FAWBG 2005 C1 - Tripel "De Beuk" - Ron Meerts

Gestart door gelfling, 14-12-2005 10:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

gelfling

Na lang zoeken in mijn puinhoop-administratie eindelijk gevonden:
Federatiekeuring 15-10-2005 C-klasse
Geëindigd op positie 1 van de 67 met een score van 89 punten:

"De Beuk"

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-C  Derek Walsh - klasse  C, Tripel

Min begin SG:  1.065   Max begin SG:  1.080
Min IBU:    15   Max IBU:    40
Min Clr:    12   Max Clr:    32  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         6.50
Anticipated begin SG:          1.078    Plato:             18.99
Anticipated EBC:          13.8
Anticipated IBU:          48.5
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   76.78    L
Pre-Boil Gravity:      1.020    SG          5.19  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Rager


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.9     5.00 kg.  Pilsener 3                    België         1.037      3
  9.2     0.60 kg.  Munich Mout ( licht )     Amerika      1.033     25
  6.2     0.40 kg.  Tarwemout                  België         1.038      4
  7.7     0.50 kg.  Suiker ( Bruin Kandij)    Nederland   1.047     12

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 50.00 g.     Northern Brewer                   Whole    6.50  42.5  60 min.
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.60   6.0  60 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  4.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice     10 Min.(boil)


Yeast
-----

Z.G.B. Tripel Reingist Hertog Jan


Mash Schedule
-------------

Mash Name: De Beuk

Total Grain kg:     6.00
Total Water Qts:   19.02 - Before Additional Infusions
Total Water L:   18.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        18.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Stap1                  7     15     45      45   Infuse    48       18.00   3.00
Stap 2                 9     20     54      54   Direct   ---     -------   ----
Stap 3                 9     60     63      63   Direct   ---     -------   ----
Stap4                  9     30     72      72   Direct   ---     -------   ----
Stap 5                 6      3     78      78   Direct   ---     -------   ----


Total Water Qts:           19.02 - After Additional Infusions
Total Water L:             18.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       22.00 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

Gebrouwen in Overloon

Na het brouwen had ik een begin sg van 1075.

3-08-05 een sg van 1018

11-09-05 een eind sg van 1014




Met de gedachte: Beter laat dan nooit!

MO

Een tripel hoog in de prijzen met een bitterheid van >25 ??? Ik geloof mijn ogen niet!

Kun je iets meer over de gist vertellen?

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 14-12-2005  11:43 uEen tripel hoog in de prijzen met een bitterheid van >25 ??? Ik geloof mijn ogen niet!
Dat bedoelde je ironisch neem ik aan. De hoogst gewaardeerde tripels ziten boven de 30 EBU.
Zie http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/vergelijking%20tripels%20bndestem.htm

Hans Hans

Hopmans

CiteerDe hoogst gewaardeerde tripels ziten boven de 30 EBU.

Gadverdamme,  :-X  speekseltrekkende tripels.

MO

Nee, dat bedoel ik cynisch. BKG keurmeesters houden niet van bittere bieren. Hier wat data  van het ONK 2005:

ONK 05 A1 - Belgische Pale Ale - Coevorder ale Huisbrouwerij `t snatertje 12 EBU
ONK 05 B3 - Vlaams Rood - René olde Hanhof  25 EBU
ONK 05 V3 - Märzen - Jan-Willem den Hartog  25 EBU
ONK 05 V2 - Biere de Garde Ambree  23 EBU
ONK 05 B1 - Middelsluis Rauch Lager 21 EBU
ONK 05 C1 + algemeen kampioen - Tripel - Bram Hoogesteger 18 EBU
ONK 05 D1 - Quadrupel - Jan Spoelstra 17 EBU

Conclusie: keurmeesters lusten alleen bier van rond de 20 EBU. De bitterheid van Amstel pils dus.

gelfling

Het toeval (of was het ironisch gezien geen toeval) was dat de keurmeesters van het BKG waren.....
Bitterheid zegt niet alles over bier. Ikzelf vond er een zoetje in zitten. Dit kan het bittertje natuurlijk ook verdoezelen. Ik vind het onzin om te stellen dat keurmeesters niet van een bittertje houden. Zij keuren aan de hand van commerciele voorbeelden, welke over het algemeen minder bitter zijn om een meer publiek aan te spreken. Zonder referentiekader valt er niets te keuren.
Ik vond het een hele prestatie om in de C categorie sowieso bij de eerste 3 te horen.
Grijp het recept, en probeer het te overtreffen zou ik zeggen....

Wat valt er over de gist te vertellen: Z.G.B. = Zeeuwse gistbank. Werkt perfect, ik doe hier heel veel mee. Even enten en 3 dagen later 2-3 cm schuim erop. Goedkoop, altijd vers en makkelijk.

Ik denk overigens ook dat de hoge plaats mede te danken is aan mijn vorige infectie perikelen. hierdoor ben ik nog secuurder en precieser gaan werken als ooit tevoren. Mijn refractometer is al beina versleten  :D .
 

Oblomov

Citaat van: gelfling op 14-12-2005  10:52 uNa het brouwen had ik een begin sg van 1075.

3-08-05 een sg van 1018

11-09-05 een eind sg van 1014

Met de gedachte: Beter laat dan nooit!
Wat was de brouwdatum?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.