Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe Blond kloon  (gelezen 4044 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline langewout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Lange Wout - Damsterbier
Leffe Blond kloon
« Gepost op: 10-05-2017 14:40 u »
Allen,

Gisteren heb ik onderstaand recept gebrouwen, het doel was een kloon te maken van de Leffe Blond.
Persoonlijk vind ik dit een heerlijk biertje en wou deze graag zelf kunnen brouwen.

Storting:

Pilsmout          3,7 kg     2-3 EBC
Carapilsmout   0,75 kg   1-3 EBC
Tarwemout      1,56 kg   3-5 EBC
Zuurmout        0,09 kg  3-6 EBC
Maizena           0,75 kg
Rietsuiker        0,66 kg

Maischema

40 ºC 15 min
44 ºC 15 min
52 ºC 10 min
63 ºC 10 min
73 ºC 30 min
77 ºC 5 min

Hopsoorten

East Kent Golding   5,5%    34,8 gram  60 minuten meekoken
Haltetau Mittelfrüh  2,55%  15 gram     laatste 15 minuten van de kook

Gist
Wyeast Weihenstephan

Water
Maischwater 30 liter
Spoelwater   15 liter

Kooktijd 60 minuten
Begin SG voor vergisting was 1054 SG

Hij staat nu lekker te vergisten!

Ik sta zeer zeker open voor jullie op en/of aanmerkingen

Groet,
Lange Wout


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #1 Gepost op: 10-05-2017 17:06 u »
Ziet er goed uit. Ik weet alleen niet of Mittelfrüh de hop is die je zoekt. Ik ben zelf met die hop aan het experimenteren geweest om het oude Grolsch recept eens af te stoffen. De gist kun je overigens prima opkweken uit een flesje.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #2 Gepost op: 10-05-2017 17:15 u »
Ik zou nog een handje haver toevoegen tijdens het koken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #3 Gepost op: 10-05-2017 22:39 u »
Ik zou nog een handje haver toevoegen tijdens het koken.

Waarom?

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #4 Gepost op: 10-05-2017 23:27 u »
Waarom?
Om er een zacht smaakje aan te geven.

Offline Slayer1965

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #5 Gepost op: 11-05-2017 10:04 u »
Ik heb dit recept al een paar keer gebruikt ( 't Wort Wat ) wel vergist met Safale WB06. Erg goed gelukt en 1 van mijn favorieten geworden.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #6 Gepost op: 11-05-2017 10:18 u »
Los van de vraag waarom je Leffe zou nabrouwen: waarom maizena? Dan krijg je toch een onfilterbare klomp pap?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #7 Gepost op: 11-05-2017 17:03 u »
Om er een zacht smaakje aan te geven.

Dan is het gebruik van calciumchloride en wat minder hop geven veel effectiever.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #8 Gepost op: 11-05-2017 18:04 u »
Haver geeft wel degelijk een zachtere smaak, die je (natuurlijk) niet kunt evenaren met een paar ml calcium chloride of wat minder hop.

En terzijde:
http://gertvanlangendonck.blogspot.de/2010/03/10-redenen-om-geen-Leffe-te-drinken.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #9 Gepost op: 11-05-2017 21:01 u »
Haver geeft wel degelijk een zachtere smaak, die je (natuurlijk) niet kunt evenaren met een paar ml calcium chloride of wat minder hop.

En terzijde:
http://gertvanlangendonck.blogspot.de/2010/03/10-redenen-om-geen-Leffe-te-drinken.html

Maar met een handje haver tijdens het koken ga je niet veel bereiken.
Zoals ik al geschreven heb zijn er ook andere manieren om een zachte smaak te krijgen. Het effect van calciumchloride is erg groot overigens. Zeker als je dat gebruikt om op smaak te sturen en er meer van gebruikt dan volgens de brouwsoftware zou moeten.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #10 Gepost op: 11-05-2017 22:20 u »
Ik heb met brouwzouten al aardig wat geëxperimenteerd. Leuk testje: voeg verschillende brouwzouten toe aan gewoon drinkwater in verschillende hoeveelheden. Dit geeft al een indruk van het effect van brouwzouten in je uiteindelijke bier.

Een handvol haver zal je niet proeven in je uiteindelijke bier. En ik zou het afraden het tijdens koken toe te voegen  :D
Maar 5-10% in de stort geeft een fluweel-zachte smaak die anders is dan met brouwzouten kan worden bereikt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #11 Gepost op: 11-05-2017 23:01 u »
Ik heb met brouwzouten al aardig wat geëxperimenteerd. Leuk testje: voeg verschillende brouwzouten toe aan gewoon drinkwater in verschillende hoeveelheden. Dit geeft al een indruk van het effect van brouwzouten in je uiteindelijke bier.

Een handvol haver zal je niet proeven in je uiteindelijke bier. En ik zou het afraden het tijdens koken toe te voegen  :D
Maar 5-10% in de stort geeft een fluweel-zachte smaak die anders is dan met brouwzouten kan worden bereikt.

Ook ik heb veel geëxperimenteerd met brouwzouten en ontdekt dat het effect veel groter is dan menigeen denkt. Met name op de beleving van de hardheid van de smaak van je bier.

We zijn het met elkaar eens dat een handje haver tijdens het koken niet veel doet buiten het toevoegen van zetmeel die niet meer afgebroken wordt.

In Leffe tripel kloon kan haver in de stort zeker geen kwaad. Het zou mij niet verbazen dat ook in het origineel ook een beperkte hoeveelheid haver gebruikt wordt.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #12 Gepost op: 12-05-2017 09:28 u »
De gist kun je overigens prima opkweken uit een flesje.

Ik denk niet de Leffe hergist is op fles? Bij mijn weten is het gefilterd om het achteraf te kunnen bij zoeten.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #13 Gepost op: 12-05-2017 13:10 u »
Ik denk niet de Leffe hergist is op fles? Bij mijn weten is het gefilterd om het achteraf te kunnen bij zoeten.
Er kan iets veranderd zijn in de tussentijd, maar ik heb er nooit problemen mee gehad (toegegeven Derek Walsh heeft me eens een flesje uit zijn speciale collectie gegeven en dat werkte prima). Ik denk dat het tripelgist hetzelfde is als het gist voor de blond, maar ik weet het niet zeker.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #14 Gepost op: 12-05-2017 13:13 u »
Ook ik heb veel geëxperimenteerd met brouwzouten en ontdekt dat het effect veel groter is dan menigeen denkt. Met name op de beleving van de hardheid van de smaak van je bier.

We zijn het met elkaar eens dat een handje haver tijdens het koken niet veel doet buiten het toevoegen van zetmeel die niet meer afgebroken wordt.

In Leffe tripel kloon kan haver in de stort zeker geen kwaad. Het zou mij niet verbazen dat ook in het origineel ook een beperkte hoeveelheid haver gebruikt wordt.
Ik denk dat je gelijk hebt dat je het beter bij de stort kan toevoegen. Wat dacht je van de maizena? Ik heb het zelf nooit geprobeerd en heb geen idee van het effect.

Brouwerij Troost experimenteert volgens mij wel met aardappelzetmeel, en noemt het resultaat dan aardappelbier. Tja.

Offline langewout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Lange Wout - Damsterbier
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #15 Gepost op: 12-05-2017 13:31 u »
Zouden jullie dit recept ook lageren? En hoe doen jullie dit?

Voorheen hevelde ik over naar een ander vat nadat er geen "bubbels" meer te zien waren en voegde ik suiker toe en ging vervolgens gelijk bottelen.

Lageren zou ik als volgt doen:
- als er geen "bubbels" meer in het waterslot te zien zou ik overhevelen naar een ander vat.
- in dit nieuw vat zou ik het bier dan 3 week laten rusten op een temperatuur van 18 graden. Vat Inclusief waterslot.
- vervolgens overhevelen naar een ander vat en daarin 6 gram suiker per liter toevoegen en vervolgens bottelen.
- hierna nog 3a4 week laten staan in de koelkast.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #16 Gepost op: 12-05-2017 13:43 u »
Er kan iets veranderd zijn in de tussentijd, maar ik heb er nooit problemen mee gehad (toegegeven Derek Walsh heeft me eens een flesje uit zijn speciale collectie gegeven en dat werkte prima). Ik denk dat het tripelgist hetzelfde is als het gist voor de blond, maar ik weet het niet zeker.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

De tripel is hergist op fles. Leffe blond zeker niet. Of dat de tripel vergist is met dezelfde gist als de blonde zou ik niet kunnen zeggen, dan kan inderdaad. Maar ik weet ook niet of dat de bottelgist van de tripel de gist is die ze gebruiken voor de vergisting zelf.
Bij grote brouwerijen is het trouwens meer de regel dan de uitzondering aan 't worden. Duvel bijvoorbeeld gebruikt andere bottelgist dan de gist voor de vergisting op fles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #17 Gepost op: 12-05-2017 17:40 u »
Ik denk dat je gelijk hebt dat je het beter bij de stort kan toevoegen. Wat dacht je van de maizena? Ik heb het zelf nooit geprobeerd en heb geen idee van het effect.

Maïsmeel wordt vooral gebruikt omdat het weinig kleur geeft. Dat is ontvet.
Met maïsvlokken heb ik wel wat ervaring. Met maizena niet.

Offline springerke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #18 Gepost op: 12-05-2017 20:16 u »
waarom maizena? Dan krijg je toch een onfilterbare klomp pap?
Met bijna 2 pakjes maizena denk ik, krijg je toch schelletjes bier  :o

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #19 Gepost op: 27-07-2018 23:30 u »
Zouden jullie dit recept ook lageren? En hoe doen jullie dit?

Voorheen hevelde ik over naar een ander vat nadat er geen "bubbels" meer te zien waren en voegde ik suiker toe en ging vervolgens gelijk bottelen.

Lageren zou ik als volgt doen:
- als er geen "bubbels" meer in het waterslot te zien zou ik overhevelen naar een ander vat.
- in dit nieuw vat zou ik het bier dan 3 week laten rusten op een temperatuur van 18 graden. Vat Inclusief waterslot.
- vervolgens overhevelen naar een ander vat en daarin 6 gram suiker per liter toevoegen en vervolgens bottelen.
- hierna nog 3a4 week laten staan in de koelkast.

Ik zou hem voor dat de vergisting helemaal stopt over hevelen naar een schoon lager vat, zo heb je nog CO2 productie en voorkom je oxidatie.
Dan uit laten gisten en daarna naar een veel lagere temperatuur brengen dan 18 graden, zeg 4 tot 6 graden maar iets zegt me dat Leffe niet gelagerd is en eigenlijk zou ik de moeite niet nemen.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #20 Gepost op: 28-07-2018 11:21 u »
Ik heb al een tijdje zitten nadenken over een Leffe kloon, zitten zoeken op het Vlaams Hobbybrouw Forum, andere recepten gemaakt en wat dingen gedaan met weizen gist. Na het drinken van een ander blond abdijbier een paar weken geleden kwam ik tot de conclusie dat ik snapte hoe het werd gebrouwen.

Mijn belangrijkste conclusie om dit recept na te brouwen, is dat ik het wel zou lageren, om toch nog een groot deel van de gist kwijt te raken. Je wil een Leffe kloon brouwen, geen weizen bier. Je wil wel de esters en smaken van de gist, maar niet de gist zelf.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.358
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Leffe Blond kloon
« Reactie #21 Gepost op: 28-07-2018 11:32 u »
Er staan op dit forum drie lange draden van Hopmans over het klonen van Leffe, zeer het lezen waard. Het beschrijft de hele weg met allehande aannames tot de uiteindelijke conclusie dat Leffe Blond een wat sterkere Kristallweizen is.

Gebruik de zoekfunctie: "Leffe blond kloonpoging"

Daarnaast kan ik iedereen aanraden zelf eens het proefje te doen, Leffe Blond naast Weihenstephan Kristallweizen.

Ingo

Tags: