Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste  (gelezen 3251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste
« Gepost op: 12-06-2017 08:36 u »
Ik kon helaas onverwacht niet in Goes aanwezig zijn... nu ik de foto's van de prijsuitreiking en gezelligheid heb gezien baal ik daar wel een beetje van... :-[
Wel zeer tevreden met de 86 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkPO2.2
Naam receptSD - Smoking Darling (2017)
Brouwdatum7-4-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume25,0
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)157 EBC
Berekende bitterheid (Rager)86 IBU
Brouwzaalrendement80,4 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Maarssen
2,80 mlMelkzuur
15,43 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l3 mg/l12 mg/l212 mg/l9 mg/l1 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,45 kgPale moutWeyermann6 EBC45,7 %
1,15 kgRookmoutWeyermann6 EBC15,2 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC13,2 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,3 %
0,60 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC7,9 %
0,40 kgZwarte moutDingemans1400 EBC5,3 %
0,25 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 stap68,0 °C1 min.75 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
54,9 gNorthern Brewerbellen10,5%60 min.70,8 IBU
45,0 gNorthern Brewerbellen10,5%15 min.15,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering21-4-2017
Temp. lagering18,0 °C


Opmerkingen brouwproces
Maischwater 76 graden
Storten - 68 graden (ik maish in een bottelemmer met filterheks)

90 min maischen
60 min koken

7-4: Brouwen
8-4: Vergisting gestart op 18 graden
10-4: vergisting nog bezig (leek iets rustiger)
13-4: vergisting erg rustig, verhoogd naar 19 graden
21-4: Bottelen

En mijn "etiket" (untappd) mag natuurlijk niet ontbreken....


https://untappd.com/b/maarssentichelbeer-sd-smokin-darling/2054544
(heb hem zelf nog niet eens ingecheckt...)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.975
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2017 21:40 u »
Bedankt Tymon voor het plaatsen van het recept. Je naam staat nu in de eregalerij.
Inderdaad jammer dat je er niet was. Het was een hele ontspannende middag waarbij volop de gelegenheid was om te kletsen met medehobbybrouwers.

Offline GerritKwintenberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste
« Reactie #2 Gepost op: 06-01-2018 16:01 u »
Hallo Tymon,

Ik wil je porter binnenkort brouwen en begrijp niet goed uit de tekst hoelang je gekookt hebt?

Is dit 60 min of is dit gewoon 90 min. Beide worden namelijk vermeld.

Daarnaast heb ik nog een vraag over de bitterheid van het bier. Als ik namelijk bij BrouwHulp de gegevens heb ingevuld en de hop heb toegevoegd, geeft BrouwHulp aan dat hij heel bitter is. Klopt dit?

Afwachtend op je reactie,

Met vriendelijke groet,

Gerrit KWintenberg

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
Re: ONK 17 B2 - Smoked Porter - Tymon Kerste
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2018 21:38 u »
Hallo Tymon,

Ik wil je porter binnenkort brouwen en begrijp niet goed uit de tekst hoelang je gekookt hebt?

Is dit 60 min of is dit gewoon 90 min. Beide worden namelijk vermeld.

Daarnaast heb ik nog een vraag over de bitterheid van het bier. Als ik namelijk bij BrouwHulp de gegevens heb ingevuld en de hop heb toegevoegd, geeft BrouwHulp aan dat hij heel bitter is. Klopt dit?

Afwachtend op je reactie,

Met vriendelijke groet,

Gerrit KWintenberg
Hoi Gerrit,

90 min inmaischen
daarna spoelen en 60 min koken

Hij is inderdaad erg bitter. 86 IBU / bitterheids index 1,2 volgens BrouwHulp. Maar dat vind ik sowieso lekker en al helemaal om de rook een beetje te balanceren.

Succes ermee!

Tags: