Lentebier
Brouwdatum11-07-2017
BierstijlPale Ale (American)
Volume22,8 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)45 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Zutphen
14,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,311 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC50,0 %
2,980 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC45,0 %
0,331 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.2,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gCitrabellen12,0%60 min.18,9 IBU
12,4 gCascadebellen5,5%60 min.8,7 IBU
10,0 gCascadebellen5,5%15 min.1,9 IBU
10,0 gCitrabellen12,0%15 min.4,1 IBU
10,0 gCascadebellen5,5%5 min.1,2 IBU
10,0 gCitrabellen12,0%5 min.2,5 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%0 min.2,3 IBU
20,0 gCitrabellen12,0%0 min.5,1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist








Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #1 Gepost op: 11-07-2017 21:55 u »
Ik zie nu al dat er iets mis is gegaan... Ik woon in Groningen en er staat water uit Zutphen.. Maargoed, dat zal niet het grootste verschil zijn lijkt me.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #2 Gepost op: 11-07-2017 22:45 u »
Ik zie nu al dat er iets mis is gegaan... Ik woon in Groningen en er staat water uit Zutphen.. Maargoed, dat zal niet het grootste verschil zijn lijkt me.
Komt door het waterprofiel. Aangezien Adrie uit Zutphen komt staat het in BrouwHulp daar standaard op ingesteld. Als je met waterbehandeling aan de slag wil middels BrouwHulp zul je even het waterprofiel van Groningen moeten invoeren onder databanken - water. Deze gegevens kan je vaak opvragen bij de waterleverancier. Als je er niks mee doet zou ik me er verder niet druk over maken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #3 Gepost op: 11-07-2017 22:51 u »
Frank,

Als ik de site van Jopen raadpleeg krijg ik de volgende gegevens:
gebruikte hop
•Cascade
•Wakatu
•Aurora
 
Bitterheid 40 IBU
Plato 17 graden
Alchohol: 7%

Begin SG zit dan rond de 1.070, eind SG 1.017 tooltje

Verder lekker brouwen inderdaad, zou misschien iets meer hop richting eind verplaatsen, kun je de IBU's ook wat naar beneden krijgen

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2017 06:13 u »
Frank,

Als ik de site van Jopen raadpleeg krijg ik de volgende gegevens:
gebruikte hop
•Cascade
•Wakatu
•Aurora
 
Bitterheid 40 IBU
Plato 17 graden
Alchohol: 7%

Begin SG zit dan rond de 1.070, eind SG 1.017 tooltje

Verder lekker brouwen inderdaad, zou misschien iets meer hop richting eind verplaatsen, kun je de IBU's ook wat naar beneden krijgen

Dag tdp,

Dank voor je reactie. Ik heb ook op de site gekeken en heb er totaal overheen gekeken... Heb alleen het inleidende tekstje gezien.
Ik ga de hop soorten aanpassen!

Groet Frank

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2017 06:15 u »
Dank voor jullie reacties!

Weet iemand ook wat een "normale hoeveelheid" korianderzaad is per 20 liter bier?

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #6 Gepost op: 12-07-2017 06:18 u »
Ook dat lees ik net op het forum.. Tot 5 gram korianderzaad op 20 L zou goed in proportie zijn.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #7 Gepost op: 12-07-2017 08:37 u »
Ik denk dat je in dit bier wel tot 10 gram op 20 liter kunt gaan maar dat is ook deels persoonlijke voorkeur (kan met het bier niet helemaal voor de geest halen maar vond het wel een erg lekker biertje!)

Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #8 Gepost op: 12-07-2017 20:46 u »
Heb het recept iets aangepast, andere hop soorten gebruikt.
De Wakata kent BrouwHulp blijkbaar niet, in plaats daarvan geeft hij de optie Riwaka. Ook uit Nieuw-Zeeland dus heb deze maar gebruikt.

Recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptXuewei's Lentebier
Brouwdatum11-07-2017
BierstijlPale Ale (American)
Volume22,8 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Zutphen
16,16 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,929 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC50,0 %
3,536 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC45,0 %
0,393 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.2,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,3 gCascadebellen5,5%60 min.7,7 IBU
10,9 gAurorabellen8,2%60 min.11,0 IBU
9,4 gRiwakabellen5,2%60 min.6,1 IBU
15,0 gCascadebellen5,5%15 min.2,7 IBU
15,0 gAurorabellen8,2%15 min.4,1 IBU
15,0 gRiwakabellen5,2%15 min.2,6 IBU
15,0 gCascadebellen5,5%0 min.1,7 IBU
15,0 gAurorabellen8,2%0 min.2,5 IBU
15,0 gRiwakabellen5,2%0 min.1,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist



Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #9 Gepost op: 15-07-2017 11:10 u »
Ook hier de tip: kijk even naar de instelling van BrouwHulp voor de bitterheids berekenmethode.
Je hebt deze op Rager staan: een bier dat onder rager als bitter wordt gekenmerkt, is zoet als je dezelfde hopgift berekend met Tinseth.

Zelf vind ik Tinseth in BrouwHulp het beste weergeven wat ik proef: het maakt in getal ook zo'n 15 punten uit....


Offline Frank Cameron

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2017 17:28 u »
Ook hier de tip: kijk even naar de instelling van BrouwHulp voor de bitterheids berekenmethode.
Je hebt deze op Rager staan: een bier dat onder rager als bitter wordt gekenmerkt, is zoet als je dezelfde hopgift berekend met Tinseth.

Zelf vind ik Tinseth in BrouwHulp het beste weergeven wat ik proef: het maakt in getal ook zo'n 15 punten uit....

Dat is een goede tip! Dank, ik had geen idee dat er blijkbaar verschillende schalen zijn om bitterheid aan te geven.
Ik heb het meteen aangepast en zie inderdaad dat ik meer hop moet toevoegen om bitterheid te krijgen.

Offline tanteemmie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #11 Gepost op: 12-02-2020 11:59 u »
Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd of dit recept een beetje in de buurt kwam, of minstens zo lekker is als het Jopen lentebier. Ik wil deze namelijk zelf ook gaan brouwen.

Online Takkie83

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #12 Gepost op: 15-02-2020 14:27 u »
Laat hier vooral weten wat je bevindingen zijn! Van zowel je brouwproces als smaakimpressies. Ik ken het bier niet maar zal het eens in huis halen. De Mooie Nel van Jopen vind ik echt top namelijk.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
Re: Tips over mijn eerste recept in BrouwHulp
« Reactie #13 Gepost op: 15-02-2020 16:35 u »
Je kan Wakatu gewoon in BrouwHulp toevoegen!

Ga je nog iets aan je watersamenstelling doen?

Tags: