Eens een weizen proberen ...

Gestart door Jochen, 19-04-2017 18:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jochen

Morgen nog eens een biertje (proberen) brouwen ...
Deze keer een weizen, voor het eerst met vloeibare gist.

Dit heb ik samen geraapt uit allerlei receptjes, zoals gewoonlijk zijn alle tips welkom.


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testD)  - Datum Export: 17/04/2017

Naam van het bier                        : Idefix
Type van het bier                        : Weizen
Brouwvolume                              : 15 liter
Extractie-efficiëntie                    : 72%
Voorspelling begindensiteit              : 1058,6 SG /14,4 °P /14,9 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1018,3 SG /4,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,3%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 14 IBU  /  10 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Tarwemout                            2       2,340        56,3 %
Pilsmout 3                           3       1,660        39,9 %
Munich mout 15                       15      0,160        03,8 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 14,9 liter aan 47 °C
              44,0°C gedurende 10 min (Inmaischen)
              50,0°C gedurende 10 min (Eiwitrust)   
              60,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))
              70,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 14,6 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1014 SG (Of 3,6 °P of 3,7 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 90 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Hallertauer Mittelfrüh (A)    BLM   4,5%    20      FWH       13,9

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : White Labs WLP300
Gisteigenschappen  :


bowlingbob

Mooi recept. Is een toevoeging niet nodig?

Dugraph

Wordt een lekker bier!  Voor een Weizener is mijn eerste maischstap op 42gr en sla ik de eiwitrust over. Verder misschien een ietwat laag rendement aangehouden maar ik neem aan dat je deze op basis van ervaring hebt vastgesteld.

Jochen

Citaat van: Dugraph op 19-04-2017  19:26 uVerder misschien een ietwat laag rendement aangehouden maar ik neem aan dat je deze op basis van ervaring hebt vastgesteld.

Hoh nee, dat is het net ... heb nog maar een paar keer in deze 'installatie' gebrouwen, dus veiligheid voor alles ...

Zal hoogst waarschijnlijk iets meer alcohol bevatten ... ofwel iets meer liter ;) Maar alles komt wel goed ...

Jochen

Citaat van: bowlingbob op 19-04-2017  19:12 uMooi recept. Is een toevoeging niet nodig?

Nee, volgens mij geen toevoegingen ... Reinheitsgebot ;)

Tenzij iemand een tegendeel zegt natuurlijk, dat er bepaalde zaken bij moeten ...

Juindorper

Citaat van: bowlingbob op 19-04-2017  19:12 uMooi recept. Is een toevoeging niet nodig?
Voor een goed bier is dat nooit nodig.
Voor een Belgisch witbier is het wel gebruikelijk maar voor een Weizen zeker niet. (mag wel natuurlijk..als je geen Duitser bent.)

Jeroen D

Misschien lees ik het verkeerd. Maar is 14,6 liter spoelwater niet erg veel?
Als je op 15 liter uit moet komen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.