My first IPA

Gestart door ir. Auditor, 28-04-2017 21:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ir. Auditor

Heren,

Volgend weekend wil ik een eerste eigen IPA gaan brouwen. Heb er nu eentje uit een pakket gebrouwen en wil nu zelf iets verzinnen.

Graag jullie reacties op dit recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum06-05-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)55 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0.811 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70.0 %
0.232 kgPilsmoutDingemans3 EBC20.0 %
0.058 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %
0.058 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
single step67.0 °C1 min.60 min.2.3 l/kg
maisch out77.0 °C1 min.10 min.3.7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gCascadepellets3.5%60 min.8.7 IBU
2.0 gSimcoepellets12.9%60 min.21.4 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.4 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.1 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist


ir. Auditor

Zit nog een beetje met mijn hop te twijfelen.
Weet niet of ik de simceo ook zal gebruiken voor het koudhoppen

Daarnaast weet ik de pilsmout nog niet zeker, die heb ik er eigenlijk gewoon puur optisch bij gedaan omdat ik van licht gekleurde bieren hou, maar zo veel lichter wordt het er niet van.

Oxhead

Als je een lichtgekleurde Pale-ale wilt kan je 100% Pale-alemout gebruiken. ;)

ir. Auditor

Citaat van: Oxhead op 28-04-2017  23:25 uAls je een lichtgekleurde Pale-ale wilt kan je 100% Pale-alemout gebruiken. ;)
Maar het beetje extra body van de cara lijkt me ook wel weer prettig.

Knobby

Citaat van: ir. Auditor op 28-04-2017  22:41 uZit nog een beetje met mijn hop te twijfelen.
Weet niet of ik de simceo ook zal gebruiken voor het koudhoppen

Daarnaast weet ik de pilsmout nog niet zeker, die heb ik er eigenlijk gewoon puur optisch bij gedaan omdat ik van licht gekleurde bieren hou, maar zo veel lichter wordt het er niet van.
Simcoe is heel mooi als dry hop. Echt heerlijk aroma. Ik zou zelf het dry hop gewicht verdubbelen

ir. Auditor

Citaat van: Knobby op 28-04-2017  23:43 uSimcoe is heel mooi als dry hop. Echt heerlijk aroma. Ik zou zelf het dry hop gewicht verdubbelen
en de Cascade laten zoals hij is of ook verdubbelen?

Knobby

Citaat van: ir. Auditor op 28-04-2017  23:44 uen de Cascade laten zoals hij is of ook verdubbelen?
Die ook ja, maar das mijn smaak. Ben een echte hophead. :pan:

foz

Suiker er uit. Het is geen DIPA.

Roelof

Citaat van: foz op 29-04-2017  00:04 uSuiker er uit. Het is geen DIPA.
Mee eens en 100% Pale ale mout (Maris Otter)

Oxhead

Citaat van: ir. Auditor op 28-04-2017  23:31 uMaar het beetje extra body van de cara lijkt me ook wel weer prettig.
Suiker vervangen door mout. Een goede Engelse Pale-alemout geeft veel body.

ir. Auditor

Ik ben een beetje eigenwijs, ik laat de cara er in ;-)

Ben inmiddels aan het koken. Dit is het geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum06-05-17
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)54 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3.50 lWater uit Groningen (de Punt)
3.22 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.2.9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gCascadepellets3.5%60 min.8.5 IBU
2.0 gSimcoepellets12.9%60 min.21.1 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.2 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist


Mario72

Citaat van: ir. Auditor op 06-05-2017  23:41 uben inmiddels aan het koken. Dit is het geworden:
Wordt dus een latertje vandaag ;D

ir. Auditor

Citaat van: Mario72 op 06-05-2017  23:51 uWordt dus een latertje vandaag ;D

Yep, hij zit nu inmiddels op het gistvat. De dryhop is afgewogen en zit in een tupperware bakje in de koelkast voor over een paar dagen. De rest van de Simcoe en Cascade zit in de vriezer voor een volgende brouwavond, de vaatwasser staat aan en het aanrecht is weer schoon. Nu even de laatste restjes rotzooi aan de kant ruimen zodat de vrouw tevreden is als ze morgen vroeg uit de nachtdienst van haar werk thuis komt.

start SG: 1,065 gemeten.
Wel iets te veel wort over na het koken, niet alles paste in het gistvat (heb een 1 gallon glazen mandfles), dus wil wel voldoende ruimte houden aan de bovenkant voor de vergisting.

ir. Auditor

Vanavond overgeheveld, waterslot was erg rustig geworden. Eerste keer dat ik een bier overgeheveld heb. Dryhops er bij gedaan. SG was al gezakt naar 1.018! Had niet verwacht al zo ver vergist te zijn.

RienP

Dat is wat vroeg voor dryhop. De vergisting is nog gaande (SG zal ergens tussen de 1010 en 1014 eindigen) en dan verlies je wat hoparoma.

Jeukstaardt

Citaat van: RienP op 11-05-2017  09:54 uDat is wat vroeg voor dryhop. De vergisting is nog gaande (SG zal ergens tussen de 1010 en 1014 eindigen) en dan verlies je wat hoparoma.

Ikzelf voeg meestal de koudhop toe ver in de nagisting. Vaak als ik geen of weinig activiteit meer zie en/of verandering van SG meet. In de praktijk zo'n 3 tot max. 5 dagen voordat ik ga bottelen.
Geeft mij prima resultaten en geen "gras''. :)

ir. Auditor

SG verandering heb ik niet kunnen meten, dit was de eerste meting na het begin van het vergisten. Planning voor bottelen is pas over een dag of 10 minimaal.

ir. Auditor

Hij zit op de fles.

Eind SG gemeten: 1.012

Jongbier even geproefd, smaakte lekker, hop en citrus komen mooi naar voren, drinkt lekker weg. Beetje zoet.
Ben benieuwd hoe het over een week of 2 a 3 echt zal smaken.

Heb trouwens niet de mogelijkheid om koud te lageren.

ir. Auditor

Gisteren eerste flesje geprobeerd. Ik ben er heel blij mee. Mijn beste bier tot nu toe.
Van proeven weet ik niet zo veel, maar heb er dit over opgeschreven:
Geur: Fris en fruitig, komt je goed tegemoet. Lijkt qua geur erg op Mooie Nel van Jopen. (zit volgens mij ook Cascade en Simcoe in dus zou zomaar kunnen)
Kleur en schuim, zie foto, Kleur is in het echt wat lichter dan op de foto.

CO2: Prima, geen harde plop bij openen beugel, geen spuiter :)
Smaak: Fris, prikkelend, sterke fruitsmaak, drinkt makkelijk weg, zachte bitterheid (mag voor een IPA volgende keer een heel klein tikje bitterder)

Conclusie: maandag ga ik hem weer brouwen. Ben er nog niet uit of ik hem exact het zelfde ga brouwen.
Heb 3 alternatieven, graag jullie advies.

A) Exact het zelfde brouwen, ben immers erg blij met dit bier.
B) Eerste hopgift iets vergroten zodat er iets meer bitterheid komt.
C) Eerste hopgift vervangen door een echte bitterhop, Columbus, hoeveelheid zodat ik op 30 a 35 IBU kom uit die hopgift.  (die heb ik toevallig liggen, al scheelt het alfazuur percentage van de Columbus niet veel van Simcoe)

Ik ben in ieder geval erg blij met het resultaat. Heb nog 5 flesjes liggen, vanavond weer eentje drinken samen met de vrouw. Denk dat de resterende 3 ook wel voor het einde van het weekend weer op zijn.

Roelof

Citaat van: ir. Auditor op 03-06-2017  19:10 uGisteren eerste flesje geprobeerd. Ik ben er heel blij mee. Mijn beste bier tot nu toe.
Van proeven weet ik niet zo veel, maar heb er dit over opgeschreven:
Geur: Fris en fruitig, komt je goed tegemoet. Lijkt qua geur erg op Mooie Nel van Jopen. (zit volgens mij ook Cascade en Simcoe in dus zou zomaar kunnen)
Kleur en schuim, zie foto, Kleur is in het echt wat lichter dan op de foto.

CO2: Prima, geen harde plop bij openen beugel, geen spuiter :)
Smaak: Fris, prikkelend, sterke fruitsmaak, drinkt makkelijk weg, zachte bitterheid (mag voor een IPA volgende keer een heel klein tikje bitterder)

Conclusie: maandag ga ik hem weer brouwen. Ben er nog niet uit of ik hem exact het zelfde ga brouwen.
Heb 3 alternatieven, graag jullie advies.

A) Exact het zelfde brouwen, ben immers erg blij met dit bier.
B) Eerste hopgift iets vergroten zodat er iets meer bitterheid komt.
C) Eerste hopgift vervangen door een echte bitterhop, Columbus, hoeveelheid zodat ik op 30 a 35 IBU kom uit die hopgift.  (die heb ik toevallig liggen, al scheelt het alfazuur percentage van de Columbus niet veel van Simcoe)

Ik ben in ieder geval erg blij met het resultaat. Heb nog 5 flesjes liggen, vanavond weer eentje drinken samen met de vrouw. Denk dat de resterende 3 ook wel voor het einde van het weekend weer op zijn.
Mooi dat je bier gelukt is, altijd spannend.  :biersmile:
Ik zou voor optie B gaan, je vond zelf dat ie iets bitterder kon.
Wel even een flesje bewaren, ik weet dat dat moeilijk is,  zodat je het met je volgende brouwsel kunt vergelijken.

O ja, probeer de volgende keer de foto rechtop te plaatsen, een vol glas op zijn kant lijkt zo raar.  ;D ;D


ir. Auditor

Bedankt voor de suggestie, ga hem vanavond volgen. Ik heb Plan C ook uitgevoerd. Recept daarvan is het volgende geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8-2
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum05-06-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)69 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3.60 lWater uit Groningen (de Punt)
3.12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gColumbuspellets14.9%60 min.36.9 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%15 min.6.1 IBU
6.0 gSimcoepellets12.9%15 min.16.8 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting20.0 °C
Temp. lagering0.0 °C

Die gaat vanavond op de fles voor hergisting. Eind SG 1.014
Het jongbier was een stuk bitterder en de citrus kwam wat minder naar voren, maar nog wel lekker even afwachten dus wat het gaat worden, maar heb er vertrouwen in dat het lekker wordt.

Ik ga vanavond jou suggestie dus eens proberen, maar de bitterheid tussen de eerste en tweede poging in mikken:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8-3
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum17-06-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)60 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3.60 lWater uit Groningen (de Punt)
3.12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.3 gCascadepellets3.5%60 min.9.4 IBU
2.5 gSimcoepellets12.9%60 min.25.9 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.2 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting20.0 °C
Temp. lagering0.0 °C


ir. Auditor

Het is me trouwens gelukt een flesje van de eerste poging te bewaren :) wil ze alle 3 naast elkaar eens proberen.

Jeukstaardt

Hou er wel rekening mee dat hoparoma snel verdwijnt met de tijd

ir. Auditor

Twee of drie maanden zou toch nog geen probleem mogen zijn?

JaMo

Mijn IPA is na een maand of 5 nog steeds wel te drinken, maar je merkt inderdaad dat er veel smaak verloren gaat.

Als je gaat maischen op 63 graden, dan krijg je een iets drogere IPA. Als je daarvan houdt natuurlijk.

Ben benieuwd welke van de 3 je de voorkeur gaat geven ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.