Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 4 Granen IPA  (gelezen 1226 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 723
  • Land: nl
4 Granen IPA
« Gepost op: 02-05-2018 18:13 u »
IPA's kan ik steeds meer waarderen. Een paar jaar terug vond ik ze echt smerig, maar mijn smaak heeft zich blijkbaar ontwikkeld, en ik drink nu in de lente en zomer graag een IPA bier.

Nu spookte er in mijn hoofd een idee om een ipa te brouwen met gerstemout, tarwe(mout), haver(mout), en roggemout.
Gerstemout spreekt voor zichzelf natuurlijk, tarwe voor betere schuimstabiliteit, rogge voor de kruidige smaak, haver  voor de zachte smaak. Dit in combinatie met citra hop en Cascade hop (en flink dryhop, 5 a 7 gr p/l).

Mijn vraag is: zal deze graan stort uiteindelijk terug te vinden zijn in de smaak? En heeft iemand suggesties wat betreft de verhoudingen van de granen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.426
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #1 Gepost op: 02-05-2018 22:10 u »
De rogge zal je wel proeven. Haver geeft vooral meer body (NE-IPA bevat vaak haver). Ik denk dat je daarnaast de tarwe waarschijnlijk niet echt zal proeven. Bovendien voor schuimstabiliteit heb je het in een IPA niet nodig (daar zorgt de hop wel voor).

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2018 22:06 u »
De rogge zal je wel proeven. Haver geeft vooral meer body (NE-IPA bevat vaak haver). Ik denk dat je daarnaast de tarwe waarschijnlijk niet echt zal proeven. Bovendien voor schuimstabiliteit heb je het in een IPA niet nodig (daar zorgt de hop wel voor).

Maar ook geen reden om het niet te gebruiken :).

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.426
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2018 14:56 u »
Dat klopt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.645
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #4 Gepost op: 05-05-2018 17:27 u »
De tarwe en haver worden volledig weggeduwd door de hop. Die twee laat je gewoon weg.

De rogge geeft een 'dik' mondgevoel, en dat is lekker om de hop wat te verzachten. Gebruik dan wel tenminste 25 %. Een kruidige smaak geeft het overigens niet.

Die roggemout eerst een uurtje op 40 įC zetten in een deel van je beslagwater. Daarna toevoegen aan de rest van je beslagwater en vervolgens de overige mout erbij. Hou dan rekening met de temperatuur van je beslagwater, want die moet hoger zijn.

Oj a en gebruik wat meer water, want de rogge voert er een deel van af via de nattere bostel.

Plan wat meer uren in, want rogge kan heel traag zijn.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #5 Gepost op: 05-05-2018 19:29 u »
Oja en gebruik wat meer water, want de rogge voert er een deel van af via de nattere bostel.

Plan wat meer uren in, want rogge kan heel traag zijn.
Kweenie, maar een 2 weken terug met rogge gebrouwen.
Zo 2 kg roggemout in een totaal van 12 kg mout voor 35 L bier en natuurlijk ook een beetje tarwemout.
De hoeveelheid gerstemout was amper meer dan de helft.
Gewoon beginnen met 50 įC en het schema aanhouden van een erg droge lager.
Spoelen gaat dan gewoon vlot.
Het lijm verhaal heb ik niet ontdekt.
Echter heb ik wel het idee dat mijn bier dikker wordt door rogge.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.645
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #6 Gepost op: 05-05-2018 20:28 u »
Kweenie, maar een 2 weken terug met rogge gebrouwen.
Zo 2 kg roggemout in een totaal van 12 kg mout voor 35 L bier en natuurlijk ook een beetje tarwemout.
De hoeveelheid gerstemout was amper meer dan de helft.
Gewoon beginnen met 50 įC en het schema aanhouden van een erg droge lager.
Spoelen gaat dan gewoon vlot.
Het lijm verhaal heb ik niet ontdekt.
Echter heb ik wel het idee dat mijn bier dikker wordt door rogge.

Fijn. Dan doe je het goed. Heb je vergelijk zonder rogge? Wat was je rendement? Had je gelijke liters? dat kan bijna niet!

Het lijm verhaal heb ik niet ontdekt.
Echter heb ik wel het idee dat mijn bier dikker wordt door rogge.

Voila!

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 723
  • Land: nl
Re: 4 Granen IPA
« Reactie #7 Gepost op: 10-05-2018 20:16 u »
Ondertussen heb ik een recept gemaakt in BrouwHulp, haver en tarwe eruit gehaald en ipv een ipa een apa.
Ik wil graag alleen citra hop gebruiken (ik heb eventueel nog Cascade van mijn eigen hopplant).
Hieronder het recept, op of aanmerkingen zijn welkom.

De 1 minuut hopgift staat voor vlamuit omdat je toch wat bitterheid meepakt tijdens de vlamuit.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW21
Naam receptCitra American Pale ale
Brouwdatum02-04-2018
BierstijlPale Ale (American)
Volume13,0 l
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,1%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement83,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
13,00 lWater uit Hardenberg
4,00 mlMelkzuur
6,31 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l4 mg/l18 mg/l208 mg/l25 mg/l29 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,30 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
0,43 kgRoggemoutWeyermann4 EBC15,0 %
0,14 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,0 gCitrabellen13,2%60 min.12,2 IBU
10,0 gCitrabellen13,2%15 min.12,1 IBU
10,0 gCitrabellen13,2%5 min.4,9 IBU
15,0 gCitrabellen13,2%1 min.1,6 IBU
60,0 gCitrabellen13,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,73 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
7,5 gSafale American (US-05)bovengist



Tags: