Welke gist gebruiken jullie? (op te kweken gist uit commercieel bier)

Gestart door Herman, 25-02-2002 12:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Herman

Hallo brouwers,

In het kader van velen weten meer dan een: kunnen jullie aangeven welke gist jullie veelal gebruiken en evt waarom juist deze? Hopelijk wordt dit een lange discussie, hiermee kunnen we allen ons voordeel doen  :groots: Ik ben dus zowel geïnteresseerd  in korrelgist, gist uit een reincultuur als zelf opgekweekte gisten.

Om maar even af te trappen (willekeurige volgorde), mijn favorieten zijn :

  • Chimay
  • Rochefort 8, spelen met temperatuur geeft mooie esters.
  • Hoegaarden Wit, prima witbiergistje
  • De Verboden Vrucht
  • Westmalle dubbel (kweekt beter dan de tripel)
  • La Chouffe (wordt deze tegenwoordig gepasteuriseerd? Ik krijg er geen beweging meer in....
  • Christoffel = ondergist

Er staat nog het e.e.a. thuis te wachten op een opkweekbeurt, met name een goede Weizengist zoek ik nog.

Verder gebruikte ik weleens de Delta gist (niet meer leverbaar heb ik begrepen?) en heb ik een tweetal Wyeast gisten om nog uit te probepen (Weihenstephan en Lager blend)

Korrelgist heb ik al in geen tijden gebruikt, wie heeft hier goede ervaringen mee, met welk merk? Ik koop vaak wel wat als back-up.

Schroom niet te schrijven, ik ben benieuwd   :bijdrage_forum:

Groet,
Herman

Jens_Jacobs

ik gebruik al tijden de korrelgist (bovengist) van Van Rein.
leuke gist, niet stoffig en prima bewaarbaar in het keukenkastje. Waar van Rein dat vandaan haalt:  geen idee.
Omdat ik een knoeipot ben, maak ik geen giststarter en ga ik zeker geen gist opkweken. Dat wordt bij mij een zuurbad van jewelste. Dan maar een eetlepel met kop op 12 liter wort.

bert

Dag Herman
 :bijdrage_forum:
Ik heb vrij goede ervaringen met Edme-korrelgist. Weinig avontuurlijk misschien  :weetniet:maar ook weinig risico. :dansen: Verder is het ook fijn om gist te pikken uit een flesje Duvel maar wie moet ik dat nog vertellen? :nut:
Mijn meest gedurfde gistavontuur heb ik beleefd met vlierbloesem. Volgens een recept in een kookboek van Roald Dahl (waar een mens allemaal z'n inspiratie niet haalt) zit in het stuifmeel van vlierbloesem immers gist, hij maakt er een soort cider mee, ik heb er bier mee gemaakt :biersmile:.
Waarschijnlijk heb ik ongelofelijk veel risico op contaminatie gelopen :Pmaar het eindprodukt is mijn lievelingskindje geworden :proost:, reken maar dat ik vol ongeduld op de lente wacht. :elifant:

hoogachtend

BeRT

JWVG

Ik gebruik dus vooral Wyeast en (in de V.S.) white labs. De Belgische varieteiten zijn prima, en zijn trouwens ook afkomstig van Belgische trappisten, witbieren etc. Ik wil echter wel beginnen met op kweken. Ik ben nogal gecharmeerd van Rochefort, misschien daar maar eens mee beginnen.

Ik heb voor noodgevallen ook saflager en safale besteld, een brouwvriend van mij is daar erg positief over.

Ik vroeg me trouwens wel af hoe dat met Hoegaarden gaat. Ik weet vrij zeker dat het gefilterd wordt, en dat daarna lagergist wordt toegevoegd in de flesjes. Het is volgens mij dus niet de originele gist die je gebruikt. Of  mis ik iets?

JW.

Herman

Wat betreft de Hoegaarden wit, ik heb hier al een tijdje niet mee gebrouwen (>2 jr). De flesgist schijnt inderdaad een andere te zijn, maar heeft mij altijd voldoende positief resultaat gegeven.

Herman

Andre

Beste Herman en andere brouwers
Hoegaarden witbier lukt niet bij mij!  Ik gebruik steeds Dentergemsch Witbier (biologisch) of Brugsch Witbier (vermoedelijk dezelfde gist).  Daarnaast gebruik ik steeds Rochefort gist.  Voor blonde zwaarde bieren (ales) durf ik nog wel eens gist van Duvel opkweken.
De brouwerij van La Chouffe werd onlangs gemoderniseerd.  Vermoedelijk wordt het bier ook gepasteuriseerd.
Christoffelbier ken ik niet.   Waar kan men dit kopen?

Andre

Beste bert
Gist uit vlierbloesem?
Hoe ga je hier bij te werk?

Cor

Leuke discussie!

Ik heb tot nu toe alleen maar de standaard bovengist gebruikt... Bij de meeste drogisten die zich in bierbrouwen hebben gespecialiseerd (Delft, Amsterdam) is niet anders verkrijgbaar.

Ik vraag me wel af: wordt het bier werkelijk veel lekkerder bij deze andere gisten? M.a.w., is het dus de moeite? Gist opkweken lijkt me erg lastig... ook nog geen ervaring mee. Misschien dat ik nog eens het geduld heb...

Groetjes, Cor.

JWVG

Ha die Cor,

ja, ik denk dat de keuze van gist een *enorme* invloed heeft, althans bij Belgische stijlen en bieren zoals Weizen. Een La Chouffe gist (overigens ook verkrijgbaar bij Wyeast) kun je op 25 graden laten gisten voor het beste resultaat. Dat moet je bij sommige andere gisten niet proberen. De typische smaak van weizen komt voor een groot deel van gist. Dingen als attenuatie etc. verschillen ook. Ik zou eens een hoeveelheid wort in tweeen of drieeen splitsen, en er verschillende gisten in doen. Enorm verschil!

Groetjes, JW.

bert


CiteerGist uit vlierbloesem?
Hoe ga je hier bij te werk?
:bijdrage_forum:Ik heb een giststarter gemaakt van zo'n 4 liter met moutextract (ik zoek me een ongeluk naar de verhouding) Daarin heb ik een vier grote vlierbloesemschermen gegooid. Die vlierbloesem heb ik geplukt op een plek waar hij mooi in het zonnetje stond :engel:en vervolgens héél kort afgespoeld onder stromend water, kwestie van spinnetjes en vliegjes te verzuipen. Na een dag was mijn mandfles al vrolijk aan het broebelen. De starter heb ik met vlier en al in het wort gekieperd. Het fijne is dat als je op deze manier een blond biertje brouwt, er zo net dat toetsje vlier in zit, het zweemt zelfs wat naar een muscat :clownsmile:
Aangezien de bloesems wel wat gespoeld worden maar niet fanatiek, lijkt het risico me wel reeel dat het ooit eens misloopt. Vreemd genoeg lukt het me ook niet om gist te recupereren uit een eerder gebrouwen vlierbloesembiertje.
Hopelijk kan je hier iets mee

Bert

Herman


CiteerChristoffelbier ken ik niet.   Waar kan men dit kopen?
Ik heb wel eens gehoord dat Christoffel (Blond) bier naar België geëxporteerd wordt, misschien is het te krijgen bij een groothandel?

Herman

Edwin

Beste Herman en andere bierminnenden  :proost:

Tot nu toe gebruik ik altijd korrelgist (Farma Export). Dit werkt altijd, is veilig en lekker snel. Morgen ga ik voor het eerst werken met een reincultuur en ik moet zeggen dat ik wat betreft de smaak daar hoge verwachtingen van heb.
Het opkweken van gist uit flesjes wil ik nog niet aangaan. Naar mijn idee kan daar in mijn handen van alles mee mis gaan  :nut:

André,  Wij komen vaak naar België voor het bier en de brandstof, maar je mag ook altijd naar Nederland komen om Christoffel te halen... Dat vind ik helemaal niet erg hoor  ;D ;D :clownsmile:

Edwin

Sander J.

Beste Herman,

Onder het kopje Chimay gist ben ik er in deze rubriek ook al eens over begonnen.
ik vind de korrelgisten vaak een vlakke smaak geven. Soms zelfs teveel gist smaak of wat muf. De Van Rein gist is neutraal, Den Arsegan is al minder en de Geordys is vies.

Met alle commerciele bieren met hergisting op fles kun je in principe wat mee. De Trappisten-gisten zijn altijd goed. Persoonlijke favoriet is toch wel Rochefort, maar ook de Orval, Chimay en Westmalle doen het goed. Verder heb ik Brigand, D'n Schele Oss (Maasland), Brugs Tarwebier, Moerenburg Karakter, Zeezuiper (Scheldebrouwerij), Vlo ('t IJ), Duvel, Delta V, Cluyn, en Grunn Winterbier wel gebruikt.

De gekste ervaring heb ik met Delta V gehad. Ooit een HOOFDgisting zonder schuim gezien ? Ik heb drie keer op het punt gestaan alles weg te gooien. Ook omdat het maar vreemd rook. Maar ik was niet de enige in ons Gilde die dat had dus toch maar doorgegaan. En toch was het eindresultaat goed. Een aardig bier met een gezonde schuimkraag !!! Wie komt dit bekend voor ???

De Hoegaarden heb ik nooit aan de praat gekregen. De Weihenstephan doet het wel goed.

Tot zover (ik begin te schuimbekken) met gistende groet,
Sander.

Andre

Hoi Edwin,
Raak en zo hoort het!

Edwin

Hoi Sander en andere bierminnenden  :proost:

Ik las net dat je ervaring hebt in het opkweken van gisten uit Duvel. Was dat succesvol? Ik heb namelijk begrepen dat de nagisting van Duvel met ondergist plaatsvind. De gist die je dan opkweekt is dus een ondergist en niet de gist van de hoofdgisting.
Met het opkweken van gisten lopen we nog meer risico's. Er zijn veel commerciële bieren op de markt die de nagisting met andere gisten doen dan de hoofdgisting. Er zijn zelfs brouwers die twee gisten toevoegen voor de nagisting: 1 voor de omzetting van suikers en een andere omdat deze 'zo lekker aan de bodem van het flesje plakt'. Het opkweken van trapistengisten is nog het meest veilig. Zij zeggen de oorspronkelijke gisten te gebruiken en ze mogen niet liegen  ;D :engel: ;D
Ik weet dat er op dit forum meer mensen aanwezig zijn die een stuk uitvoeriger kunnen zijn met het gebruik van gisten door commerciële brouwerijen. Misschien hebben zij ook meer en nauwkeriger informatie.

Ik heb mijn eerste ervaring opgedaan met een reincultuur en dat is me tot nu toe goed bevallen. Het brouwsel is gisterenavond overgeheveld voor de lagering, dus kon ik ook meteen even proeven  :lekkerbier: en de smaak is veelbelovend!!  :groots:

PS andré, ik ben blij dat je het zo opvat!

Edwin

Herman

Hoi Edwin,

Ik heb zelf nooit Duvel opgekweekt, maar weet dat leden van mijn oude Bierbrouwvereniging hier wel succes mee hadden. Het verhaal van de twee giststammen heb ik ook vaker gehoord. Een bier met deze gist gebrouwen gaf wel degelijk een Duvelige smaak, dus dat leek wel goed. Wel werkte de gist meen ik vrij traag.

Wat betreft de risico's, als je zuiver werkt en de giststarter voor toevoegen ook nog even ruikt en proeft valt het wel mee.  :D  Ik heb in zo'n 8 jaar gist opkweken slechts een infectie gehad. Niet duidelijk was of dit aan de gist lag.... :-/

Herman

Edwin

Hoi Herman  :proost:

Dat valt inderdaad wel mee. Ik heb nu mijn eerste ervaring opgedaan met andere gist dan korrelgist (Wyeast) en dat is mij goed bevallen. Ik wil dus ook graag gaan experimenteren met opgekweekte gist. Jouw ervaringen geven me in ieder geval moed om het eens te gaan proberen  :gistsmile:
Het klopt toch dat gist, opgekweekt uit trapisten (en dan met name die met een laag alcoholpercentage) de meeste kans op slagen geven?  ???

Volgende week weer brouwen! :brouwen:
Edwin

Herman

Hoi Edwin,

De laagalcoholische trappisten laten zich meestal makkelijker opkweken dan de zware. Maar ook de zware willen wel, laat dat je niet weerhouden  :D
Let er wel op een zo jong mogelijke fles te bemachtigen, dit scheelt in de opkweektijd.  :weetbeter:

Herman

JWVG

En als je het hebt over trappisten, moet ik er wel nog bij aantekenen dat Orval twee gisten gebruikt, 1 trage die voor het specifieke smaakje zorgt, en 1 snellere die het grote werk doet. Je hebt dus kans dat die eerste helemaal ondersneeuwt als je gaat opkweken uit de fles. Maar zo populair is Orval hier niet echt, dus waarschijnlijk bedoel je die niet.

JW.

Herman

Zo heb ik ook weleens gelezen dat de Rochefort gist uit meerdere strengen bestaat. Elk daarvan zou zijn eigen werkzame temperatuur hebben. Zelf vergist ik altijd iets onder kamertemperatuur, in mijn vorige huis altijd in de badkamer  ;D

De bieren die ik met Rochefort heb gebrouwen waren echter behoorlijk vergelijkbaar. Dit is een lekkere, maar wel erg dominante gist om mee te brouwen. Het geeft in elk geval wel het typische Rochefort smaakje mee.

Herman

Edwin

Bedankt voor jullie reacties  :proost:,

Ikzelf had eigenlijk wel het plan om met Orval te gaan werken  :-/, juist vanwege dat specifieke smaakje. Maar ik merk dat dat toch wat lastig kan zijn. Persoonlijk denk ik aan Chimay en Westmalle voor blonde en Rochefort voor de donkere bieren. Dan nog maar even geen Orval  :huilen:

Edwin

Andre

Beste bierbrouwers en -drinkers
Zopas proefde ik mijn pater.  Dit bier heb ik 'per toeval of was het per vergissing' laten gisten met 2 verschillende korrelgisten, een droge gist. en een gewone korrelgist (Edme).
Het is een succes!




JWVG

Ha die Andre,

zou je het recept van die Pater willen posten? Op de daarvoor bedoelde plaats, natuurlijk! Ik weet niet wat de anderen vinden, maar ik zou het op zich heel leuk vinden als mensen wat vaker hun recepten posten. Tot nu toe doe ik het vrij vaak, ik heb het idee dat je er altijd weer wat leuke ideeen uit kunt halen.

Groetjes, Jan Willem.

Edwin

Hoi JW en andere bierminnenden  :proost:

Ik vind je voorstel (natuurlijk) een hele goede. Ik heb hem ook al eens gedaan in een andere thread en vervolgens ook m'n receptje gedropt. Op basis van de reacties heb ik mijn recept iets aangepast en het vervolg is dan ook leesbaar op dit forum. Aanstaande zaterdag ga ik weer brouwen  :brouwen: en zal daar dan ook over gaan berichten.  :bijdrage_forum:
Ik denk dat ik dan nog maar een keer met korrelgist ga werken. Ik ben nu te laat om nog een andere gist op te kweken of op te starten. :-/

Edwin

Herman

Hoi Allen,

Vorige week heb ik met mijn vriendin een fles Chouffe genuttigd en maar eens een laatste poging gewaagd de gist op te kweken.
Afijn, bijna een week na toevoeging van appelsap is er inderdaad leven in de brouwerij!!!! Het lijkt er dus toch op dat de bieren niet gepasteuriseerd worden! Goed nieuws!  :dansen:

Één maar: ik heb de tht datum niet bij de hand, dus wellicht is het nog een oude fles, zal ik nog even checken.

 :degroeten:
Herman


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.