Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Slurry invriezen  (gelezen 786 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NielsM1980

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Slurry invriezen
« Gepost op: 17-06-2017 18:08 u »
Hallo,

Ik heb een vraagje over het invriezen van gistslurry

Ik heb vandaag wat gistslurry ingevroren maar het substantie is wel aardig hard geworden,
moet dit niet wat slushpuppy achtige substantie blijven?

Ik heb 5 ml glycerine en 25 ml water gemengd en daar bovenop 30 ml gistslurry gedaan en gemengd.

Of komt het dat het zo hard geworden is dat ik het niet goed/ te weinig heb geschud tijdens invriezen?

Bedankt voor de reacties alvast.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: slurry in vriezen
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2017 18:18 u »
Nee, dit hoeft niet zacht te blijven. Ook met de normale hoeveelheid glycerine wordt dit gewoon hard, maar de glycerine beschermt de celwanden van de gist tegen kapot vriezen. Volgens mij werd er hier op het forum door RobinB (is niet meer actief op het forum, maar had er wel veel verstand van) een eindconcentratie van ca 10% tot 15% glycerine aanbevolen.


Edit: ik zie nu dat er 10 tot 30% werd geadviseerd, maar 10% is dan wel echt laag, beter wat meer aanhouden. link en link en link  En de meeste glycerine bevat 83% glycerol en daar gaat het eigenlijk om, dus in jouw geval heb je nu wel te weinig glycerol voor het mooi.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: slurry in vriezen
« Reactie #2 Gepost op: 17-06-2017 18:19 u »
Ik denk dat je teveel water hebt in het uiteindelijke mengsel. Een verhouding glycerine / starter van 1/1 of 1/3 werkt beter. inderdaad wel flink schudden tijdens het invriezen omdat het anders snel ontmengd.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: be
Re: slurry in vriezen
« Reactie #3 Gepost op: 17-06-2017 19:01 u »
Ik gebruik 1/3 glycerine, 1/3 water, 1/3 slurry. in deze verhouding bevriest dit pas bij een temp lager dan -18°C maar het hoeft zelfs niet te bevriezen om jaren te kunnen bewaren.

Online Lange Möpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: slurry in vriezen
« Reactie #4 Gepost op: 27-11-2017 21:01 u »
Ik gebruik 1/3 glycerine, 1/3 water, 1/3 slurry. in deze verhouding bevriest dit pas bij een temp lager dan -18°C maar het hoeft zelfs niet te bevriezen om jaren te kunnen bewaren.

Welke hoeveelheid slurry vries je dan in? Hoeveel is nodig om er goed een starter van te kunnen maken?

Hoe gaat dat dan? Doe je de volledige inhoud van het ingevroren goedje bij je wort, incluus de glyserine?

Tags: