Ik kon helaas onverwacht niet in Goes aanwezig zijn... nu ik de foto's van de prijsuitreiking en gezelligheid heb gezien baal ik daar wel een beetje van...

Wel zeer tevreden met de 86 punten.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | PO2.2 |
Naam recept | SD - Smoking Darling (2017) |
Brouwdatum | 7-4-2017 |
Bierstijl | Porter (Robust) |
Volume | 25,0 |
Begin SG | 1,072 SG |
Eind SG | 1,020 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 72,2% |
Alcoholgehalte | 6,8 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 157 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 86 IBU |
Brouwzaalrendement | 80,4 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 20,10 l | Water uit Maarssen |
2,80 ml | Melkzuur |
15,43 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 66 mg/l | 3 mg/l | 12 mg/l | 212 mg/l | 9 mg/l | 1 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,45 kg | Pale mout | Weyermann | 6 EBC | 45,7 % |
1,15 kg | Rookmout | Weyermann | 6 EBC | 15,2 % |
1,00 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 13,2 % |
0,70 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 9,3 % |
0,60 kg | Carafa Special II | Weyermann | 1150 EBC | 7,9 % |
0,40 kg | Zwarte mout | Dingemans | 1400 EBC | 5,3 % |
0,25 kg | Chocolademout | Dingemans | 900 EBC | 3,3 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | 1 stap | 68,0 °C | 1 min. | 75 min. | 2,7 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 54,9 g | Northern Brewer | bellen | 10,5% | 60 min. | 70,8 IBU |
45,0 g | Northern Brewer | bellen | 10,5% | 15 min. | 15,5 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 22,0 g | SafAle English Ale (S-04) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 18,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 18,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,020 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 72,2% |
Temp. nagisting | 18,0 °C |
Start lagering | 21-4-2017 |
Temp. lagering | 18,0 °C |
Opmerkingen brouwproces
Maischwater 76 graden
Storten - 68 graden (ik maish in een bottelemmer met filterheks)
90 min maischen
60 min koken
7-4: Brouwen
8-4: Vergisting gestart op 18 graden
10-4: vergisting nog bezig (leek iets rustiger)
13-4: vergisting erg rustig, verhoogd naar 19 graden
21-4: Bottelen
En mijn "etiket" (untappd) mag natuurlijk niet ontbreken....
https://untappd.com/b/maarssentichelbeer-sd-smokin-darling/2054544(heb hem zelf nog niet eens ingecheckt...)