Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lagergist of Nottingham voor fruitbier in koude kelder  (gelezen 1185 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline naero

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: ch
Lagergist of Nottingham voor fruitbier in koude kelder
« Gepost op: 30-07-2017 13:42 u »
Beste brouwers,

Deze zomer ben ik een beetje gaan experimenteren met fruitbieren. Ik heb twee glasflessen om in te lageren (18 en 23l), en op dit moment zitten er een porter op pruimen en een Weizen met banaan in. Ik heb net een kersenbier gebotteld en ben daar erg over te spreken.
Ik heb de smaak te pakken dus, en wil er graag meer van gaan brouwen. Helaas doet zo een brouwsel er soepeltjes 4 maanden over om alles uit het fruit te halen, en is mijn kelder niet verwarmd. Op dit moment is het daar bijna constant 22C, maar in de winter gaan die temperaturen flink zakken. Ik denk dat het er in koude winternachten net niet vriest. Toch wilde ik proberen ook s'winters een tweetal fruitbiertjes te maken.
Nou zat ik dus te piekeren over de gist, en zou daar graag jullie mening over horen. Bij lagere temperaturen denk je natuurlijk snel an lagergisten. Alleen vraag ik me dan wel af of er een nadeel is, omdat de gist op de bodem ligt, en de suikers uit het fruit eerst boven ter beschikking komen. Aangezien ik het fruit gewoon bevroren toevoeg, ben ik wel een beetje bang voor infecties (en ja, ik weet dat de lambiekbrouwers dat alleen maar mooi vinden, maar zoveel geduld heb ik echt niet). Natuurlijk is de pH-waarde en het alcohoolgehalte hetzelfde, maar ik vraag me toch af of physieke aanwezigheid niet ook een invloed heeft op competitiviteit (is dat het goede woord?) van de geeente gist tegenover wilde beestjes.
Als alternatief zou ik natuurlijk altijd weer naar de gouwe ouwe Nottingham kunnen kijken. Lallemand geeft aan dat deze op even lage temperaturen vergist als hun meestverkochte lagergist, beiden 10C. Maar kan die lagergist die kou misschien wel beter aan?

Een lang verhaal kort:
  • denken jullie dat dat verhaal van 'lagergist zit op de verkeerde plek om fruit te vergisten' ergens op slaat?
  • denken jullie dat lagergisten actiever zijn bij lagere temperaturen dan Danstar Nottingham?
  • of hebben jullie anders nog alternatieve voorstellen voor gisten?
Bedankt alvast voor jullie antwoorden!

Groeten,
Benno

Tags: