Weizen(doppel)bock zonder pilsmout

Gestart door Luiaard, 09-06-2017 17:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Luiaard

Beste forumleden,

Na een aantal weizenbrouwsels wil ik het eens wat zwaarder proberen, namelijk met een weizen(doppel)bock. Ik ben zelf een groots fan van zowel de Aventinus als de Hopfenweizen van Schneider Weisse, dus het mag zeker aan de zware kant zijn. Nu heb ik na wat zoeken en lezen het volgende recept samengesteld, hierbij is de grootste vraag: gaat dit zonder pilsmout lukken? Het mag dus een mooi donker bier worden en het hoeft zeker geen 'doordrinker' te zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk03
Naam receptDe wijze bok
Brouwdatum23-05-2017
BierstijlWeizen(doppel)bock
Volume10,0 l
Begin SG1,068 SG
Berekende kleur (Morey)51 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,75 lWater uit Water
5,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC56,8 %
0,70 kgMünchner IWeyermann15 EBC19,9 %
0,70 kgVienna moutWeyermann7 EBC19,9 %
0,12 kgCarafa IWeyermann900 EBC3,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust45,0 °C1 min.15 min.3,9 l/kg
Beta-amylase64,0 °C6 min.75 min.3,9 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C5 min.30 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,2 gMagnumbellen11,6%90 min.20,2 IBU
6,0 gSaazbellen4,3%30 min.4,5 IBU
6,0 gSaazbellen4,3%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist


Luiaard

Ik heb besloten om het recept dat ik oorspronkelijk als inspiratie gebruikte gewoon volledig over te nemen, daar bleek ook geen pilsmout in te zitten. Ik ben benieuwd wat het gaat worden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk03
Naam receptDe wijze bok
Brouwdatum10-06-2017
BierstijlWeizen(doppel)bock
Volume15,0 l
Begin SG1,068 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,9%
Alcoholgehalte6,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)43 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Arnhem
10,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
1,75 kgMünchner IWeyermann15 EBC35,0 %
0,63 kgVienna moutWeyermann7 EBC12,5 %
0,13 kgCarafa IWeyermann900 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust45,0 °C1 min.15 min.3,0 l/kg
Beta-amylase64,0 °C6 min.75 min.3,0 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C5 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,2 gMagnumbellen11,6%90 min.20,4 IBU
13,8 gSaazbellen4,3%30 min.6,7 IBU
6,3 gSaazbellen4,3%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist


Neetje


Knobby

Citaat van: Neetje op 10-06-2017  11:24 uGenoeg enzymen?
Denk het wel, volgens mij zit er overal enzymen in behalve de carafa

Luiaard

Citaat van: Knobby op 10-06-2017  11:26 uDenk het wel, volgens mij zit er overal enzymen in behalve de carafa

Hier ga ik dus ook van uit. Beoordelend n.a.v. het aantal positieve reacties op het originele recept.

Neetje

Citaat van: Knobby op 10-06-2017  11:26 uDenk het wel, volgens mij zit er overal enzymen in behalve de carafa

Was ff in de war met tarwevlokken  :o

Luiaard

Uiteindelijk heb ik met bovenstaande recept c.a. 14 liter op 1.080 SG. De hoofdvergisting is sinds een dag of twee goed bezig op 23,5 graden. Nu is mijn hoop dat er genoeg gistcellen aanwezig zijn. De smackpack heb ik de dag voor toevoegen gesmackt op die was goed opgezet.

Indien er toch te weinig gistcellen zijn, zou het dan nog mogelijk zijn om tijdens de nagisting een pack toe te voegen?

Luiaard

Na iets meer dan 5 weken op de fles smaakt het bier erg goed. Het heeft erg veel weg van de Aventinus maar met wat meer roost-/nootsmaak. De schuimkraag valt helaas wel snel weg, visueel is dit niet zo mooi. De smaak is echter zoals ik hem graag heb, dus ik kan zeker niet klagen!


Scooby228

Citaat van: Luiaard op 24-07-2017  17:31 uNa iets meer dan 5 weken op de fles smaakt het bier erg goed. Het heeft erg veel weg van de Aventinus maar met wat meer roost-/nootsmaak. De schuimkraag valt helaas wel snel weg, visueel is dit niet zo mooi. De smaak is echter zoals ik hem graag heb, dus ik kan zeker niet klagen!
@Luiaard
Ik ben ook een fan van deze Sneider Weizendoppelbock.  Heb je wijzigingen in het recept aangebracht en nogmaals of vaker gebrouwen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.