Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Toevoegen ultramoss  (gelezen 2137 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boogaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Toevoegen ultramoss
« Gepost op: 29-05-2017 22:15 u »
Beste allen'  in bepaalde boeken met recepten om bier te brouwen staat dat je ultramoss moet toevoegen, in andere boeken lees je weer dat de eiwitten zelf neerslaan.
Vraag, heeft het toevoegen van ultramoss een toegevoegde waarde of niet. Wie heeft daar ervaring mee.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2017 23:02 u »
Niet doen! Nergens voor nodig. De boeken waarin je dat leest zijn oude boeken met (deels) achterhaalde recepten. Verdiep je eerst in de hedendaagse inzichten en recepten hier op het forum... :brouwen:

Offline Berend Postema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #2 Gepost op: 30-05-2017 08:35 u »
Als je dit spul wel al thuis hebt liggen zeg je dan van:

Maak maar op, het kan geen kwaad en het doet altijd wat.

Of

Gooi maar weg, je hebt er niks aan. Het is verloren energie op je brouwdag.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #3 Gepost op: 30-05-2017 11:10 u »
Ik heb het nog nooit gebruikt, maar het kan m.i. ook geen kwaad. Bier wordt uiteindelijk vanzelf helder :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.619
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #4 Gepost op: 30-05-2017 14:23 u »
Is dit iers mos met een merknaam? Of is het iets anders

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2017 14:30 u »
Ik gebruik het zo nu en dan. Je merkt zeker wel een verschil. Na het toevoegen tijdens koken, zie je dikke klonten eiwit. Wanneer je na het koken netjes filtert, is het wort helderder.  Nodig is het niet, maar wanneer ik bijv een ondergister broouw, wil ik graag helder wort hebben en zo weinig mogelijk eiwitresten in het gistvat.

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2017 15:44 u »
Ik weet niet of het hetzelfde is maar ik gebruik altijd Iers mos a rato van 1g/10L
Mijn wort is na het koelen mooi glashelder.


Dus geen trub in het gistvat.
Bij het bottelen heb ik dan ook altijd helder bier dus ook in mijn glas.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Toevoegen ultramoss
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2017 21:21 u »
Beste allen'  in bepaalde boeken met recepten om bier te brouwen staat dat je ultramoss moet toevoegen, in andere boeken lees je weer dat de eiwitten zelf neerslaan.
Vraag, heeft het toevoegen van ultramoss een toegevoegde waarde of niet. Wie heeft daar ervaring mee.

Niet veel mis mee. Zelf gebruik ik regelmatig Iers mos. Je krijgt daardoor een net betere uitvlokking van eiwitten (lees grotere vlokken). Echt nodig is het niet. Ook zonder Iers mos wordt het bier helder. Is gewoon een kwestie van tijd.

Tags: