Waarom vinden velen het zelf maken van een recept nou zo moeilijk?

Gestart door Oscar, 18-03-2019 19:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jaapz

 
Citaat van: Gerb op 19-03-2019  09:27 uWat wil je nou eigenlijk bereiken met je bericht Oscar? Sommige mensen vinden het moeilijk om hun auto te repareren of hun belastingformulieren in te vullen? En dan zoeken ze hulp. Daar is toch niets mis mee? Dus haal dat stokpaardje uit je reet en relax..

Mee eens, ik snap het punt van dit draadje niet echt. Het enige wat dit doet is mensen ontmoedigen om dingen te vragen omdat ze denken dat iemand in hun draadje komt trollen met de implicatie dat ze dom zijn om zo'n domme vraag te stellen

ray81

Dit is mijn traject tot nu toe. Ik probeer hierbij elke keer een klein stapje te zetten. Een grote stap vind ik een te groot risico en ik heb geen zin in mislukt bier. Maar met kleine stapjes kom je er ook wel.
  • Paar keer blikbrouwen om te kijken of ik de hobby wel leuk vind
  • eerste keer moutbrouwen met ervaren brouwer om de fijne kneepjes te leren*
  • moutpakket, kijken of het zelf wel lukt, zonder te hoeven wegen/etc
  • zelf recept gemaakt**
  • herhalen recept uit eerste keer moutbrouwen***

* dit zou ik iedereen aanraden, heb hier zoveel van geleerd
** ik heb hierbij geprobeerd een beetje in dezelfde (Belgische) hoek te blijven als waar ik daarvoor gebrouwen heb. Had daarin een type gekozen en heb een paar recepten gelezen. Aan de hand van software een recept samengesteld (en expres niet gedeeld). Zit nu een week op fles, maar alles ziet er goed uit. Ga hieruit dus ondervinden hoe moeilijk het is om zelf een recept te maken haha.
*** ga ik over een paar weken doen

Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet. Denk dat ik zelf een recept maak, maar dan juist in een andere hoek qua type.

Scorpionrose

Citaat van: ray81 op 19-03-2019  11:02 uDit is mijn traject tot nu toe. Ik probeer hierbij elke keer een klein stapje te zetten. Een grote stap vind ik een te groot risico en ik heb geen zin in mislukt bier. Maar met kleine stapjes kom je er ook wel.
  • Paar keer blikbrouwen om te kijken of ik de hobby wel leuk vind
  • eerste keer moutbrouwen met ervaren brouwer om de fijne kneepjes te leren*
  • moutpakket, kijken of het zelf wel lukt, zonder te hoeven wegen/etc
  • zelf recept gemaakt**
  • herhalen recept uit eerste keer moutbrouwen***

* dit zou ik iedereen aanraden, heb hier zoveel van geleerd
** ik heb hierbij geprobeerd een beetje in dezelfde (Belgische) hoek te blijven als waar ik daarvoor gebrouwen heb. Had daarin een type gekozen en heb een paar recepten gelezen. Aan de hand van software een recept samengesteld (en expres niet gedeeld). Zit nu een week op fles, maar alles ziet er goed uit. Ga hieruit dus ondervinden hoe moeilijk het is om zelf een recept te maken haha.
*** ga ik over een paar weken doen

Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet. Denk dat ik zelf een recept maak, maar dan juist in een andere hoek qua type.

Jouw traject is helemaal niets mis mee.Ik denk dat voor velen dit de beste manier is om te beginnen.
Ik zelf heb dit niet gedaan maar ik zou anderen dit wel aanraden.

Jaap W

Mijn eerste 2 biertjes waren precies volgens een bestaand recept gebrouwen. Daarna ben ik gaan "rommelen" met de mouten, hoppen, gisten, maischschema's en -temperaturen, dry hoppen enz. enz. en dat doe ik nu nog steeds. Tot nu toe levert mij dat prima biertjes op en als het een keer iets minder is volgens mijn kennissen, dan is het zoals Oscar al gezegd heeft; jammer voor hun, meer bier voor mij. :proost: :biersmile:
Ik heb nu wel een paar biertjes naar eigen recept die ik wel weer ga brouwen, maar experimenteren blijf ik doen.  :brouwen:

Eric v B

Citaat van: Gerb op 19-03-2019  09:27 uWat wil je nou eigenlijk bereiken met je bericht Oscar? Sommige mensen vinden het moeilijk om hun auto te repareren of hun belastingformulieren in te vullen? En dan zoeken ze hulp. Daar is toch niets mis mee? Dus haal dat stokpaardje uit je reet en relax..
Citaat van: jaapz op 19-03-2019  09:40 uMee eens, ik snap het punt van dit draadje niet echt. Het enige wat dit doet is mensen ontmoedigen om dingen te vragen omdat ze denken dat iemand in hun draadje komt trollen met de implicatie dat ze dom zijn om zo'n domme vraag te stellen
Volgens mij is het een aanmoediging om creatief te zijn en gewoon proberen een bier te brouwen. Maw het wordt altijd wel bier en leer ervan.
Soms zie ik wel eens berichten voorbij komen inde trant van: "Heeft er iemand een goed recept voor een Tripel/IPA/Quadrupel/..../enz. enz."
Zoals velen in dit draadje doen: zoek eerst eens op het WWW voordat je dit soort vragen stelt. Er staan zoveel recept op het net, velen hebben reviews. Nadat je iets gevonden hebt zet je het om naar jouw installatie en eventueel naar de ingrediënten die je op voorraad hebt. Als je niet helemaal zeker bent kun je het recept hier posten en laten beoordelen. Adhv de feedback kun je het recept aanpassen en dan brouwen.



Wildor

Ik vind het heerlijk om andermans ingewikkelde recepten te lezen, echter in de praktijk heb ik er initieel weinig aan.
Het is veel beter om in het begin 'een beetje aan te klooien' en verrast zijn dat het prima bier geworden is.
De smaak die je ervaart, met de kennis van de ingrediënten die je erin gestopt hebt vertellen je veel meer.

Elke keer ga je jezelf verbeteren, en heb je de neiging om te leunen op andermans recepten.
De reden waarom brouwers graag even checken of het in elkaar gedraaide recept wel correct is zal voornamelijk geboren zijn uit Hollandse zuinigheid. Het is immers zonder om drie kratten bier gebrouwen te hebben en tot de conclusie komen dat het niet is geworden wat je er van gehoopt had. Vragen om complete recepten zou je kunnen scharen onder luiheid of onzekerheid, want wellicht 98% van de bieren staat ergens in het forum al beschreven en kun je met wat zoeken terugvinden.

Mijn resultaten zijn ook niet altijd naar wens, maar zodra ik erachter kom wat ik mis, of verkeerd gedaan heb dan is dat een waardevolle les geweest die zijn geld dubbel en dwars waard was. Mijn laatste batch had een te hoog eind SG, resultaat een dubbel die wat 'te zoet' aandoet. Achteraf blijkt dat ik te trots was op mijn hogere rendement, daardoor kon mijn gist niet meer suikers omzetten en had ik blijkbaar mijn maximum SVG% gehaald. :denken: Daar heb ik veel van geleerd: gistkeuze, zorgen dat je het beoogde SG haalt, of corrrigeert, brouwzaalrendement aanpassen. De angst was dat het een slecht bier zou worden, dus ik heb slechts twee kratten gebotteld en de rest zo de gootsteen in laten lopen. Reden hiervoor is dat ik binnenkort nog een ander bier wil brouwen, en daar ook twee tot drie kratten voor nodig heb.

Wat is goed, wat is fout? Dat weet ik pas over een week op 5 tot 8 wanneer mijn bier gerijpt is. Wellicht sla ik mijzelf dan voor de kop.
Had ik vooraf mijn recept kunnen posten, ja en wellicht daar diverse meningen over gelezen en aanpassingen gemaakt. Maar dan is het niet meer 'mijn' bier.

Voor iedereen die zijn eigen bier recept wilt maken zou ik zeggen, begin met een SMaSH, neem daarna een Tripel of een blond bier en proef en leer. Blijf vooral ALLES wat je doet, verandert etc. noteren in je brouwlogboek/software. Leg de lat niet te hoog. Wees niet te bang om fouten te maken, ook al kost het je een batch. Het wordt altijd bier! En als je het zelf niet lekker vind, dan voer je het je vrienden en geniet je ervan als ze liegen dat het lekker is.  :nut: Komen ze de volgende keer niet zo snel 'proeven' als je weer eens met je brouwketel in de weer bent geweest.  ;)

Kortom, gewoon doen :brouwen: en verras jezelf!  :hoera:

William

VanDenBerge

Ik vind het een interessante stelling. Ik ben een beginner en heb nu mijn 5e batch in de gistkast staan. De eerste drie waren van een moutpakket (Brouwbroeders) en nu dan de tweede keer mijn "eigen" saison.
De reden om een bekend recept te kiezen is denk ik de veiligheid. De angst om fouten te maken, ingrediënten verspilling, verloren tijd en inspanning, verloren trots en motivatie. Dit kunnen allemaal redenen zijn om voor die veiligheid te kiezen. Ook kan je het doen om je puur te focussen op het proces in plaats van op het resultaat.
Daarentegen haal ik meer voldoening uit het de creativiteit, het lef en de originaliteit (al is dat met alle informatie op het net ook een relatief begrip). Ik ben er van overtuigd dat je het meeste leert van je fouten. Het risico is wel dat je er geen bier aan overhoudt, maar als ik de verhalen op het forum lees is de oorzaak daarvoor meestal niet het recept. Ik zag laatst de spreuk "Bad decisions make great stories". Dit probeer ik in zo'n geval ook maar te bedenken.

Je kan het ook vergelijken met het leren spelen van een muziek instrument. Door alleen bladmuziek te lezen leer je geen piano spelen. Als je een tijd lang een electische gitaar in een metal band speelt kan het ook heel leuk en vernieuwend zijn om eens mee te jammen in een jazz-sessie.

wiliam

Ik persoonlijk denk, dat vele nu antwoorden , met de gedachte dat Oscar meld, dat een recept volgen, onzin is.
Maar de vraag is, waarom vele het moeilijk vinden om zelf een recept samen te stellen.
Topic starter meldt eigenlijk, waar maak je jezelf druk om? Als je de kennis hebt, en de diverse naslagwerken en boeken hebt doorgenomen. Dan kun je een recept volgen, maar als je een eigen recept zoekt, ben dan niet bang,
vertrouw op je beginnende, opgebouwde ervaring en kennis. Het kan een andere smaak krijgen , dan verwacht, maar het is zelden slecht te drinken.
Dus de vraag zou in mijn ogen moeten zijn.
Waarom zijn vele zo onzeker, bij het zelf maken van een recept?
Waarom hebben jullie niet meer vertrouwen in jezelf?

Elk bier dat niet besmet raakt door een niet bedoelde infectie, is in het algemeen te drinken.
Is het niet naar jou smaak, pas het recept aan , en je vindt vanzelf je eigen godendrank.
Ben dus niet bang, en gewoon doen, je kunt het allemaal.
Vraag je advies, dat is geen schande, maar heb vertrouwen in jezelf, en je instinct.
Als ik zelf een recept zoek, kan ik nog wel eens aan mijn leverancier vragen van, ik zoek (bijvoorbeeld) nog een tarwe, welke adviseer je? Maar het basisrecept maak ik zelf. Bij een nieuwe stijl, volg ik 1 keer het kookboek , en dan ga ik spelen.

Oscar

Citaat van: wiliam op 19-03-2019  18:44 uWaarom hebben jullie niet meer vertrouwen in jezelf?

Dat dus... :brouwen:

haicoterbeek

Citaat van: Gerb op 19-03-2019  09:27 uWat wil je nou eigenlijk bereiken met je bericht Oscar? Sommige mensen vinden het moeilijk om hun auto te repareren of hun belastingformulieren in te vullen? En dan zoeken ze hulp. Daar is toch niets mis mee? Dus haal dat stokpaardje uit je reet en relax..
Ghe ghe ghe!

Oscar kookt ook zonder kookboek. Hij heeft zelfs nog nooit een kookboek gebruikt. Hij gooit bij de AH van alles in zijn mandje en s'avonds blijkt het nog te eten ook!







hansHalberstadt

Lekker boerenkool met rijst en biefstuk. Zeer inventief en vernieuwend.
Ik kan me voorstellen dat je dit topic gebruikt om mensen te motiveren om te gaan durven zelf recepten te maken, maar dan zou je het ook een beetje in die richting moeten sturen. Maar dit soort opmerkingen helpen daar niet echt bij vrees ik

Als "ze zijn bang om fouten te maken...kunnen niet logisch nadenken....lezen niet eerst.
hoe moeilijk is het om met wat basismouten en een klein beetje caremout en wat hop een bier te brouwen.....Serieus..ik vraag me dit werkelijk af....als je denkt dat dit te hoog gegrepen is....wat kun je dan wel.." 
 

haicoterbeek

Citaat van: hansHalberstadt op 19-03-2019  20:39 uLekker boerenkool met rijst en biefstuk. Zeer inventief en vernieuwend.
Ik kan me voorstellen dat je dit topic gebruikt om mensen te motiveren om te gaan durven zelf recepten te maken, maar dan zou je het ook een beetje in die richting moeten sturen. Maar dit soort opmerkingen helpen daar niet echt bij vrees ik

Als "ze zijn bang om fouten te maken...kunnen niet logisch nadenken....lezen niet eerst.
hoe moeilijk is het om met wat basismouten en een klein beetje caremout en wat hop een bier te brouwen.....Serieus..ik vraag me dit werkelijk af....als je denkt dat dit te hoog gegrepen is....wat kun je dan wel.."
Biefstukreepjes met broccoli in zwartebonensaus is wel lekker hoor. Blond biertje erbij. Mmmmmmmm

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 20-03-2019  06:23 uBiefstukreepjes met broccoli in zwartebonensaus is wel lekker hoor. Blond biertje erbij. Mmmmmmmm
Laten we niet afdwalen.  Leest anders zo moeilijk door het topic achteraf.

Wallie

Citaat van: Oscar op 18-03-2019  22:19 uDus jij kookt nog altijd met een groot kookreceptenboek?  :weetniet:  Wanneer kookte jij je eerste gerecht zonder kookboek? Ik ben echt niet de beste kok maar heb sporadisch een kookboek geraadpleegd. ;)... Hoe moeilijk is het om met wat basismouten en een klein beetje caremout en wat hop een bier te brouwen? Serieus..ik vraag me dit werkelijk af. Als je denkt dat dit te hoog gegrepen is, wat kun je dan wel? :nut: :)   Het is allemaal niet zo moeilijk...  :brouwen: Lees dit eens    :brouwen:

Je bent wel erg zeker van jezelf. En daardoor komt je post ook best hard over als je zulke dingen als hierboven zet.
Als iemand nou iets doet waar hij zich goed bij voelt komt de rest zelf wel...

Zambezi Special

Ik vind het wel een interessante stelling....

Ik kan alleen voor mezelf spreken.
Ik ben een absolute beginner en wil zeker mijn eigen recepten maken. En daar heb ik inderdaad hulp bij gevraagd (en gekregen).
Ik moet nog leren wat de verschillende combinaties doen. Welke gist past goed bij welke hop? En welke absoluut niet etc, etc.

Ik wil alles in het begin zo simpel mogelijk houden. Dus eerst brouwen met een simpel recept (gebaseerd op mijn smaak-voorkeuren) en dan uitproberen.

dirk

Citaat van: Wallie op 20-03-2019  14:14 uEn daardoor komt je post ook best hard over als je zulke dingen als hierboven zet.

Ouch, het is beter wat meer zelfvertrouwen te hebben hoor.

Oscar die prutst er ook maar wat op hoor.  ;D

Citaat van: Zambezi Special op 20-03-2019  15:01 uIk vind het wel een interessante stelling....

Ik wil alles in het begin zo simpel mogelijk houden. Dus eerst brouwen met een simpel recept (gebaseerd op mijn smaak-voorkeuren) en dan uitproberen.


Goed zo.

Leer eerst maar eens kruipen voordat je gaat lopen, laat staan rennen.

tdp

En met dat gepruts heeft hij toch een leuke brouwerij neergezet ;).

seed7

Tsja, toen ik met brouwen begon was er niet veel om een recept mee te maken, pilsmout en soms wat muenchner. Kleurloze hop uit een zakje.

Te veel keus maakt het niet makkelijker, "die quahl der wahl", keus maakt ongelukkig, zeker in een tijd waarin alleen het beste goed genoeg is.

Aan de receptuurkant is er maar weinig dat je echt fout kunt doen dwz er zijn geen mout combinaties die niet harmoniëren, er zijn maar een paar mouten waar je echt te veel van kunt gebruiken (Special B!). Van heel veel mouten kun je veel meer gebruiken dan de leveranciers aangeven. Brown 40%, Cara 40%, zwart 15%, pale chocolate 30%, chocolate 20%, melanoidine 30% etc.

Hop is iets lastiger maar vooral persoonlijke smaak, van mij hoeft er geen citrusfruitschaalhop in een stout. Dat harmonieert niet. Anderen zijn er gek op. Is het te bitter, dan de volgende keer een handje minder.

Gistkeuze, ik zal niet zeggen dat het niets uit maakt, maar met een verkeerde gist krijg je geen ondrinkbaar of slecht bier. Kijk vooral of de gist wel of niet fenolisch is. Een kruidnagelstout is niet je dat. Ondergisters kun je gewoon warm inzetten, geeft een andere smaak. Bovengisters liever niet op 10C.

Maischschema, pfffft, vergeet de eiwitrust, verder maakt het niet heel veel uit tenzij je bewust speciale dingen wilt.

Ik brouw stijlloos, waar als je een stijl wilt volgen, literatuur onderzoek en proberen de stijl tot haar minimum te reduceren en je daar door laten inspireren.

sowieso, drie mouten en een twee hoppen volstaat, minder is meer. Meer gisten natuurlijk wel doen, dat is nu juist iets waar men veel te voorzichtig is.

KISS

Ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.