Bottelgist toevoegen moet je doen vóór je bottelt.
Dat begrijp ik. In dit geval was het handiger geweest om voor het bottelen bottelgist toe te voegen, maar dat is op z'n Hollands gezegd een koe in z'n kont kijken

(daar kun je nu dus niets meer aan doen), want dat heeft hij in dit geval niet gedaan. Dus in dit geval lijkt mij de temperatuur wat verhogen even schudden en de flesjes op z'n kop zetten een goede optie. Als dat na 2 weken geen resultaat geeft kun je altijd nog bottelgist toevoegen, maar ik vermoed dat de gist uitgeput is en gewoon een opkikkertje nodig heeft, maar uiteindelijk wel zijn werk zal doen.
Als je niet te lang wacht met bottelen en je voldoende fitte en vitale gist gebruikt is bottelgist naar mijn ervaring nergens voor nodig. Bij mij is de hergisting vaak zelfs al met 3 dagen helemaal klaar. Bij mijn eerste brouwsels was ik wel eens zo ongeduldig (niet goed, weet ik

) dat ik na 1 dag (24 uur) hergisting al een flesje in de koelkast had gezet en dat er toen al behoorlijk koolzuur in zat.
Maar in het geval dat je lang (koud) lagert of met erg weinig of minder vitale gist bent begonnen is het zeker verstandig om bottelgist te gebruiken. Vooral bij bieren met meer alcohol kun je in deze gevallen eerder problemen krijgen met de hergisting. De gist kan dan veel minder hebben. (edit: In dit geval zal de gist ook eerder stoppen bij temperatuur schommelingen, terwijl als de gist wel fit is, zal die gewoon nog even door kunnen gaan.)