Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorsteller: Traploper  (gelezen 1532 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Even voorsteller: Traploper
« Gepost op: 16-05-2017 22:48 u »
Hallo!

Ik ben Luc, 28 jaar, uit Nijmegen. Ik werk als groenteman, ben getrouwd en ik ga in september vader worden van een zoon. Al sinds mijn studietijd hou ik ervan om speciaalbier te drinken met mijn vrienden en naar bierfestivals te gaan. Ongeveer een jaar geleden heb ik besloten me te gaan verdiepen in het brouwen. Ik heb een paar boeken gelezen en een brouwcursus gevolgd en sindsdien ben ik aan de slag gegaan. Ik woon op 4 hoog zonder lift, en doordat mijn vrouw het niet goed vindt dat de woonkamer vol staat met brouwspullen moet ik helaas elke keer met alle spullen op en neer naar de kelder sjouwen. Vandaar ook mijn gebruikersnaam.

Sinds ik begonnen ben heb ik een hernieuwde waardering gevonden voor bier. Waar het vroeger altijd enorm gek, bijzonder of extreem moest zijn kan ik nu ook erg genieten van bijvoorbeeld een goed, mooi, basic blond bier, omdat ik nu weet wat voor een kunst het is zo'n bier te brouwen.

Ik heb er nu 6 zelfstandige brouwsels op zitten, met gemengd resultaat. Mijn eerste bier was een Weizen, maar valt in de verste verte niet zo te herkennen. Dit had vooral te maken met een verkeerd recept en dingen die ik fout deed tijdens het filteren. Mijn tweede brouwsel was bedoeld als een IPA, maar doordat mijn brouwefficiŰntie opeens een stuk hoger bleek dan gedacht werd een vrij sterk bier en is het nu meer een imperial IPA te noemen. Over de smaak ben ik wel te spreken, al zal ik de volgende keer meer hop toevoegen om de sterkere moutigheid tegen te gaan. De andere 4 brouwels heb ik nog niet geprobeerd, al lijkt mijn dubbel zo op het eerste gezicht meer op een stout.

Mijn voornaamste leerpunten op dit moment zijn, dat ik meer moet gaan meten om beter te weten wat ik doe en dat ik betere recepten moet gaan maken. Uit puur enthousiasme maak ik soms episch complexe moutstorten, zonder dat ik echt goed weet waar ik mee bezig ben. Ik heb hier door veel te lezen al veel fouten in mijn eigen recepten ontdekt, dus ik ben erg blij met dit forum.

Ik heb een tijdje in Rusland gewoond en gewerkt en ik ben dus ook van plan om bieren te gaan brouwen met kruiden, fruit en vooral de kruidige honing die je hier niet veel tegenkomt. Dat lijkt me erg interessant, maar daarvoor moet ik eerst wat beter leren brouwen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.955
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Even voorsteller: Traploper
« Reactie #1 Gepost op: 17-05-2017 08:51 u »
Luc,

Welkom op het forum! Het meer kunnen waarderen van 'simpele' bieren is iets wat ik zelf ook kan beamen.

Meten is wel een essentieel onderdeel van brouwen, al slaan sommige mensen wellicht wat door. Qua recepten: Kijk eens op het gedeelte bewezen recepten, je zult zien dat er veel prijswinnende recepten zijn die een hele simpele moutstort hebben. Om het proces onder controle te krijgen is het juist wel goed om relatief simpele bieren te brouwen in het begin, als je voor het eerst een maaltijd kookt probeer je (ik in ieder geval destijds) ook eerst wat simpelere gerechten, de beef Wellington e.d. komt daarna wel ;).

Groet,

Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Even voorsteller: Traploper
« Reactie #2 Gepost op: 20-05-2017 21:12 u »
Hoi,
Zoals TDP al meldde, eenvoud is (vaak) de ware.
Ook is het slim om eens samen met een meer ervaren hobbybrouwer te brouwen, of bij een brouwvereniging. In de buurt is vast wel wat te vinden.
Succes, broeder Willem

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Even voorsteller: Traploper
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2017 09:32 u »
Welkom op het forum!

Een schat aan informatie. Brouw in het begin wat eenvoudiger recepten. Want buiten het meten is er ook nog het proeven. Door in het begin iets eenvoudiger recepten te gebruiken leer je waarschijnlijk sneller de individuele componenten herkennen.

Wat bedoel je met kruidige honing die je hier niet veel ziet?  Ik maak nl ook mede en dit klinkt dan weer heel interessant!

Veel lees en brouwplezier!

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.933
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Even voorsteller: Traploper
« Reactie #4 Gepost op: 06-09-2018 11:33 u »
Hey Luc, ofte Traploper, ben eens gaan kijken op je profiel.

Vraagje: vanwaar komt je forumnaam? correctie nadien: staat in je eerste bericht, sorry.
(in Vlaanderen is een traploper een tapijt dat over de hele lengte van een trap gespannen of bevestigd wordt)  :)

Nog een vraagje: Waar in Rusland heb je gewerkt en voor wat?

Ik ben nog in de CCCP geweest in de beginperiode van Gorby, toe ie met z'n glasnost en perestro´ka begon.
Enkele jaren nadien begon het: het land was failliet en in een mum van tijd brokkelde de invloed  in hun vazalstaten af en viel de Berlijnse muur.

Ik was er op een telecom beurs, kan ik uren over vertellen over wat ik toen gezien en meegemaakt heb!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Even voorsteller: Traploper
« Reactie #5 Gepost op: 06-09-2018 19:15 u »
Ik heb gewoond en gewerkt in Kazan in de republiek Tatarstan, gewoon omdat het me interessant leek. Ik heb daar gewerkt voor een aantal taalscholen. Echte native speakers hadden ze daar niet, dus ik kwam als Europeaan het dichtste in de buurt.

Briljante land met leuke mensen. Elke dag brengt wel een nieuwe verrassing.

Op het gebied van bier was het een gruwelijke stad. Er was een Belgian Beers bar, gerund door een Vlaming, waar je een Westmalle kon krijgen voor 8 euro en verder waren er 5 liter plastic kannetjes met smakeloze lokale lager. Russen zijn nogal statusgerichte mensen en ze vinden een glas goedkope wijn er dan chiquer uit zien dan een biertje.

Tags: