Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Al bottelen bij SG=1030?  (gelezen 1718 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Maldenaar

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Geduld kun je niet kopen, dat leer je met brouwen
Al bottelen bij SG=1030?
« Gepost op: 07-05-2017 16:14 u »
Wie heeft er ervaring met Brabants Blond bierzak van Arsegan?
Hoofdgisting is wel voorbij (heeft maar licht gebubbeld) en SG zie ik niet verder zakken.
Volgens de instructies is het tijd om te bottelen, maar ik vind het SG nog te hoog.
Heb wel steeds met refractometer SG gemeten

start SG=1060
na 7 dagen SG=1032
na 10 dagen SG=1031
verwachtte eind SG=1006 (volgens verpakking, maar dat haal je nooit)
gist=Safale K-97
temperatuur 18-19*C

Laten staan of gaan bottelen? (of hevelen en nog weekje wachten?)

Wie kan helpen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bultje76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • GrainFather-er
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #1 Gepost op: 07-05-2017 16:24 u »
Over het gebruik van een refractometer tijdens vergisting is al veel geschreven op het forum. Corrigeer je de resultaten wel? Even zoeken, en vinden.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 712
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #2 Gepost op: 07-05-2017 16:27 u »
Over het gebruik van een refractometer tijdens vergisting is al veel geschreven op het forum. Corrigeer je de resultaten wel? Even zoeken, en vinden.


Na correctie is het eind SG nog veel te hoog.

Gewoon geduld hebben en een over een weekje weer meten.


Offline Maldenaar

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Geduld kun je niet kopen, dat leer je met brouwen
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #3 Gepost op: 07-05-2017 16:31 u »
Thnx!

@bultje76, Ga ik even op zoeken.

De hydrometer geeft overigens ongeveer zelfde resultaat, ik ging er van uit dat dat ongeveer overeen kwam.

@ Dirk: Vraag me dan wel af waarom het zoveel langer duurt als aangegeven.
Heb al eerder een Arsegan Weizen gemaakt die bijna uit de fles knalde, schuimde helemaal leeg.
Typisch geval van niet uitgegist. Maar toen had ik nog geen meetspulletjes.

We kijken het nog een weekje aan.
 

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 712
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #4 Gepost op: 07-05-2017 16:47 u »
Thnx!

@bultje76, Ga ik even op zoeken.

De hydrometer geeft overigens ongeveer zelfde resultaat, ik ging er van uit dat dat ongeveer overeen kwam.

@ Dirk: Vraag me dan wel af waarom het zoveel langer duurt als aangegeven.
Heb al eerder een Arsegan Weizen gemaakt die bijna uit de fles knalde, schuimde helemaal leeg.
Typisch geval van niet uitgegist. Maar toen had ik nog geen meetspulletjes.

We kijken het nog een weekje aan.
 

Ik weet niet hoe je gewerkt hebt, dus kan niet zo snel zeggen waar het aan ligt. Ik ken die Arsegan kits niet, maar volgens mij moet je qua handleiding de vergistings- en botteltijd wat ruimer interpreteren.

Zelf bottel ik na 14 a 21 dagen, maar na 28 dagen kan ook nog prima.

Offline Maldenaar

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Geduld kun je niet kopen, dat leer je met brouwen
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #5 Gepost op: 07-05-2017 17:44 u »
oke. Had zelf ook al op het forum gezien dat geduld de belangrijkste ingredient is   ::)

Zo'n kit is op zich niet zo veel aan: plastic zak met wort en zakje gist.
Wort opwarmen tot ~40*, in emmer kieperen, 6l kokend water er op en goed roeren, dan aanvullen tot 15l.
Afkoelen tot ~20* en dan gist er op.
Na half uurtje flink roeren voor beluchting en deksel er op.
Weekje wachten en kijken of het nog bubbelt, zo ja dan nog 'paar' dagen wachten en dan bottelen.
'paar'kan ik dus nu lezen als een week of zo.

Handig om het gisten/bottelen/ wachten te leren  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #6 Gepost op: 07-05-2017 21:37 u »
Wie heeft er ervaring met Brabants Blond bierzak van Arsegan?
Hoofdgisting is wel voorbij (heeft maar licht gebubbeld) en SG zie ik niet verder zakken.
Volgens de instructies is het tijd om te bottelen, maar ik vind het SG nog te hoog.
Heb wel steeds met refractometer SG gemeten

start SG=1060
na 7 dagen SG=1032
na 10 dagen SG=1031
verwachtte eind SG=1006 (volgens verpakking, maar dat haal je nooit)
gist=Safale K-97
temperatuur 18-19*C

Laten staan of gaan bottelen? (of hevelen en nog weekje wachten?)

Wie kan helpen?

Klopt het dat je voor de vergisting ongeveer 15 ºBrix hebt gemeten en bij de laatste meting 8 ºBrix.
Je hebt dan nu een eind SG van 1014 en een vergistingsgraad van 76,6%. Volgens Fermentis heeft de K97 een vergistingsgraad van 81%. Bij een blond bier mag je uitgaan dat er geen dan weinig caramout in de storting zit.
Inderdaad nog even wachten. Je bent in de buurt. Mogelijk haal je de 81% niet. Maar dat weet je pas als een tijd (minstens een week) gewacht hebt.

Offline Maldenaar

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Geduld kun je niet kopen, dat leer je met brouwen
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #7 Gepost op: 08-05-2017 08:37 u »
Dag Jacques,
Fijn dat jij ook even de moeite neemt.
Ja de Brixwaarden kloppen inderdaad. Maar dat kan ook niet anders omdat die in de zelfde refractometerschaal staan ;D
Ik zal het met de hydrometer nog eens nakijken, kijken welke Brix waarde die geeft.


Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.343
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #8 Gepost op: 08-05-2017 08:45 u »
Dag Jacques,
Fijn dat jij ook even de moeite neemt.
Ja de Brixwaarden kloppen inderdaad. Maar dat kan ook niet anders omdat die in de zelfde refractometerschaal staan ;D
Ik zal het met de hydrometer nog eens nakijken, kijken welke Brix waarde die geeft.
Als het goed is geeft jouw refractometer direct een SG of Plato aflezing en geen Brix. Anders heb je een verkeerde.

Je kunt tijdens of na de vergisting door de gevormde alcohol geen brix meten met een refractometer zonder de uitkomst te corrigeren.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #9 Gepost op: 08-05-2017 08:51 u »
Je kunt tijdens of na de vergisting door de gevormde alcohol geen brix meten met een refractometer zonder de uitkomst te corrigeren.
Je kunt met een refractometer alleen maar brix meten, altijd. De brix kun je dan weer omrekenen (met of zonder correcties) naar zout-, suiker of alcoholgehalte. Maar de refractometer meet brix (BRekingsIndeX).

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.343
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Al bottelen bij SG=1030?
« Reactie #10 Gepost op: 08-05-2017 09:01 u »
Je kunt met een refractometer alleen maar brix meten, altijd. De brix kun je dan weer omrekenen (met of zonder correcties) naar zout-, suiker of alcoholgehalte. Maar de refractometer meet brix (BRekingsIndeX).
Dat begrijp ik uiteraard. De afgelezen Brixwaarde moet je dus omrekenen ivm de gevormde alcohol. Ik schreef het een beetje krom.


Tags: