2e brouwdag al beter verlopen!

Gestart door kennym325, 10-07-2017 20:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kennym325

Brouwers,

Zaterdag de 2e brouwdag gehad. Hierin waren de resultaten al een stuk beter.
Waar ik wel tegen aan liep waren de SG waardes en het rendement.
Bij metingen tijdens het brouwen wordt er meerdere malen gevraagd naar SG waardes.
Voor het koken en na het koken. Wanneer vloeistof warm is of koud is zal veranderingen laten optreden bij het meten van de SG. Bij spoelen en na het koken is de vloeistof warm. Wanneer moet dit SG worden gemeten?
Mijn eerst brouwsel kwam ik 3,5 liter wort te kort. Heb het rendement lager gezet (65%) Hierop is het rendement wel heel erg laag gezien het 2e brouwsel (47,8%)

Iemand een antwoord op bovenstaande vragen? Mocht er meer info nodig zijn verstrek ik die graag. Ben niet bekend op forums en nog zoekende met BrouwHulp



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDUBBEL JAWOHL
Brouwdatum28-06-2017
BierstijlDubbel
Volume14,9 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Rager)42 IBU
Brouwzaalrendement57,7 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,30 lWater uit Zutphen
9,98 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,85 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,43 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,0 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC8,8 %
0,25 kgSpecial BDingemans350 EBC4,4 %
0,07 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,3 %
0,60 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC10,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,3 gNorthern Brewerbellen9,7%90 min.39,4 IBU
15,3 gSaazbellen3,4%15 min.2,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Jacques

SG waarden altijd bepalen met afgekoeld wort. Anders gezegd meten bij kamertemperatuur.

Een laag rendement kan diverse oorzaken hebben. Ik raad je aan de zoekfunctie gebruiken (sorry, nu geen tijd om een uitgebreider antwoord te geven...).

springerke

Heb je alle waarden van uw brouwinstalatie korrekt ingegeven? bijvoorbeeld grootte van de ketels, volume , de verliezen van het water die verdampen tijdens maischen en koken en allerhande andere verliezen, zodat BrouwHulp de juiste berekeningen kan maken voor jou.
Het bepalen van SG gebeurt bij 20°
Doe je een jodiumtest? Dan zie je of je lang genoeg gemaischt hebt en al het zetmeel hebt omgezet in suiker, kan zijn dat je langer moet maischen

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.