Recepten > Bewezen recepten

ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers

(1/3) > >>

heijligers:
Met dit recept de vrije klasse gewonnen op het ONK 2017 met 92 punten.

https://untappd.com/b/brouwerij-heijliggerst-scotch-imperial-stout-2016-sis-53/1909950

Opmerking keurmeester:
92 punten
"Mooi bier, ondanks hoge alcohol opmerkelijk doordrinkbaar.
Juweeltje voor de liefhebber."

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptScotch Imperial Stout)KenmerkBrouwsel 53Brouwdatum3-12-2016BiertypeStout Imperial PeatedAantal liters18Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater30,3 literMaischdikte2,6 l/kgMaischwater20,3 literSpoelwater9,8 literKooktijd90 minutenBerekende kleur135 EBC (Dan A. Morey)Berekende bitterheid102 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurMaris Otter74,8 %5766 gr4 EBCPale Chocolate Malt TF5,0 %386 gr600 EBCBlack Swaen Zwartemout4,0 %309 gr1250-1400 EBCGeroosterde gerst TF3,0 %231 gr1375 EBCWhiskymout Heavy 35ppm13,2 %1017 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelStyrian Golding2,5 %50 gr10 minuten4 EBUStyrian Golding2,5 %50 gr5 minuten2 EBUStyrian Golding2,5 %24 gr0 minuten0 EBUGalena13,2 %75 grFWH93 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortSafale US-05Gist toegevoegd alsGist slurryVolume starter2000 mlBeluchtingstijd0 uurTemperatuur giststarter0°COpmerkingenvergist op de slurry van de El Dorado IPA

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte160°C30 minuten2,6 l/kg264°C60 minuten2,6 l/kg368°C10 minuten2,6 l/kg478°C5 minuten2,6 l/kg

Opmerkingen11;00 21.5  br   1086


Rendement viel wat tegen, daarom gecorrigeerd met 817 gram suiker.
Vergist op 20, oplopend naar 22 graden tijdens 1 week hoofdvergisting. Daarna drie weken op 14 graden.
In die tijd stond de rest van deze batch op whiskyvatsnippers.


Wolter:
Nogmaals gefeliciteerd Maarten. Mooi recept. Ik ga deze zeker een keer als inspiratie gebruiken voor een eigen recept.

Jacques:
Nogmaals van harte gefeliciteerd Maarten.
En bedankt voor het plaatsen van het recept. Je naam is nu opgenomen in de eregalerij van dit forum.

Sjaak_Deventer:
Nogmaals gefeliciteerd Maarten!

Steveroni:
Mooi recept! Vraagje: wat betekent FWH bij de laatste hopgift?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie