Hoge vergistingstemperatuur in huis?

Gestart door Jo s, 19-06-2017 20:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jo s

Ik heb afgelopen donderdag een witbiertje gebrouwen maar staat nu te vergisten bij 25 graden kom dit nog goed?

Met vriendelijke groet Jos

Oscar

Citaat van: Jo s op 19-06-2017  20:34 uIk heb afgelopen donderdag een witbiertje gebrouwen maar staat nu te vergisten bij 25 graden

Lekker... :gistsmile: :brouwen: :)

Jo s

Citaat van: Oscar op 19-06-2017  20:36 uLekker... :gistsmile: :brouwen: :)

Ik heb geen idee vandaar de vraag Oscar?

Easywoods

Ik ben ook wel benieuwd, ik kon het geduld niet opbrengen om te wachten op mijn vergistings(koel)kast dus het brouwsel staat nu te vergisten bij 23 graden  :nut: Vandaag is de koelkast binnengekomen maar is het slangenwaterslot te hoog  :huilen:

Waterslot dus besteld en een mooie aanleiding om het boek van Adrie Otte erbij te bestellen, dat dan weer wel  8)

Maar om een lang verhaal kort te maken, zou het huidige brouwsel nog iets kunnen worden?  :proost: 

Neetje

Citaat van: Easywoods op 19-06-2017  21:02 uVandaag is de koelkast binnengekomen maar is het slangenwaterslot te hoog  :huilen:

Je kan je waterslot ook aan de zijkant hangen. (mbv een stukje slang).

Tita_NL

Wij hebben ook net onze vergistingskast af, maar wij dachten dat alleen verwarmen voorlopig nog genoeg was dus koelkast ombouwen zou later pas volgen.

We kunnen dus nu alleen maar verwarmen maar niet koelen maar blijkbaar isoleert het iets te goed. We hebben nu 1 keer 60 liter en 1 keer 110 liter vergist in de kast en beide keren lag de temperatuur rond de 30 graden de eerste 36 uur en daarna naar 27 ( buiten de kast 15 tot 20 ) en beide vergissingen zijn vrij goed gegaan. ( 1075 naar 1012 en 1080 naar 1015) dus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

Wij gaan in ieder geval wel binnenkort in de deur een koelkast achterwand plaatsten maar dat heeft ook te maken met echt lageren en pilsbrouwen.

Voordeel nu wel is dat we aan de temperatuur in de kast kunnen zien hoe de vergisting verloopt.  ( iets met iedere minuut een sample nemen en deze over 48 uur weergeven in een trend)


Fermon

Citaat van: Tita_NL op 19-06-2017  21:55 uWij hebben ook net onze vergistingskast af, maar wij dachten dat alleen verwarmen voorlopig nog genoeg was dus koelkast ombouwen zou later pas volgen.

We kunnen dus nu alleen maar verwarmen maar niet koelen maar blijkbaar isoleert het iets te goed. We hebben nu 1 keer 60 liter en 1 keer 110 liter vergist in de kast en beide keren lag de temperatuur rond de 30 graden de eerste 36 uur en daarna naar 27 ( buiten de kast 15 tot 20 ) en beide vergissingen zijn vrij goed gegaan. ( 1075 naar 1012 en 1080 naar 1015) dus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

Wij gaan in ieder geval wel binnenkort in de deur een koelkast achterwand plaatsten maar dat heeft ook te maken met echt lageren en pilsbrouwen.

Voordeel nu wel is dat we aan de temperatuur in de kast kunnen zien hoe de vergisting verloopt.  ( iets met iedere minuut een sample nemen en deze over 48 uur weergeven in een trend)

Hoge vergistings temperaturen zorgen voor meer esters die de gist produceert. Bij bepaalde soorten (Belgisch) zij wat meer esters gewenst, maar er zijn ook soorten bier die weinig esters bevatten.
Iedereen natuurlijk zijn eigen smaak.
Ik heb laatst een blond bier gebrouwen met la chouffe gist, en deze gecontroleerd vergist op 20C° deze had naar mijn mening teveel  esters.

Oscar

Citaat van: Jo s op 19-06-2017  20:52 uIk heb geen idee vandaar de vraag Oscar?

25°C kan niet zo veel kwaad... :)

Easywoods

Citaat van: Neetje op 19-06-2017  21:20 uJe kan je waterslot ook aan de zijkant hangen. (mbv een stukje slang).

Bedankt voor de tip, heb wel eens plaatjes van een dergelijke constructies gezien inderdaad maar heb even geen geschikt stukje slang in de buurt. Hopelijk kan Brouwmarkt de kleinere watersloten snel verzenden en kan het gecontroleerd op 19 graden verder vergisten  :P

Citaat van: Tita_NL op 19-06-2017  21:55 udus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

En anders is het een experimentje en doen we hetzelfde brouwsel nog een keer maar dan wel gecontroleerd vergisten en proeven we het verschil  :proost:

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 19-06-2017  22:13 u25°C kan niet zo veel kwaad... :)
Of doet juist veel goed als je van bepaalde smaakjes houdt en niet teveel vast wilt houden aan standaards waar een bier aan moet voldoen om in een bepaald type te passen. En juist door eens op hogere temperatuur te vergisten of iets anders te doen dan normaal verken je je terrein.

Jacques

Citaat van: Oscar op 19-06-2017  22:13 u25°C kan niet zo veel kwaad... :)

Door de vorming van warmte door de omzetting van suikers zal de temperatuur in het gist ergens tussen de 27 en 28 ºC zitten.

Er worden dan veel hogere alcoholen en esters aangemaakt. Bij een witbier niet zo'n heel groot probleem, alhoewel de hogere alcoholen wel voor een verminderde schuimhoudbaarheid zorgen.

Voor een IPA of een ander Amerikaans biertype is een dergelijke hoge vergistingstemperatuur funest. Maar ook voor een alt en een kölsch zeker niet gewenst.

Sander van Dijk

Ik heb 2 keer een tripel geproefd die op een (veel) hogere ongecontroleerde hogere temperatuur was vergist en die vond ik beide echt niet lekker. Van die oplosmiddelachtige en alcoholische bijsmaken kan ik ook in een Belgisch bier zeker niet waarderen.

Het uiteindelijke resultaat is héél erg afhankelijk van de gebruikte gist.

breda82

Ik hou heel erg van ipa dus heb nu een inkbird besteld, deze week nog een koelkast op de kop tikken en ik kan weer verder deze zomer!

Jukkie

ik heb ook een keer een bier - per ongeluk - vergist bij 29 graden...  Er zaten heel veel smaken in die niet de bedoeling waren.
Verder is het natuurlijk zo dat, als je niet temperatuurgestuurd vergist, de omgevingstemperatuur de minimale temperatuur van het jongbier. De temperatuur zelf is, zoals Jacques al aangaf, een stuk(je) hoger doordat een vergisting warmte oplevert.

Wortniks

Een goede klimaatkast zelf bouwen hoeft niet duur te zijn. Er staan plenty 2de hands koelkasten zonder vriezer op het internet. Mijn klimaatkast stel ik in op de gewenste temperatuur en de STC-1000 zal koelen of verwarmen naar gelang ik de hoofdgisting wil of lageren naar een lagere temperatuur.

haicoterbeek

Maak een "sport" van het vergistingsproces en de kwaliteit van je bier zal toenemen! Gecontroleerd vergisten is hier een onderdeel van.

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 21-06-2017  01:02 uMaak een "sport" van het vergistingsproces en de kwaliteit van je bier zal toenemen! Gecontroleerd vergisten is hier een onderdeel van.

Mee eens. Het vergisten is vele malen belangrijker dan het maischen.
Het rare is dat veel hobbybrouwers bereid zijn veel te betalen voor een Braumeister, Grainfather of andere RIMS-systemen terwijl de vergisting niets mag kosten. Het is tijdens de vergisting dat je bier gevormd wordt. De aanschaf van een magneetroerder, grote Erlenmeyer, rvs beluchtingssteen en luchtpompje heeft niet veel te kosten. Daarmee zorg je voldoende vitale gist hebt als je werkt met vloeibare gist. Verder is een deugdelijk gistvat dat goed afsluit tijdens de nagisting essentieel. Het mooiste is dat het gistvat van rvs is gemaakt. RVS is goed te reinigen en heeft een veel hogere barrière tegen zuurstof dan plastic. En uiteraard temperatuurgecontroleerd vergisten. Het is even investeren maar de kwaliteit van je bier is er mee gebaat.

haicoterbeek

Daarom is het erg raadzaam om je te verdiepen in het vergistingsproces, verschillende gist soorten en apparatuur. Op internet is enorm veel informatie te vinden. Zoek ook eens op de Duitse en Engelse termen fermentation, gaerung , gaeren. Is echt een wereld op zich. Voor mij het meest fascinerende deel van thuisbrouwen.

Barreltje

Helemaal eens met Jacques.

Ik heb zelf voor een leuke prijs een Grainfather op de kop getikt en geen spijt van.
Op advies van dit forum en een lokale brouwer is mijn eerste stap een vergistingskast geweest.
Totaal koste mij dit 110 euries en dan heb ik een nieuwe koelkast  met hierin ingebouwd een verwarmingssnoer (weerstandsdraad).
Eind dit jaar stap ik over op vloeibare gist, mede doordat de keuze in giststammen hierin veel groter is.

De vergistingskast vind ik echt ideaal en kan deze ieder aanraden.
Kwaliteit van het bier is echt omhoog gegaan. Leuk om hier ook mee te experimenteren.
Een halve batch laten vergisten in een kamer met schommelende temperaturen en een halve batch in de vergistingskast.
Was een merkbaar verschil!

 :proost:

haicoterbeek

Citaat van: Barreltje op 21-06-2017  23:10 uHelemaal eens met Jacques.

Ik heb zelf voor een leuke prijs een Grainfather op de kop getikt en geen spijt van.
Op advies van dit forum en een lokale brouwer is mijn eerste stap een vergistingskast geweest.
Totaal koste mij dit 110 euries en dan heb ik een nieuwe koelkast  met hierin ingebouwd een verwarmingssnoer (weerstandsdraad).
Eind dit jaar stap ik over op vloeibare gist, mede doordat de keuze in giststammen hierin veel groter is.

De vergistingskast vind ik echt ideaal en kan deze ieder aanraden.
Kwaliteit van het bier is echt omhoog gegaan. Leuk om hier ook mee te experimenteren.
Een halve batch laten vergisten in een kamer met schommelende temperaturen en een halve batch in de vergistingskast.
Was een merkbaar verschil!

 :proost:
[emoji106]

EvdBroek

Ongecontroleerd vergisten is gewoon zonde van alle overige investeringen in geld en tijd die je hebt gedaan.

Robert1968

Brouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.

EvdBroek

Citaat van: Robert1968 op 22-06-2017  13:10 uBrouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.
Het gaat niet alleen om warm of koud maar ook om er voor te zorgen dat er geen temperatuurschommelingen optreden

hans_nwk

Citaat van: EvdBroek op 22-06-2017  11:43 uOngecontroleerd vergisten is gewoon zonde van alle overige investeringen in geld en tijd die je hebt gedaan.
Het is vooral zonde dat je een partij minder bier moet drinken terwijl je ook lekker bier had kunnen hebben.

Easywoods

Citaat van: Robert1968 op 22-06-2017  13:10 uBrouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.

Ja, dat is zo maar ongeduld en niet van te voren meten hoe hoog je gistvat wordt inclusief het waterslot gooien bij een beginner soms de planning in de war  :weetniet:

Inmiddels past alles wel en gaan we gecontroleerd verder, als het mislukt is was het in ieder geval een leermoment  ;)



Robert1968

Citaat van: EvdBroek op 22-06-2017  13:45 uHet gaat niet alleen om warm of koud maar ook om er voor te zorgen dat er geen temperatuurschommelingen optreden

Ik heb zelf een Brewbucket met een T-sensor aan de binnenkant. Door het vat op het juiste moment even buiten of in een koele ruimte te plaatsen worden temperatuurschommelingen zo veel mogelijk voorkomen. Kwestie van ervaring met de betreffende giststam.

Jukkie

Citaat van: Robert1968 op 22-06-2017  16:19 uIk heb zelf een Brewbucket met een T-sensor aan de binnenkant. Door het vat op het juiste moment even buiten of in een koele ruimte te plaatsen worden temperatuurschommelingen zo veel mogelijk voorkomen. Kwestie van ervaring met de betreffende giststam.

echt heel effectief koelen is dit niet, aangezien er in het gistvat zelf van alles gebeurt dat warmte genereert. Een koelkast koelt dan echt een stuk harder 'tegen'

Robert1968

In de winter is dit erg effectief, zeker als de temp. lager is dan in een koelkast. Een vorst is perfect voor een (energiezuinige) cold crash.
In de zomer kun je de (kleine) Brewbucket ook gemakkelijk even in een waterbad zetten.

Sander van Dijk

Citaat van: Robert1968 op 22-06-2017  18:38 uIn de winter is dit erg effectief, zeker als de temp. lager is dan in een koelkast. Een vorst is perfect voor een (energiezuinige) cold crash.
In de zomer kun je de (kleine) Brewbucket ook gemakkelijk even in een waterbad zetten.


Toch vind ik gewoon de temperatuur stappen en periodes instellen in mijn T-control controller en dan het gistvat in mijn koelkast zetten toch makkelijker dan het gistvat door verschillende plekken in het huis te sjouwen  >:D

Jacques

Citaat van: EvdBroek op 22-06-2017  13:45 uHet gaat niet alleen om warm of koud maar ook om er voor te zorgen dat er geen temperatuurschommelingen optreden

Maar ook dat je zeggenschap hebt over de vergistingstemperatuur. Via de temperatuur kun je sturen op de smaak van je bier. Lagere temperatuur laat de mout en de hop meer naar voren komen. Hogere temperatuur zorgt voor meer vergistingsproducten waardoor de invloed van de gist groter is.

Easywoods

Citaat van: Easywoods op 19-06-2017  21:02 uIk ben ook wel benieuwd, ik kon het geduld niet opbrengen om te wachten op mijn vergistings(koel)kast dus het brouwsel staat nu te vergisten bij 23 graden  :nut: Vandaag is de koelkast binnengekomen maar is het slangenwaterslot te hoog  :huilen:

Waterslot dus besteld en een mooie aanleiding om het boek van Adrie Otte erbij te bestellen, dat dan weer wel  8)

Maar om een lang verhaal kort te maken, zou het huidige brouwsel nog iets kunnen worden?  :proost:

Zojuist, een week na het bottelen, het eerste flesje geopend... Heel veel "banaan" iets te veel warmte dus tijdens de vergisting denk ik?  :weetniet:

Verder geen rare smaakjes  :proost:

hansHalberstadt

Citaat van: Easywoods op 06-07-2017  21:14 uZojuist, een week na het bottelen, het eerste flesje geopend... Heel veel "banaan" iets te veel warmte dus tijdens de vergisting denk ik?  :weetniet:

Verder geen rare smaakjes  :proost:
Volgens mij doen ze elders op het forum erg hun best om juist banaan te krijgen via het maischschema. (Hermann methode)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.