Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 17 C1 - Blonde + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee  (gelezen 3562 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
Gisteren hele leuke dag gehad in Goes. Leuke lokatie, gezellige mensen en prachtig weer. En met een leuke bonus :)

Daarom mijn recept waarmee ik gister de klasse C op het ONK heb gewonnen. Met als grootste verrassing ook nog Algemeen kampioen  :)

Het bier was bijna niet gekeurd. Maar door een oplettende keurmeester is deze na de grote keuringsronde alsnog gekeurd.

Commentaar van de keurmeester: Mooie blonde. Geur heeft een accent van fruitig en kruidig. Smaak is mooie balans van mout en bitterheid. Goed gedaan!
In totaal 94 punten.

Het is een simpel recept, waarbij de gist (White Labs 550) de grote smaakmaker is. Bitterheid zal hoogstwaarschijnlijk iets lager liggen, want heb mijn eigen Cascade tuinhop gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201702
Naam receptBelgian Blonde
Brouwdatum11-02-2017
BiertypeBlond
Volume18,3 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement67,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Water
13,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC57,7 %
1,000 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC19,2 %
1,000 kgCara-pilsWeyermann5 EBC19,2 %
0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta / Alfa amylase66,0 °C1 min.75 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen10,7%90 min.14,3 IBU
10,0 gSaazpellets3,2%30 min.3,4 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%15 min.4,4 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%15 min.5,6 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%5 min.1,7 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%5 min.2,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Belgian Ale (WLP550)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,5%
Temp. nagisting20,0 °C

Vergisting notities
11/2/17 Temp op 18 C begonnen.
13/2/17 Brix 10.4 SG 1030
20/2/17 Brix  7.5  SG 1012 SVG 79 % Temp naar 21 C
22/2/17 Brix 7.0   SG 1009
24/2/17 Brix 6.9   SG 1008

Gebotteld met 4 gr/L bottelsuiker.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2017 10:06 u »
Nogmaals gefeliciteerd Sjaak! Mooi recept. Het bewijst maar weer dat je door het redelijk simpel te houden tot erg mooie resultaten kan komen.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2017 10:42 u »
Gefeliciteerd met je kampioenschap.

Dat een Belgium Blonde in de tijd van extremen nog in de prijzen valt is al bijzonder.
Jij doet het nog beter.

Geniet van je kampioenschap!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2017 11:02 u »
Nogmaals van harte Sjaak.

Inderdaad een simpel recept hoewel de hoeveelheid carapils wel lekker hoog is. Gaf dat veel body aan het bier?

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2017 11:08 u »
Nogmaals van harte Sjaak.

Inderdaad een simpel recept hoewel de hoeveelheid carapils wel lekker hoog is. Gaf dat veel body aan het bier?

Voldoende! Tegenhanger van de suiker ;)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.006
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #5 Gepost op: 11-06-2017 15:52 u »
Proficiat Sjaak. En dat met eigen Cascade tuinhop geeft het een extra eigen tintje.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #6 Gepost op: 11-06-2017 16:51 u »
Nogmaals van harte gefeliciteerd. De blijdschap bij het winnen van deze prijs is op je gezicht af te lezen.



Bedankt voor het plaatsen van dit recept. Je bent een heel verdienstelijke winnaar met ook nog een tweede prijs in de vrije klasse.

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #7 Gepost op: 11-06-2017 17:15 u »
Gefeliciteerd Sjaak, mooie prestatie!!

Tonny

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #8 Gepost op: 12-06-2017 08:10 u »
Sjaak - gefeliciteerd! Mooie prestatie en bedankt voor het delen van het recept! Vooral de gist is een bron van inspiratie!

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #9 Gepost op: 12-06-2017 08:52 u »
Gefeliciteerd, Sjaak! Maar wij wisten natuurlijk als dat je mooie bieren kunt brouwen. Mooi dat dit nu op deze wijze wordt bekroond. Neem je het bier mee naar de clubavond?  :D]

WLP550 is toch de Chouffe gist?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #10 Gepost op: 12-06-2017 08:59 u »
Gefeliciteerd Sjaak! Mooie prestatie :)

En de WLP550 is inderdaad de la Chouffe gist, Adrie.

Offline Rodger

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 17 C1 - Blonde + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #11 Gepost op: 21-07-2017 12:36 u »
Gefeliciteerd!

Vraagje - wat is jouw brouwzaalrendement? Mijne staat op 73% en dan kom ik uit op een begin SG van 1,064.

Nog een vraagje - waarom heb je niet uitgemaischt op 78 graden? Is dat niet meer nodig door de lange maisch tijd?

gr Rodge

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 17 C1 - Blonde + Algemeen kampioen - Sjaak van der Lee
« Reactie #12 Gepost op: 21-07-2017 13:29 u »
Staat gewoon in het recept, het brouwzaalrendement:
Brouwzaalrendement 67,9 %. Jou rendement ligt hoger, je kunt dus in verhouding met minder grondstoffen toe.

Uitmaischen is een keuze, geen moeten volgens mij.

Tags: