Recepten > Bewezen recepten

ONK 17 C1 + Algemeen kampioen - Blonde - Sjaak van der Lee

(1/4) > >>

Sjaak_Deventer:
Gisteren hele leuke dag gehad in Goes. Leuke lokatie, gezellige mensen en prachtig weer. En met een leuke bonus :)

Daarom mijn recept waarmee ik gister de klasse C op het ONK heb gewonnen. Met als grootste verrassing ook nog Algemeen kampioen  :)

Het bier was bijna niet gekeurd. Maar door een oplettende keurmeester is deze na de grote keuringsronde alsnog gekeurd.

Commentaar van de keurmeester: Mooie blonde. Geur heeft een accent van fruitig en kruidig. Smaak is mooie balans van mout en bitterheid. Goed gedaan!
In totaal 94 punten.

Het is een simpel recept, waarbij de gist (White Labs 550) de grote smaakmaker is. Bitterheid zal hoogstwaarschijnlijk iets lager liggen, want heb mijn eigen Cascade tuinhop gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk201702Naam receptBelgian BlondeBrouwdatum11-02-2017BiertypeBlondVolume18,3 lBegin SG1,059 SGEind SG1,008 SGSchijnbare vergistingsgraad86,4%Alcoholgehalte6,6 vol.%Berekende kleur (Morey)9 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)32 IBUBrouwzaalrendement67,9 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt20,00 lWater uit Water13,80 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO457 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC57,7 %1,000 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC19,2 %1,000 kgCara-pilsWeyermann5 EBC19,2 %0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta / Alfa amylase66,0 °C1 min.75 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU10,0 gMagnumbellen10,7%90 min.14,3 IBU10,0 gSaazpellets3,2%30 min.3,4 IBU20,0 gSaazpellets3,2%15 min.4,4 IBU10,0 gCascade 2016bellen9,0%15 min.5,6 IBU20,0 gSaazpellets3,2%5 min.1,7 IBU10,0 gCascade 2016bellen9,0%5 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType2,0 pak(ken)Belgian Ale (WLP550)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting18,0 °CMax. temp. hoofdvergisting0,0 °CEind temp. hoofdvergisting0,0 °CEind SG hoofdvergisting1,008 SGSchijnbare vergistingsgraad85,5%Temp. nagisting20,0 °C
Vergisting notities
11/2/17 Temp op 18 C begonnen.
13/2/17 Brix 10.4 SG 1030
20/2/17 Brix  7.5  SG 1012 SVG 79 % Temp naar 21 C
22/2/17 Brix 7.0   SG 1009
24/2/17 Brix 6.9   SG 1008

Gebotteld met 4 gr/L bottelsuiker.



Wolter:
Nogmaals gefeliciteerd Sjaak! Mooi recept. Het bewijst maar weer dat je door het redelijk simpel te houden tot erg mooie resultaten kan komen.

Ansius:
Gefeliciteerd met je kampioenschap.

Dat een Belgium Blonde in de tijd van extremen nog in de prijzen valt is al bijzonder.
Jij doet het nog beter.

Geniet van je kampioenschap!

William:
Nogmaals van harte Sjaak.

Inderdaad een simpel recept hoewel de hoeveelheid carapils wel lekker hoog is. Gaf dat veel body aan het bier?

Sjaak_Deventer:

--- Citaat van: William op 11-06-2017  11:02 u ---Nogmaals van harte Sjaak.

Inderdaad een simpel recept hoewel de hoeveelheid carapils wel lekker hoog is. Gaf dat veel body aan het bier?

--- Einde van citaat ---

Voldoende! Tegenhanger van de suiker ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie