Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)  (gelezen 4191 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Gepost op: 23-05-2017 21:23 u »
Afgelopen zondag heb ik weer eens gebrouwen met mijn Grainfather. Het ging gelukkig beter dan de 3 keren daarvoor.  Ik heb een blond bier gebrouwen, 18 liter, met een start SG van 1074.

Na het brouwen de gist in het gistvat toegevoegd (White Labs WLP500, Monastery Ale).

Nu zijn we 48 uur verder, en er is nog steeds geen activiteit in het waterslot.

Ik heb geen giststarter gemaakt, ik had helaas geen moutextract in huis.
Ik ben de hoofdgisting gestart op 19.5C (inmiddels de temperatuur verhoogd naar 24C).

Ook kwam ik er achter dat de houdbaarheidsdatum van de gist bijna was bereikt.

Wat kan ik nu het beste doen? Schudden met het vat (actieve zuurstof voor de gist), of een nieuwe giststarter maken met dezelfde gist? Ik zou dan wel nieuwe gist moeten bestelllen (duurt ook weer een dag of 4 voordat dat in huis is).

Kan ik het bier nog 3 4 dagen zo laten staan, of moet ik het weggooien?

Graag schakel ik jullie hulp in.

Met vriendelijke groet,


Miguel.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #1 Gepost op: 23-05-2017 21:29 u »
Misschien heb je gewoon een lek waardoor het waterslot niets doet.
Staat er schuim op je wort?

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #2 Gepost op: 23-05-2017 21:39 u »
Ik heb zojuist de boel even geinspecteerd, ik heb geen lekken in het vat kunnen ontdekken. Er staat inmiddels ongeveer 1cm. schuim op het bier.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #3 Gepost op: 23-05-2017 21:41 u »
Als je schuim hebt, heb je vergisting.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #4 Gepost op: 23-05-2017 21:42 u »
Je zou wat gist af kunnen tappen en daar mee een starter maken en vervolgens weer toevoegen.
Maar dan ben je ook weer minimaal een dag verder en de kans dat je wort inmiddels geinfecteerd is is wel aanwezig.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #5 Gepost op: 23-05-2017 21:45 u »
Als je schuim hebt, heb je vergisting.

Dus gewoon even rustig afwachten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #6 Gepost op: 23-05-2017 22:37 u »
Als je schuim hebt, heb je vergisting.

Helemaal mee eens.
Je gistvat is dus niet gasdicht...

Het is geboden om op tijd over te hevelen naar een mandfles of een ander gistvat die wel gasdicht is. Nagisten in het huidige gistvat is vragen om oxidatie van je bier.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #7 Gepost op: 23-05-2017 22:38 u »
Uit nieuwsgierigheid even gegoogled want ik ken deze gist niet, maar op een Amerikaans forum lees ik vergelijkbare berichten. Ze spreken over inderdaad over een trage starter.

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=531150

Maar als het schuimt, dan gist het :)

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #8 Gepost op: 23-05-2017 22:40 u »
Helemaal mee eens.
Je gistvat is dus niet gasdicht...

Het is geboden om op tijd over te hevelen naar een mandfles of een ander gistvat die wel gasdicht is. Nagisten in het huidige gistvat is vragen om oxidatie van je bier.

Het bier zit er nu in voor de hoofdgisting.
Zeg jij nu zo spoedig mogelijk overhevelen Jacques?

Het gistvat is nagenoeg nieuw. Ik heb het slechts 1x eerder gebruikt.

Het is trouwens een Speidel gistvat van 30 liter.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #9 Gepost op: 23-05-2017 22:44 u »
Uit nieuwsgierigheid even gegoogled want ik ken deze gist niet, maar op een Amerikaans forum lees ik vergelijkbare berichten. Ze spreken over inderdaad over een trage starter.

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=531150

Maar als het schuimt, dan gist het :)

Inderdaad vergelijkbaar. Ik wacht nog even rustig af.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #10 Gepost op: 23-05-2017 22:46 u »
Ik heb trouwens rond het waterslot, de rubber dop en langs het deksel een oplossing van water en afwasmiddel gespoten met een plantenspuit. Ik kon geen gaslekken ontdekken.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #11 Gepost op: 23-05-2017 22:48 u »
Het is trouwens een Speidel gistvat van 30 liter.

Dat is toch zo'n kunststof 'tonnetje'? Ik heb er een van 20 liter. Ik heb die onlangs overgenomen van een medeforummer en wat mij opviel is dat er standaard een cilindrisch waterslot bij zit, maar dat je verdomd goed moet kijken (en luisteren) of er gas ontsnapt. Heel anders dan die standaard watersloten, want die hoor je nogal goed.
Ik ga er even van uit dat de voor de hand liggende dingen als de correcte plaatsing van rubberringen ed. in orde zijn

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #12 Gepost op: 23-05-2017 22:48 u »
Het bier zit er nu in voor de hoofdgisting.
Zeg jij nu zo spoedig mogelijk overhevelen Jacques?

Het gistvat is nagenoeg nieuw. Ik heb het slechts 1x eerder gebruikt.

Het is trouwens een Speidel gistvat van 30 liter.

Tijdens de hoofdgisting is het geen probleem. Er wordt dan zo veel koolzuur gevormd dat de zuurstof verdreven wordt. Zodra de vergisting minder wordt is het moment van overhevelen. Je raakt zo ook veel overtollige gist kwijt.

Ik zou het gistvat goed inspecteren. Misschien moet je strakker aandraaien, zit een rubber niet goed of zit er ergens een braampje bij het waterslot dat je eenvoudig kunt wegvijlen. En anders reclameren bij je leverancier.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #13 Gepost op: 23-05-2017 22:51 u »
Dat is toch zo'n kunststof 'tonnetje'? Ik heb er een van 20 liter. Ik heb die onlangs overgenomen van een medeforummer en wat mij opviel is dat er standaard een cilindrisch waterslot bij zit, maar dat je verdomd goed moet kijken (en luisteren) of er gas ontsnapt. Heel anders dan die standaard watersloten, want die hoor je nogal goed.
Ik ga er even van uit dat de voor de hand liggende dingen als de correcte plaatsing van rubberringen ed. in orde zijn

Het gaat inderdaad om zo'n "tonnetje". Ik ga dit eens even in de gaten houden (luisteren of er gas ontsnapt). Ik zal de volgende keer eens een siliconen stop gebruiken met een normaal waterslot.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #14 Gepost op: 23-05-2017 22:55 u »
Tijdens de hoofdgisting is het geen probleem. Er wordt dan zo veel koolzuur gevormd dat de zuurstof verdreven wordt. Zodra de vergisting minder wordt is het moment van overhevelen. Je raakt zo ook veel overtollige gist kwijt.

Ik zou het gistvat goed inspecteren. Misschien moet je strakker aandraaien, zit een rubber niet goed of zit er ergens een braampje bij het waterslot dat je eenvoudig kunt wegvijlen. En anders reclameren bij je leverancier.

Ik ga donderdag of vrijdag even kijken hoe de stand van zaken is (SG meten), als het voldoende gezakt is, hevel ik over naar mijn 20 liter Speidel vat. Daarna inspecteer ik het 30 liter vat. Zo nodig schakel ik de leverancier in.

Bedankt zo ver!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #15 Gepost op: 23-05-2017 22:57 u »
Ik heb laatst 17 liter Weizen erin vergist en het was echt opvallend hoe stil dat slot is. Ik heb zelfs op een bepaald moment naast dat vat gezeten om te kijken of er nou wel wat gebeurde. Die rode/oranje dop die in je waterslot 'drijft' heeft de neiging enigszins scheef te gaan hangen waardoor er net een belletje precies aan 1 kant ontsnapt. Als je je slot netjes tot de vullijn hebt gevuld hoor je hem niet terugvallen.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #16 Gepost op: 23-05-2017 23:02 u »
Ik heb laatst 17 liter Weizen erin vergist en het was echt opvallend hoe stil dat slot is. Ik heb zelfs op een bepaald moment naast dat vat gezeten om te kijken of er nou wel wat gebeurde. Die rode/oranje dop die in je waterslot 'drijft' heeft de neiging enigszins scheef te gaan hangen waardoor er net een belletje precies aan 1 kant ontsnapt. Als je je slot netjes tot de vullijn hebt gevuld hoor je hem niet terugvallen.

Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb een kwartier naast het vat gezeten, het waterslot komt wel iets omhoog, gaat scheef, en valt dan weer terug. Inmiddels heb ik iets meer activiteit in het waterslot.

Volgende keer ga ik een gewoon waterslotje proberen.

Misschien is er wel helemaal niets aan de hand. Dat zou zomaar kunnen.

Dankjewel!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #17 Gepost op: 23-05-2017 23:24 u »
Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb een kwartier naast het vat gezeten, het waterslot komt wel iets omhoog, gaat scheef, en valt dan weer terug.

Misschien is er wel helemaal niets aan de hand. Dat zou zomaar kunnen.

Dankjewel!

Exact mijn ervaring. Ik denk dat er niets aan de hand is. De weizen staat nog rustig na te gisten in een mandfles, maar de Speidel kijkt me alweer vragend aan ;)

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.511
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #18 Gepost op: 24-05-2017 12:23 u »
Ik heb geen giststarter gemaakt, ik had helaas geen moutextract in huis.
Miguel.
Beste Miguel,
Als je bij je volgende brouwsel enkele bokalen wort oogst (tijdens het koken uit de kookketel scheppen) dan heb je altijd steriel wort om een starter te maken waar je onmiddellijk mee kan beginnen. Daarin zit alles wat de gist voor een starter nodig heeft, het heeft de juiste pH waarde, er zit hop bij, is het sterker dan 1040 (wat meestal zo is) bij gebruik aanlengen met gekookt water tot 1040.
Je doet de bokalen helemaal vol tot de rand en sluit onmiddellijk met het schroefdeksel.
Na afkoelen ligt er een laagje eiwitten op de bodem wat je bij gebruik niet neemt maar wegdoet.
Om geen hopblaadjes in de bokalen te hebben vul je die over een trechter met zeefje.




   

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #19 Gepost op: 24-05-2017 17:31 u »
Zoals ik eerder zei, ik heb geschud met het gistvat, en de temperatuur in de gistkast verhoogd naar 24C.

Resultaat: vanmorgen 4 cm schuim op het wort en een behoorlijk actief waterslot!

 Bedankt voor jullie medewerking!

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #20 Gepost op: 24-05-2017 19:39 u »
Heb je zo'n oranje cylindrisch speidel  waterslot? Moet je eens kijken of je van die inkepingen hebt in de "deksel"
Mijne heeft er vier en zelfs bij een forse vergisting zie je hem nauwelijks bewegen maar wel bellen langs die inkepingen. Heel anders dan de standaard cylindrische sloten waar ze niet inzitten

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #21 Gepost op: 24-05-2017 19:56 u »
Heb je zo'n oranje cylindrisch speidel  waterslot? Moet je eens kijken of je van die inkepingen hebt in de "deksel"
Mijne heeft er vier en zelfs bij een forse vergisting zie je hem nauwelijks bewegen maar wel bellen langs die inkepingen. Heel anders dan de standaard cylindrische sloten waar ze niet inzitten

Ja er zitten 4 van die inkepingen in. Bij mijn vorige Speidel vaten was dat volgens mij niet het geval. Die deksels gingen ook veel hoger. Ik ga er van uit dat er veel gas ontsnapt via de inkepingen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.685
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #22 Gepost op: 24-05-2017 22:29 u »
Het is gelukkig nu toch op gang gekomen maar was een pakje zonder starter niet wat weinig?

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #23 Gepost op: 24-05-2017 22:45 u »
Het is gelukkig nu toch op gang gekomen maar was een pakje zonder starter niet wat weinig?

Ja. Achteraf wel.
Ik had geen moutextractpoeder meer in huis helaas.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
Re: Gist komt niet op gang (White Labs WLP500)
« Reactie #24 Gepost op: 30-05-2017 20:41 u »
Vandaag een meting gedaan, de gist heeft toch zijn werk goed gedaan, het eind SG kwam uit op 1016.
Vandaag overgeheveld en de dryhop toegevoegd.

De smaak was overigens prima!

Bedankt voor jullie hulp!

Tags: