ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste

Gestart door TymonK, 12-06-2017 08:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TymonK

Ik kon helaas onverwacht niet in Goes aanwezig zijn... nu ik de foto's van de prijsuitreiking en gezelligheid heb gezien baal ik daar wel een beetje van... :-[
Wel zeer tevreden met de 86 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkPO2.2
Naam receptSD - Smoking Darling (2017)
Brouwdatum7-4-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume25,0
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)157 EBC
Berekende bitterheid (Rager)86 IBU
Brouwzaalrendement80,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Maarssen
2,80 mlMelkzuur
15,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l3 mg/l12 mg/l212 mg/l9 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,45 kgPale moutWeyermann6 EBC45,7 %
1,15 kgRookmoutWeyermann6 EBC15,2 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC13,2 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,3 %
0,60 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC7,9 %
0,40 kgZwarte moutDingemans1400 EBC5,3 %
0,25 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 stap68,0 °C1 min.75 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
54,9 gNorthern Brewerbellen10,5%60 min.70,8 IBU
45,0 gNorthern Brewerbellen10,5%15 min.15,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering21-4-2017
Temp. lagering18,0 °C

Opmerkingen brouwproces
Maischwater 76 graden
Storten - 68 graden (ik maish in een bottelemmer met filterheks)

90 min maischen
60 min koken

7-4: Brouwen
8-4: Vergisting gestart op 18 graden
10-4: vergisting nog bezig (leek iets rustiger)
13-4: vergisting erg rustig, verhoogd naar 19 graden
21-4: Bottelen

En mijn "etiket" (untappd) mag natuurlijk niet ontbreken....


https://untappd.com/b/maarssentichelbeer-sd-smokin-darling/2054544
(heb hem zelf nog niet eens ingecheckt...)

Jacques

Bedankt Tymon voor het plaatsen van het recept. Je naam staat nu in de eregalerij.
Inderdaad jammer dat je er niet was. Het was een hele ontspannende middag waarbij volop de gelegenheid was om te kletsen met medehobbybrouwers.

GerritKwintenberg

Hallo Tymon,

Ik wil je porter binnenkort brouwen en begrijp niet goed uit de tekst hoelang je gekookt hebt?

Is dit 60 min of is dit gewoon 90 min. Beide worden namelijk vermeld.

Daarnaast heb ik nog een vraag over de bitterheid van het bier. Als ik namelijk bij BrouwHulp de gegevens heb ingevuld en de hop heb toegevoegd, geeft BrouwHulp aan dat hij heel bitter is. Klopt dit?

Afwachtend op je reactie,

Met vriendelijke groet,

Gerrit KWintenberg

TymonK

Citaat van: GerritKwintenberg op 06-01-2018  16:01 uHallo Tymon,

Ik wil je porter binnenkort brouwen en begrijp niet goed uit de tekst hoelang je gekookt hebt?

Is dit 60 min of is dit gewoon 90 min. Beide worden namelijk vermeld.

Daarnaast heb ik nog een vraag over de bitterheid van het bier. Als ik namelijk bij BrouwHulp de gegevens heb ingevuld en de hop heb toegevoegd, geeft BrouwHulp aan dat hij heel bitter is. Klopt dit?

Afwachtend op je reactie,

Met vriendelijke groet,

Gerrit KWintenberg
Hoi Gerrit,

90 min inmaischen
daarna spoelen en 60 min koken

Hij is inderdaad erg bitter. 86 IBU / bitterheids index 1,2 volgens BrouwHulp. Maar dat vind ik sowieso lekker en al helemaal om de rook een beetje te balanceren.

Succes ermee!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.