Jopen Johannieter

Gestart door Mike101, 24-04-2017 20:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mike101

Ik wil graag een poging wagen om in de buurt te komen van de Jopen Johannieter.
Wat mij opvalt is die volle moutige smaak van dit bier en de vraag hoe dit het beste te verkrijgen?

Wat bekend is:
SG 1096   
9%
wat een SVG geeft van rond de 70%
en dan een eind sg van rond de 1027
Groot aandeel Choco tarwemout: hiervoor wordt max 5% aanbevolen
IBU 24

Ik denk een ondergist en heb hier even de 2206 voor ingevuld. BrouwHulp geeft zo 1027 eind sg wat op 9,2%alc zou uitkomen.

Hieronder mijn opzet. Hebben jullie nog tips of aanpassingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk022
Naam receptJopen Johannieter
Brouwdatum28-12-2016
BiertypeDubbelbock
Volume15,0 l
Begin SG1,096 SG
Berekende kleur (Morey)95 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Veldhoven7,08 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l5 mg/l10 mg/l151 mg/l8 mg/l5 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,785 kgMunich mout 15 EBCDingemans15 EBC58,0 %
1,958 kgPilsmout 2,5-4 EBCDingemans3 EBC30,0 %
0,457 kgCara kristal mout 120Dingemans120 EBC7,0 %
0,327 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 °C1 min.60 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
79,3 gHallertau Mittelfrühpellets2,2%60 min.24,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Bavarian Lager (2206)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Mike101

Iemand die mij kan helpen?

Jacques

Ik kan je niet helpen. Ik ken het bier niet. Toevallig deze middag wel zien staan bij De Drankgigant in Oost-Souburg maar niet gekocht.

JaMo

Citaat van: Jacques op 30-04-2017  00:02 uIk kan je niet helpen. Ik ken het bier niet. Toevallig deze middag wel zien staan bij De Drankgigant in Oost-Souburg maar niet gekocht.

Snel gaan drinken dan! Haha. Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe Jopen het precies doet. Maar zijn mooie bieren!

Jacques

Citaat van: JaMo op 11-05-2017  19:30 uSnel gaan drinken dan!

Ik was toevallig in de buurt. Niet gekocht. Is van mij ruim 130 km vandaan. Erg snel zal het niet zijn...

Winne2

En Mike, hoe issue geworden?

Mike101

Hij staat nu te gisten dus nog te vroeg om er echt iets van te zeggen maar jongbier smaakt zeker lekker, moutig en niet te gebrand. Ik heb iets minder Black wheat gebruikt 3% omdat ik dacht dat hij iets te veel richting porter zou gaan.

Laat tzt nog wel wat weten.

Winne2

Goed zo, bedankt alvast.

Fractus

Nu het bockbierseizoen weer eraan zit te komen: Hoe smaakte hij uiteindelijk Mike? En heb je voor ons nog tips?

bramheus

Ik ga je recept checken met brouwers bij Jopen.
Mijn pa wilt deze ook graag eens proberen te maken, samen met mij, dus maandag de 24e maar eens brouwen!

Ook ik ben benieuwd wat jouw ervaring was!

nembrionic

Waarom denk je aan een ondergist?

nembrionic

In het verleden werd het bovengistend gebrouwen en ik zie geen reden om aan te nemen dat dat veranderd is.

Mike101

Dit is het uiteindelijke recept wat ik gebrouwen heb. De mooie moutige smaak zat erin maar hij was niet helemaal in balans. Hij was wat te moutig en zoetig. De volgende keer zou ik de melanoidin eruit laten en misschien ook de muchener wat verlagen. En de bitterheid wat verhogen, maar misschien is dat niet nodig als je de mouten verlaagd.

De Black wheat mout heb ik nachtje laten trekken en 10 min voor einde kook toegevoegd, meer was ook niet nodig.

ik vind de johannieter van 2017 en 2018 overigens anders smaken. Heb het idee dat er een aandeel donkere kandijsuiker inzit. En dat er een bovengist is gebruikt. Ik vond persoonlijk de versie 2016 lekkerder.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk020
Naam receptJopen Johannieter 22-07-2017
Brouwdatum22-07-2017
BierstijlDubbelbock
Volume11,8
Begin SG1,092 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,3%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)76 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement79,3 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,50 lWater uit Veldhoven
4,97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l5 mg/l10 mg/l151 mg/l8 mg/l5 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,57 kgMünchner BarkeWeyermann20 EBC70,0 %
0,77 kgPilsmout 2,5-4 EBCDingemans3 EBC15,0 %
0,36 kgCara kristal mout 120Dingemans120 EBC7,0 %
0,26 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC5,0 %
0,15 kgBlackSwaen Chocolate WeatDe Swaen900 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 °C1 min.60 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,5 gFugglebellen6,8%60 min.24,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,7 l getrapte starterBavarian Lager (2206)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting16,0 °C
Start lagering27-08-2017
Temp. lagering10,0 °C


nembrionic

Ik had je al verteld dat je bovengistend moest gaan ;)

Mike101

Citaat van: nembrionic op 28-09-2018  20:00 uIk had je al verteld dat je bovengistend moest gaan ;)

Ik moet wel zeggen dat ik hem ondergistend beter vind.

bramheus

Ik heb er, in overleg met onze hoofdbrouwer, 1 kg donkere kandijsuiker bij gemieterd, na de hoofdgisting.
Hij is super mooi geworden hierdoor!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.