Het zal wel een reden hebben maar ik begrijp het niet...

Gestart door pincopallino, 20-06-2017 16:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pincopallino

Er wordt kleurstof ammoniak/karamel toegevoegd. Voor de kleur? Lijkt mij onzin, het is een pils met de +/- standaard ingrediënten. Voor de smaak? Het zou kunnen maar...







bierinjisp

Het staat erbij: ze gebruiken het als kleurstof, zal heel veel mais inzitten wat nu niet echt bijdraagt aan een mooie kleur.

Robert1968

Om te zorgen dat elk brouwsel dezelfde kleur heeft/krijgt.

Eric v B

Citaat van: pincopallino op 20-06-2017  16:05 uEr wordt kleurstof ammoniak/karamel toegevoegd. Voor de kleur ? lijkt mij onzin, het is een pils met de +/- standard ingrediënten. Voor de smaak ? het zou kunnen maar...





Misschien is het bier door de (hoeveelheid) mais te bleek voor commerciële begrippen en moet ie iets gekleurd worden om het een goudgele rakker te laten zijn.

bierinjisp

Heb onlangs zelf een bier gebrouwen met 30% mais en 10% glucoseproducten uit mais (EBC 0). Heb wel wat moeten spelen met mouten om er nog wat kleur aan te geven. en alsnog is het een vrij bleek bier geworden. (Was ook niet de bedoeling om een amber oid te maken, kleur was binnen de verwachting)

EBC

Grote brouwerijen brouwen alles met high-gravity.

Zodra ze gaan aanlengen, verdunnen ze niet enkel het alcoholpercentage en de bitterheid maar ook de kleur. Je krijgt dan een heel bleek pils, bijna water. Vandaar de kleurstof, om het weer op pils te doen lijken.

Des te meer reden om te stoppen met het imiteren van de grote pilsbrouwerijen. Wat zij doen, is op ons hobbybrouwers niet van toepassing.

daniel_oud

Fransen brouwen veel slecht bier. Gelukkig is er nu langzaam aan ook een craft bier revulatie gaande, maar het gaat wel traag aangezien het een wijnland is. Als je kijk in de supermarkt zie je of veel import(Belgisch), of Frans bier van matige kwaliteit waar dikwijls rare ingrediënten aan toegevoegd zijn. caramel, ascorbinezuur, noem maar op. Niet dat het slechte ingrediënten zijn, maar het is toch helemaal niet nodig in bier?

chthon

In het noorden van Frankrijk (dep. Nord Pas de Calais) zijn er veel goede, relatief kleine brouwers, en je kunt hun producten in de supermarkten in die streek kopen (Auchan bvb.). Ook in Picardië is er een groeiende hoeveelheid kleine brouwerijen met goede producten. In Bretagne ben ik er ook een paar tegengekomen vorig jaar, maar Bretagne is groot en relatief dun bevolkt, dus is de hoeveelheid producten wat kleiner. Maar hier ook: in de Super U kun je deze locale producten gemakkelijk vinden.

Karamel: wordt al sedert de 19de eeuw gebruikt in Engelse bieren.
Ascorbinezuur: heeft blijkbaar positieve effecten om oxidatie tegen te gaan.


Koen S

Ascorbinezuur is vitamine c, een natuurlijk anti-oxidant. Kleine dosis bij overhevelen zorgt voor minder oxidatie.

daniel_oud

Citaat van: Koen S op 20-06-2017  18:00 uAscorbinezuur is vitamine c, een natuurlijk anti-oxidant. Kleine dosis bij overhevelen zorgt voor minder oxidatie.

Dat weet ik, daarom ook dat ik ook het geen 'slechte' ingrediënten noemde. Ik vind echter de puurheid van bier zo mooi, graan water gist en hop. Als je steeds maar dingen gaat bijvoegen omdat het beter zou zijn mis je die puurheid. Daarnaast, waar is het einde? Straks is het net als met wijn dat er tientallen stoffen in kunnen zitten zonder vermelding op het etiket.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 20-06-2017  17:58 uhttp://goedgezond.info/2015/02/25/onderzoek-karamelkleurstof-onveilig/

Als karamelkleurstof een groot risico is voor de gezondheid mag je ook geen donkere caramouten meer gebruiken want die zitten bomvol met karamelkleurstoffen. Het is bekend dat sommige Maillardproducten kankerverwekkend zijn. Wil dat meteen zeggen dat je geen brood mag eten met een bruin korstje, geen geroosterd brood en niets van de bbq mag eten?


Citaat van: daniel_oud op 20-06-2017  20:24 uDat weet ik, daarom ook dat ik ook het geen 'slechte' ingrediënten noemde. Ik vind echter de puurheid van bier zo mooi, graan water gist en hop. Als je steeds maar dingen gaat bijvoegen omdat het beter zou zijn mis je die puurheid. Daarnaast, waar is het einde? Straks is het net als met wijn dat er tientallen stoffen in kunnen zitten zonder vermelding op het etiket.

Wat is puur? Hoort daar volgens jou ook geen melkzuur toevoegingen bij terwijl de gist dit zuur tijdens elke vergisting aanmaakt?
En als je onder puur natuurlijk bedoelt dan kun je beter geen suiker in de koffie doen want de geraffineerde suiker is ook niet puur. Of juist wel? Kristalsuiker is geraffineerde suiker zonder verontreinigingen. Het is maar wat je onder puur verstaat.


Zo. De knuppel is in het hoenderhok...

DLB

Citaat van: Jacques op 20-06-2017  23:07 uZo. De knuppel is in het hoenderhok...

Haha.

Edwin brouwt

CiteerZo. De knuppel is in het hoenderhok


Haha, goeie Jacques, leuk onderwerp.


Eten en drinken met toevoegingen blijft inderdaad in 'dingetje'. Als je ziet wat er tegenwoordig in bijvoorbeeld brood en banket zit behalve graan, water en gist, vraag je je (zeker ik als hobby-broodbakker) af waar dat toch allemaal voor nodig is.


Ik denk dat veel producten onnodig "aangekleed" worden met allerlei toevoegingen om ons het idee  te geven dat iets gezond/oer/ambachtelijk/handgemaakt etc. is. Nadeel zou kunnen zijn dat onze smaak hiermee wordt afgevlakt: spruitjes en lof mogen niet te bitter zijn, in Hollandsche mayonaise zit belachelijk veel suiker, bruin brood wordt belachelijk donker gemaakt (met moutpoeder) om ons het idee te geven dat het ongelofelijk gezond is en ga zo maar door.


Als brouwer (en broodbakker) vind ik het zelf de kunst en het mooist als het met simpele pure producten kan.


Dat gezegd  hebbende: toevoegingen hoeven niet altijd ongezond te zijn, voedseltechnologen maken ook mooie dingen zodat bijvoorbeeld eten en drinken langer bewaard kan worden en er minder verspilling is.
Dus de laten we daar niet al te paranoia over doen  :nut:

Adrie

Ik vind er wel een verschil zitten tussen een slecht bier beter proberen te maken met een toevoeging of een kundig gebrouwen bier waar je iets aan toevoegt om het brouwproces goed te laten verlopen. Een voorbeeld van het eerste is het bijkleuren van een door maïs overladen, high gravity (goedkoop!) gebrouwen bier. Kleurstof is niet nodig in een ambachtelijk gebrouwen pils. Een voorbeeld van het tweede is toevoegen van calciumchloride om het waterprofiel op orde te krijgen en melkzuur om de pH bij te stellen.

seed7

Adrie,

t.a.v. het tweede punt, je zou ook gewoon bier kunnen brouwen dat bij je water past...

Ingo

HopSwiers

Citaat van: Adrie op 21-06-2017  09:10 uIk vind er wel een verschil zitten tussen een slecht bier beter proberen te maken met een toevoeging of een kundig gebrouwen bier waar je iets aan toevoegt om het brouwproces goed te laten verlopen. Een voorbeeld van het eerste is het bijkleuren van een door maïs overladen, high gravity (goedkoop!) gebrouwen bier. Kleurstof is niet nodig in een ambachtelijk gebrouwen pils. Een voorbeeld van het tweede is toevoegen van calciumchloride om het waterprofiel op orde te krijgen en melkzuur om de pH bij te stellen.

Daar ben ik het wel volledig mee eens!

Adrie

Citaat van: seed7 op 21-06-2017  09:57 ut.a.v. het tweede punt, je zou ook gewoon bier kunnen brouwen dat bij je water past...

Touché. Inderdaad, maar dat zou wat saai worden.

Serge VL

Citaat van: Jacques op 20-06-2017  23:07 uAls karamelkleurstof een groot risico is voor de gezondheid mag je ook geen donkere caramouten meer gebruiken want die zitten bomvol met karamelkleurstoffen. Het is bekend dat sommige Maillardproducten kankerverwekkend zijn. Wil dat meteen zeggen dat je geen brood mag eten met een bruin korstje, geen geroosterd brood en niets van de bbq mag eten?

Maar voor karamel geproduceerd door de industrie zijn er wel limieten opgelegd wat betreft de maximale concentratie van de schadelijke onzuiverheden gevormd bij de productie.

Hier op het forum lees je dikwijls dat een heel aantal zelf karamel beginnen te maken,
Gewone karamel lijkt mij geen probleem daar worden ook bijna geen schadelijke onzuiverheden bij gevormd.
Het maken van karamel met DAP, dan maak je eigenlijk ammonium karamel, daar worden wel die schadelijke onzuiverheden bij gevormd, hoe ga je zelf deze concentratie bepalen of in de hand houden?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG%3A1995L0045%3A20060410%3ANL%3APDF pagina 22 tem 25

Trouwens voor de leeftijdsgroep van 31 tot 69 jaar is de inname van ammonium karamel via bier ongeveer 33% van de totale inname tov 18% ten gevolge van bakkerij producten aangevuld nog eens ongeveer 18% door frisdranken.
http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=2d4ea012-1970-4ee8-b7b5-739f23205915&type=org&disposition=inline

Toch stof tot nadenken


pincopallino

Citaat van: Adrie op 21-06-2017  09:10 uIk vind er wel een verschil zitten tussen een slecht bier beter proberen te maken met een toevoeging of een kundig gebrouwen bier waar je iets aan toevoegt om het brouwproces goed te laten verlopen. Een voorbeeld van het eerste is het bijkleuren van een door maïs overladen, high gravity (goedkoop!) gebrouwen bier. Kleurstof is niet nodig in een ambachtelijk gebrouwen pils. Een voorbeeld van het tweede is toevoegen van calciumchloride om het waterprofiel op orde te krijgen en melkzuur om de pH bij te stellen.

Hier worden spijkers met kop geslagen!...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.